https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na okrogli mizi na sejmu NATURO o prihodnjih trendih v turizmu

21.04.2015 ob 7:00  

V petek, 17. aprila, je v Gornji Radgoni na sejmu NATURO potekala okrogla miza z naslovom Turizem danes in jutri: perspektive in priložnosti slovenskega turizma, ki jo je organizirala Pomurska turistična zveza. Udeleženci okrogle mize, med katerimi sta bila tudi Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije in župan Občine Podčetrtek in mag. Maja Pak, vodja za razvoj in raziskave iz agencije SPIRIT, so spregovorili o treh aktualnih temah povezanih z razvojem konkurenčnega turizma, v luči globalnih trendov in stopnje razvoja turizma v Sloveniji.


Moderator okrogle mize je bil mag. Emil Juvan, višji predavatelj na Fakulteti za turistične študije – Turistica in doktorski kandidat na The University of Queensland, Australia. Skupaj z ostalimi udeleženci okrogle mize, ki so bili kot že omenjeno Peter Misja in Maja Pak ter Iztok Altbauer (direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč), mag. Slavka Gojčič (direktorica podjetja Go-spaS d. o. o. in predavateljica na področju turizma), Igor Magdič (izvršni direktor Term 3000, Zdravilišča Radenci in Term Lendava pod okriljem Sava Turizem d. d.) in Franc Gönc (prokurist in namestnik direktorja RRA Mura ter vodja RDO), so spregovorili med drugim opripravljenosti slovenskega turizma na sodobno turistično povpraševanj, s čim razpolagamo in kaj še moramo postoriti.

Sloveniji v turizmu kaže dobro

Prva tema je bila o globalnih trendih. Strokovnjaki s področja turizma ocenjujejo, da bodo turisti v prihodnosti potovali v destinacije z ugodnimi klimatskimi pogoji, nizko stopnjo tveganja ekstremnih vremenskih razmer, zadostno količino pitne vode, naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, geopolitično stabilnostjo, visoko stopnjo varnosti, prometno dostopnostjo glede na ceno in oblike prevoza in z dobro informacijsko tehnologijo. Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da Sloveniji glede na napovedane trende v turizmu, kaže dobro, saj je zelene, aktivna in varna destinacija z različnimi danostmi. Pri tem ne izostane niti Pomurje s svojimi naravnimi danostmi in drugo turistično ponudbo.

Ponovna vzpostavitev Slovenske turistične organizacije

Pri drugi temi, ki se je dotikala partnerstva za trajnostni razvoj slovenskega turizma, so govorci izpostavili, katere so šibke točke slovenskega turizma in kaj je treba še postoriti, da jih okrepimo. Nadaljnji uspešen razvoj turizma si nadejamo s ponovno vzpostavitvijo Slovenske turistične organizacije, ki je bila v preteklosti združena v agencijo SPIRIT. Seveda tudi na ravni regij ni poskrbljeno za učinkovito izvajanje aktivnosti, tudi tu bo morala država poskrbeti za učinkoviti model upravljanja turističnih destinacij.

Zdraviliško-velneški turistični produkt Slovenije predstavlja enega vodilnih oblik turizma v Sloveniji, tudi v Pomurju. Mag. Emil Juvan je podal kot primer dobre prakse občino Podčetrtek, saj gre za uspešno povezovanje med Termami Olimia in lokalnimi ponudniki. Peter Misja je povedal, da gre za zavedanje o skupnem delovanju v skupno dobro in da morajo vsi udeleženi imeti isti cilj, le tako je možno tudi vzpostaviti tako sinhrono delovanje, kot smo mu priča v Podčetrteku.

Želja organizirati več podobnih okroglih miz

Na Pomurski turistični zvezi želijo tudi v prihodnje organizirati podobne okrogle mize, na katerih bi spregovorili o temah, ki so turistično naravnane. Predvsem, da se deležniki turizma in tudi širša javnost  seznanijo z različnimi pogledi na določeno temo. Kot je izpostavila Barbara Kolenc s Pomurske turistične zveze, s tem tudi turistični delavci širijo svoja obzorja, hkrati pa se skozi razpravo podajo iztočnice za ukrepe pri nadaljnjem razvoju turizma. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.04.2015 ob 13:22 Pišta gost

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.