https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Turnišču že osmič obrezali potomko stare trte z Lenta

Turnišče, 07.04.2015 ob 7:00  

Na velikonočni ponedeljek je Vinogradniško sadjarsko društvo Turnišče že osmič izvedlo rez potomke stare trte z Lenta v Mariboru in razglasili rezultate ocenjevanja vin.

Potomka stare trte z Lenta je bila v Turnišču posejana leta 2007, prvi rez pa so izvedli leta 2008. V lanskem letu so nabrali približno petnajst kilogramov grozdja, iz katerega so pridelali deset litrov vina. Omenjena trta je najbolj rastoča v Prekmurju, za katero so dobili tudi priznanje za najbolj uspešno v sami rasti, nam je povedal predsednik vinogradniško sadjarskega društva iz Turnišča Borut Horvat.

Rez opravijo tradicionalno vsako leto na velikonočni ponedeljek, ali pa nekoliko prej, če je velikonočni ponedeljek zelo pozno. Odrezane rozge pa si lahko vsak udeleženec vzame. Če bodo letošnji pogoji ustrezni, bo društvo letos izvedlo sedmo trgatev.

Po rezu trte so podelili priznanja vinogradnikom, ki so se udeležili 21. društvenega ocenjevanja vin.  Letos se je zaradi težke pridelave grozdja in velikih vremenskih nevšečnosti prijavilo le petnajst vinogradnikov na ocenjevanje, društvo pa je ocenilo štiriindvajset vzorcev, lani so jih ocenili šestdeset. Prvo mesto je z oceno 18,27 osvojil traminec družine Dominko iz Nedelice, drugo mesto je z oceno 18,23 zasedel rumeni muškat družine Gjerkeš iz Nedelice, tretje mesto pa je z oceno 18,17 zasedel sauvignon družine Dominko iz Nedelice. Priznanja in nagrade sta podelila predsednik Vinogradniško sadjarskega društva Turnišče Borut Horvat in podžupanja Občine Turnišče Jasmina Denša.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2015 ob 7:29 kužek gost

      Tukar falij ešče,Pucko----Draškovič Alojz iz Renkovec in njegov kolega Pucko Jožef , prav tako iz Renkovec , kot največja proizvajalca šmarjole .Oba sta prejela laskave naslove ! Pa reku ja ešče mali metranski, on pa ma MARIJONET--BRESTOLO-- špricer vijno !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2015 ob 16:13 vinko megla gost

      Ja ka se pa tej hupkači nikaj slijnijo z ten lugašon siromačeki bougi vej pa ne loučijo ka je lugaš pa jablan. Na hupkači so palik v ospredji he he kmetovje.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2015 ob 20:25 Stewen :-II gost

      OCENJEVANJA VIN - Sicer sem tudi sam mali vinogradnik, vpisan v register vingradnikov in kletarjev, vino lahko uradno tudi stekleničim, ker imam formalno izobrazbo in opremo ..., ampak to "vö metavanje" z vzorci vin na društvenih ocenjevanjih.... mi gre na živce. Ne, nisem nevoščljiv za papirnata priznanja, me pa jezi, ker vzorce jemljejo lastniki vina, ne pa člani ocenjevalne komisije. Tako mnogi, ki so "udarjeni na priznanja", prikletarijo (nova beseda?) le nekaj deset litrov "vina za ocenjevanje" in dobijo toliko in toliko točk. Taki nemalokrat dajo enake vzorce še v ocenjevanja v drugih društvih in dobijo spet diplome.---- Podobna "pesem" kot pri gasilcih, ki radi delijo in sprejemajo diplome. Roko na srce: so pa dobri gasilci - pivci.---- Predlog: vzorce vin za ocenjevanja naj "na licu mesta" (v kleti) vzame ocenjevalna komisija. Ima kdo kakšen drugačen predlog? Seveda pa moji "pomisleki" ne "letijo" samo na Varašance, ampak na vse, ki na ocenjevanje dajo posebej pripravljene vzorce, ko pa bi pri njih človek hotel pokusititi "odlikovano" kapljico, pa je ne (po)nudijo.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2015 ob 20:42 gasilec gost

      stewen.. ti si kmet od kmeta keri gasilec ga pa pije A ti seljak pol ne pljuvaj po vseh gasilcih seljak.ččččččččč

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2015 ob 21:33 Stewen gost

      DON JUHAN - GASILCI SMO ...Ko sirena se zasliši, v akcijo hitimo / naše sile so močnejše, kot je ognja moč, hej! / Če pa ognja ni nikjer, vseeno mi gasimo - svojo žejo v gostilni - gremo na pomoč.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.04.2015 ob 16:03 gost

      Glede na bučno razpravo o ocenjevanjih, ki jih društva izvajamo ljubiteljsko bi povedal, da je g. Stewen prav tako vabljen, da svoje vino prinese na društveno ocenjevanje, saj vsako leto objavimo kdaj ocenjvanje poteka. Glede minimalne količine pa bi povedal, da se na društvenih ocenjevanjih ne gremo vo metanja ampak, da vino prinesemo ker se izpostavimo za razliko od drugih, ki neprstano samo šinfajo izpostaviti pa se ne upajo. Ker gre za ljubiteljsko ocenjevanje imajo vsi vinogradniki priložnost, da svoje vino pokažejo, nemalokrat pa tudi ta vina poizkušamo v kleteh, res vzorcev ne jemlje komisija - na višjih ravneh pa je potrebno se izkazovati tudi s količinami ( radgonski sejem - ocenjevanje v Ljubljani ali druga mednarodna ocenjevanja). Cilj društvenega ocenjvanja je, da svoje vino izpostaviš komisiji - ki lahko ugotovi morebitne napake v vinu ali pa ti individualno svetujejo kaj moraš narediti bolje. G. Stewen za stekleničenje vina pa ni zadosti samo formlana izobrazba in oprema amapak se kaj drugega - prijava obrata na UE in potem vpis v register davčnih zavezancev. Če vas zanima me pa lahko tudi osebno pokličete - Borut Horvat, predsednik društva.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.04.2015 ob 18:15 Stewen gost

      VINO IN ŽENSKA STA DVA NAJSLAJŠA STRUPA - Menim,da bi morala posebna komisija DV vzeti "zapisniško" vzorce vin v kleti vinogradnika, ki se odloči za uradno ocenjevanje vina. To ne bi bilo težko, ampak prijetno delo, vozil pa naj bi gasilec, ki ne pije. Ker pa je teh ocenjevanj veliko (in vedno so na njih Vodovnik&Co.), predlagam opustitev društvenih ocenjevanj, ostalo pa naj bi meddruštveno ocenjevanje ali ocenjevanje za posamezni podokoliš (ne vem, če se temu tako reče),torej v Prekmurju: Lendava, Goričko ...Nikakor pa nočem, da bi bili prikrajšani v posamaznih društvih: tudi neformalno nazdravljanje na praznik god. sv. Martina š t e j e! - Pa še to: nikakor nisem misil "napadati" Varošancev, ampak se (ne samo moji) predlogi nanašajo na vsa društva, ki delijo toliko priznanj. Sicer pa se število vinogradnikov zmanjšuje, pa tudi vina je manj. Kje so časi,ko so so bile pred prevzenim mestom za grozdje (npr. v Čentibi) desetine traktorjev!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.04.2015 ob 6:07 Spirit gost

      Predsednik društva vam je lepo razložil namen ocenejvanja naših vin. Ne gre za naše mokre sanje, da dobimo plakete žlahtnih barv, ampak enostavno vidiš dosežen nivo kvalitete. Tvoje vino pa zaradi teh medalj definitivno ne bo razgrabljeno. Vsi mi smo ljubiteljski pridelovalci vin. Vabljeni vsi na pokušino Varaških dobrih vin. Megla , tebe pa vabimo na ukinjeni sejem pujskov, takega teleta, oziroma prasca smo še nej gostili. Pa opravičilo pujskom , če sem jih žalil.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.04.2015 ob 17:58 reku ja gost

      Takše predsednike in ocenjevalce delamo iz ku....e!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.04.2015 ob 11:53 Spirit gost

      Reku ja; Tvoj ati je tebe z k.....napravo, zato pa take bedarije kvasiš. Verjetno se še z šmarnico nalejvleš, pa ti je še tou malo možganov, ka jih maš, potamanila.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.04.2015 ob 22:59 GASILEC z dušo in srcem gost

      STEWEN.... te citiram - Podobna "pesem" kot pri gasilcih, ki radi delijo in sprejemajo diplome. Roko na srce: so pa dobri gasilci pivci. Kako si lahko tako prepričan, da radi delimo in sprejemamo diplome. Mislim da si vsaj kaj takega zaslužimo, saj nekateri več kot 30 let opravljajo častno in pošteno operativno delo v gasilstvu. Naj ti razložim, kaj je operativno delo gasilca - Operativni gasilec je oseba, ki poklicno ali prostovoljno opravlja operativne naloge gasilstva v formacijskih sestavah gasilskih enot, izpolnjuje predpisane psihofizične ter zdravstvene zahteve in je strokovno usposobljena za opravljanje teh nalog.Operativne naloge gasilstva so gašenje in reševanje ob požarih, prometnih, okoljskih oziroma ekoloških in industrijskih nesrečah, zaščita in reševanje oseb in premoženja ob naravnih in drugih nesrečah, požarna straža ter druge splošne reševalne naloge. Operativne naloge gasilstva so tudi preventivne in operativne naloge v zvezi z varstvom pred požarom. In za svoje delo ne dobimo nič, razen v nekaterih situacijah še za opravljeno delo namesto zahvale dobimo jezikovo juho. Ni nam mar zaslužka saj smo humanitarni do svojih krajanov. Zamisli se malo, bog ne daj, da bi gorelo pri vas doma, koga bi poklical v pomoč. Mislim da taki kot si ti in tebi podobni 100% ne bi šel v notranjost hiše ko drugi beži iz nje. To moraš imeti v krvi da narediš tako dejanje. Zato te prosim če si si upal kritizirati gasilca v javnem portalu, se lahko prav tako opravičiš vsem gasilcem preko portala, kjer si jih žalil. Naš slogan naj bo dan ali noč gasilec prihiti ti v pomoč z gasilskim pozdravom NA POMOČ

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.