https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Policija ima novo spletno aplikacijo za obveščanje oškodovancev kaznivih dejanj

03.04.2015 ob 13:00  

V policiji od 1. 4. 2015 deluje nova spletna aplikacija, ki je namenjena žrtvam oz. oškodovancem kaznivih dejanj. Ti lahko tudi preko spleta dostopajo  do informacij o poteku predkazenskega postopka za kaznivo dejanje, v katerem so bili oškodovani. Nova aplikacija je objavljena na spletni strani policije v rubriki E-storitve.

Komu je aplikacija namenjena?

V policiji so pripravili novo spletno aplikacijo, ki je namenjena žrtvam oz. oškodovancem kaznivih dejanj. Aplikacija omogoča hitro in neposredno obveščenost o poteku predkazenskega postopka.

Kako do informacije?

http://www.policija.si/apps/obvescanje_oskodovancev/form.php

Oškodovanec v zahtevana polja vpiše svoje podatke, in sicer ime in priimek, EMŠO, elektronski naslov in datum naznanila kaznivega dejanja. Dodana so tudi  polja  za  neobvezne podatke, kot so naslov oškodovanca, telefonska številka in kratek opis kaznivega dejanja. Prosilec bo iz uradnih evidenc policije prejel samodejno obvestilo, in sicer:
   • da kaznivo dejanje še ni vnešeno v sistem ali
   • da je policijska preiskava še v teku ali
   • da je o kaznivem dejanju podano poročilo ali kazenska ovadba na pristojno okrožno državno tožilstvo

Uporaba aplikacije je varna

V obvestilu, ki ga prosilec prejme, ne bodo zajeti osebni podatki prosilca ali konkretni podatki o postopku, ki bi omogočali zlorabo. Prosilec bo zato moral za več podatkov neposredno zaprositi institucijo, ki v danem trenutku vodi postopek, torej policijo ali pristojno okrožno državno tožilstvo.

V policiji so pri pripravi spletne aplikacije sledili načelom in normativom, ki veljajo za delo z oškodovanci kaznivih dejanj in žrtvami nasilja. Oškodovanci bodo lahko do podatkov o postopku dostopali kadarkoli, aplikacija pa bo hkrati zmanjšala administrativno obremenjenost policistov in kriminalistov na terenu.

V aplikaciji je tudi povezava na brošuro Ko postanem žrtev kaznivega dejanja, v kateri si lahko oškodovanci preberejo o pravicah, ki jih imajo kot žrtve kaznivih dejanj.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.04.2015 ob 16:48 Ha,Ha,ha gost

      Uporaba je varna kot bančni računi...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.