https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Gornji Radgoni sejma LOV in NATURO

18.04.2015 ob 7:00  

Včeraj, ob deseti uri, so z otvoritveno slovesnostjo odprli dva sejma - 9. mednarodni sejem lovstva in ribištva "LOV" in tretji mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi "NATURO", ki skupaj vabita ljubitelje narave in naravnega v Gornjo Radgono vse do nedelje.



Prisotne je najprej nagovoril predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Dejal je, da imata lov in ribolov danes popolnoma drugačno vlogo in pomen kot sta ga imela v preteklosti, saj nastopata predvsem v vlogi ohranjanja ravnotežja v naravnem okolju. »Kmetijstvo, promet in druge aktivnosti v naravnem okolju zmanjšujejo prostor prostoživečim živalim. Onesnaženje voda, posegi v vodne površine in klimatske spremembe pa postavljajo ribiče pred težke in odgovorne naloge. Lovci in ribiči so postali prvi branilci naravnega okolja in prostoživečih živali in v mnogih primerih tudi edini,« je poudaril.Dodal je, da so krovne organizacije lovcev in ribiči glavni kreatorji vsebine sejma in spremljajočega dogajanja ter razstav. Dopolnjujejo jih še Zavod za gozdove, Kinološka zveza, zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, MKGP ter lovske organizacije iz Avstrije, Železne županije in Vojvodine.

Mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS Slovenije, je pred samim odprtjem sejma dejal, da tudi po njegovem mnenju lovstvo in ribištvo predstavljata predvsem upravljanje z naravnim prostorom. V Sloveniji je registriranih več kot 25.000 živalskih in rastlinskih vrst, kar jo uvršča ne le v najbolj biotsko raznovrstne evropske države, temveč tudi v svetovni vrh. Interesov pri upravljanju okolja pa je seveda veliko. Da bi ti interesi privedli do skupnih načrtov in do dobrega upravljanja, jih je potrebno usklajevati strpno, strokovno in z dovolj razumevanja, z iskanjem kompromisov. Omenil je, da je povezano z interesi varovanja okolja vlada Republike Slovenije v zadnjem času aktivna pri uresničevanju pobude Čebelarske zveze Slovenije, da se na svetovnem nivoju uvede Svetovni dan čebel. Čebelarstvo v Sloveniji namreč ni samo gospodarska dejavnost, čeprav je nepogrešljivo pri opraševanju rastlin. Pomembno je tudi za varovanje okolja, saj je okolje, ki je zdravo za čebele, primerno tudi za bivanje ljudi. Pomemben pa je tudi še en proces. V proceduro v državnem zboru je bila vložena pobuda o zapisu pitne vode kot javne dobrine v ustavo. Po njegovem mnenju je to eden najpomembnejših procesov v zgodovini slovenske samostojne zgodovine. Organizatorjem je čestital za še en pomemben sejem, ki s svojo rastjo kaže tudi na rast zavesti o pomenu varovanja narave.

Na odprtju sejma so bili prisotni tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Srečko Felix Krope, podpredsednik Ribiške zveze Slovenije Djordje Vučković, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja,predsednik planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, predsednik kinološke zveze Egon Dolenc, veleposlanik Romunije Nj. eksc. Marius Cosmin Boiangiu, predstavniki ministrstva za kmetijstvo Romunije, delegacije Međimurske županije, Vojvodine in Srbije, Avstrije ter Vinska kraljica Slovenije Sandro Vučko

Kulturni nastop so prispevali Lovski rogisti ZLD Ptuj-Ormož , pod strokovnim vodstvom g. Danila Ivanuše, in organizacijskim vodstvom g. Franca Slodnjaka ter Kunštni Prleki, ki so se pripeljali na oder s Puchovimi starodobnimi kolesi ter zapeli himno Naše Republike Prlekije.

Sejem NATURO je aktiven in poučen s prikazom vseh možnih načinov aktivnosti v naravi, zdrave prehrane in načina življenja, predstavitvami turističnih destinacij, z zelenim odrom na katerem potekajo okrogle mize in zanimive predstavitve. Na tržnici NATURO so naprodaj različni naravni, prehranski, rokodelski in kozmetični izdelki. Med posebnosti sejemske prireditve sodi tudi velika razstava starodobnih vozil AVTO MOTO KLASIK, ki nakazuje trajnostni princip tudi pri prevoznih sredstvih.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2015 ob 17:30 gost

      KA TE TEVE DVEJ Pucončarki tam dodole kažeta ? teve niti popejvati ne vejta , nej ka bi kuhali !!! OBUP !!!??

      0 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.04.2015 ob 10:16 gost

      Nekateri ste pa res nepismeni...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.