https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Med velikonočnimi prazniki ne pozabite na varnost

04.04.2015 ob 7:15  

Vsako  leto  se  v  času  velikonočnih in prvomajskih praznikih srečujemo s problematiko,  ki  je  povezana  z različnimi napravami, ki jih posamezniki uporabljajo pri pokanju.

Pogosto  pri  tem  uporabljajo  možnarje  ali  druga  priročna  sredstva. V preteklih  letih  je  zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lahkih telesnih  poškodb. Največkrat  pa  se s pokanjem z acetilenom (karbidom) v nočnem  času  moti  javni  red  in  mir.  Poleg  uporabe  karbida in drugih eksplozivnih  sredstev  se  ob  teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni.

Čeprav  za  uporabo  karbida  ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je potrebno ponovno opozoriti na pazljivost pri uporabi karbida, kar posebej velja za otroke. Po izkušnjah iz preteklosti se namreč največ nesreč pripeti zaradi nepazljivosti ali malomarnosti.

Na podlagi Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov je s področja pirotehnike prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda  2  in  3,  katerih  glavni  učinek  je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki ni dovoljeno uporabljati. Policisti bodo v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi, na podlagi 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 €.

Posebej opozarjajo, da nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto  povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje.

Možnarji, katerih uporaba je med velikonočnimi prazniki v posameznih delih države, pa tudi na območju Pomurja zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo  posamezniki prijaviti in imeti zanju tudi priglasitveni list. Ta orožna  listina  pa  jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Isti člen tudi določa, da je pokanje med velikonočnimi prazniki  dovoljeno   ob pogojih upoštevanja varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Kdor uporablja acetilen (karbid) ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem  povzroči  vznemirjanje  ali  občutek  ogroženosti, se kaznuje z globo 104,33 EUR.

To v praksi pomeni, da policija oseb, ki bodo uporabljali acetilen (karbid) in druge plinske zmesi za pokanje v času Velikonočnih in prvomajskih praznikov, če bodo upoštevana  vsa varnostna navodila, ki jih predvideva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ne bo sankcionirala.

Ni pa dovoljeno pokanje v nočnem času med 22.00 in 06.00 uro, ko se lahko s pokanjem  moti  mir ali počitek ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelj na podlagi 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, kaznuje z globo najmanj 83.46 EUR«.

Več informacij glede preventivnih nasvetov najdete na:

http://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/77507-med-velikononimi-prazniki-ne-pozabite-na-varnost

Zaradi praznikov pričakujejo v prihodnjih dneh tudi povečan promet na cestah in mejnih prehodih, zato voznike opozarjajo na previdnost in strpnost. Pred odhodom od doma pa ne pozabite na ustrezno zavarovanje vaše lastnine.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2015 ob 10:19 taxi babič nateg! gost

      NATEG: Taxi Babič prodaja vozilo Škoda Octavia l.2010, sive barve, karavan, zatemnjena stekla, tempomat, park.senzorji. Avto ima po števcu 161.000km, REALNO zabeleženo lansko leto na teh. pregledih pa 317.000km!!!! (preverjeno) Avto je zdej last ženske stanujoče na istem naslovu kot podjetje TAXI BABIČ! Da se ne bo kdo NATEGNIL IN KUPIL TA AVTO!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.