https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V murskosoboški knjižnici o literarni ustvarjalnosti Evalda Flisarja

Murska Sobota, 10.04.2015 ob 10:40  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je včeraj potekal v sklopu Vanekovih večerov pogovor z Evaldom Flisarjem. Ob njegovi 70-letnici življenja pa so odprli še razstavo Literarna ustvarjalnost Evalda Flisarja.

 

Evald Flisar se je rodil leta 1945 v Gerlincih. Znan je kot pisatelj, dramatik, esejist, urednik, prevajalec, svetovni popotnik, ki je prepotoval je že več kot 90 držav, urednik (med drugim tudi enciklopedije znanosti v Londonu), avtor številnih kratkih zgodb in radijskih iger za BBC, med leti 1995 in 2002 predsednik Društva slovenskih pisateljev, od leta 1998 urednik najstarejše slovenske literarne revije Sodobnost. V Avstraliji, kjer je nekaj časa živel, pa pravi, je bil tudi voznik podzemnega vlaka.

Je avtor 12 romanov, od katerih je bilo kar osem nominiranih za nagrado kresnik, izdal je dve zbirki kratke proze, napisal tri potopise, ki veljajo za najboljše v slovenski literaturi, dve knjigi za mlade in kar 15 dram, od teh je bilo kar sedem nominiranih za Grumovo nagrado, trikrat je nagrado tudi prejel.

Flisar je prejemnik številnih nagrad, med drugim nagrade Prešernovega sklada in Župančičeve nagrade za življenjsko delo. Njegova delo so bila prevedena v kar  36 jezikov. Njegove drame redno uprizarjajo poklicna gledališča po vsem svetu. Udeležil se je več kot 50 literarnih nastopov po celem svetu, nazadnje mednarodnega literarnega festivala Literature Live v indijskem Mumbaju.

Evald ali Valdi kot so ga klicali starši, pravi, da je imel srečno otroštvo. Kot zanimivost ga je v šoli poučevala njegova deset let starejša sestra. Že kot otrok, še preden je znal brati in pisati, je rad izdeloval knjige in jih razstavljal. Že takrat je vedel, da bo njegov poklic povezan s knjigami. Pravi, da je bil prvi njegov objavljen spis Sestra me je rešila. Za zgodbo pravi, da je bila izmišljena. Že takrat je vedel, da si bo s pisanjem vedno izmišljeval stvari in dogodke.

Veliko bralcev ga pozna po njegovem delu Čarovnikov vajenec, ki je doživelo kar devet ponatisov. Zanj avtor pravi, da ne ve, zakaj je doživela tak uspeh in da je to edina knjiga, ki je ne bi še enkrat napisal.

V murskosoboški knjižnici si lahko ogledate razstavo Literarna ustvarjalnost Evalda Flisarja, ki jo je pripravil ljubljanski NUK.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.