https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomerske gimnazijke državne podprvakinje v debati

01.04.2015 ob 8:30  

 Štiri ekipe Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) so se udeležile državnega prvenstva v debati v slovenskem jeziku, ki je potekalo v Kranju.


Sodelovalo je 24 ekip, debaterji so najprej debatirali o dveh vnaprej pripravljenih temah: "Pozdravljamo večje vključevanje robotov v delovno silo" in "Slovenija bi morala izstopiti iz pogajanj o sporazumu TISA"; dve temi pa so izvedeli uro pred debato: "Homoseksualni profesionalni nogometaši najboljših evropskih lig bi morali javno priznati in živeti s svojo spolno usmerjenostjo" in "Staršem bi morali dovoliti, da svojemu otroku, mlajšemu od 16 let, vsadijo sledilni čip".

V polfinale sta se uvrstili dve ekipi GFML. Betka Perc, Helena Beznec in Ula Litop so se na koncu morale zadovoljiti s četrtim mestom, Sanja Hošpel, Anja Zadravec in Hana Rakuša pa so v velikem finalu izgubile proti Celju in osvojile drugo mesto ter s tem postale državne podprvakinje. Ekipa, v kateri so sodelovali Jakob Škrobar, Megi Rosić in Katja Voroš, je bila peta, ekipa, ki so jo sestavljali Svit Rodež, Lora Gržin in Reja Žinko, pa je zasedla enajsto mesto.

»To, da smo osvojili 2., 4., 5. in 11. mesto na nivoju države, kaže, da na GFML delamo dobro. Veseli me, da so debaterji poleg obilice dela za šolo pripravljeni svoj prosti čas posvetiti še iskanju in zbiranju podatkov ter razpravljanju o temah, kot so: trgovinski sporazum TISA, sporazum TTIP, islamski fundamentalizem, alternativna energija itd., ki večine njihovih vrstnikov niti malo ne zanimajo. Z več znanja postajajo aktivni državljani, ki se borijo za dobro in prav.  Naši bivši debaterji, ki že uspešno delajo vsak na svojem področju, potrjujejo, da je k njihovemu uspehu veliko pripomoglo prav sodelovanje v debatnem klubu. Debata razvija kritično mišljenje, uči komunikacijske veščine, razvija aktivno raziskovanje, selekcioniranje in analizo informacij ter spreminja znanje v obnašanje in kreativno uporabo,« je dejala mentorica ljutomerskih debaterjev Liana Miholič.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.04.2015 ob 8:44 gost guč gost

      Opet, gučati lekar znajo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.04.2015 ob 12:48 prekmurec gost

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.04.2015 ob 12:50 sobočanec gost

      če bi meu priloko bi froca vpiso v lotmerško gimnazijo. najboukša šola je to. sigurno. v soboti se lejko vse skrijejo.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.04.2015 ob 13:53 Stewen gost

      NAJBOLJŠA ŠOLA? - Za GFM bi dejal, da je najbolj "razvpita", saj dogajanja objavljajo na vseh mogočih straneh. Le zakaj ne počno česa podobnega druge srednje šole, ki se obnašajo nekam sramežljivo. Za GFM sem nekoč zapisal, da je tako dobra, ker naj bi se dijakov, ki niso izredno prizadevni, kaj hitro "znebili", kar se meni osebno zdi kruto. Verjetno imajo evidenco, ki bi lahko "odgovorila" na vprašanje: v letu ........... se je v prvi letnik programa...............vpisalo .......dijakov, čez štiri leta za je iz tega letnika maturiralo......dijakov. Seveda bi bilo idealno,ko bi se število brucev in maturantov "pokrivalo." Dekletom,ki se dobro odrezala v debati, tokrat v SLOVENSKEM JEZIKU, čestitam. Dokaz, da v Ljutomeru vedo tudi slovensko.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.04.2015 ob 16:35 gost šola gost

      Ja razvpita je res in to po samohvali in samovšečnosti. Nič ni boljša in ne uspešnejša od drugih primerljivih šol v regiji, le, da je po števičnosti manjša. Kar se pa tiče kadra je pa strogo lokalni in prleško patriotski in čez vodo nimaš šanse. Takšna je pač politika zaposlovanja tu že od nekdaj in ne vem, če je to v prid šole, predvsem pri slo. jeziku glede na njihovo narečje. Tudi zato svojega otroka ne bi dal na to šolo, pa še marsikateri starš ne.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.04.2015 ob 7:21 Clio gost

      V prvodu, državne prvakinje v sajenju rožic oziroma prodajanju megle.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.04.2015 ob 12:24 lojze gost

      Samohvala in samovšečnost. GFML valilnica družboslovcev, ki jih je že sedaj veliko preveč v Sloveniji. Večina pozneje konča na FDV, ki je logično nadaljevanje. Tisti, ki imajo kakšne tete in strice v politiki se pozneje spravijo v pisarne, kjer grejejo stolčke in se priklopijo na državne jasli. S temi debatiranji nabirajo izkušnje, če bo kateremu kdaj uspelo priti v Državni zbor, da bo dalje sadil rožice. Nesposobni se pač spravijo debatirat, ker drugo ne znajo. Sposobni in rezgledani se učijo za kakšen poklic, ki jim potem v življenju prinese možnost, da nekaj ustvarjajo in si zaslužijo denar za življenje. Nesposobni družboslovci se usposabljajo za debatiranje, xda bodo lahko v kakšni državni pisarni ob kavic i debatirali. In nikoli nič ustvarili. Paraziti.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.