https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Na seji Sveta pomurske razvojne regije največ pozornosti namenili regionalnemu razvojnemu programu

Murska Sobota, 22.04.2015 ob 11:00  

Včeraj se je v Murski Soboti sestal Svet pomurske razvojne regije. Največ pozornosti so namenili regionalnemu razvojnemu programu za obdobje 2014 – 2020, obravnavali pa so tudi spremembe zakona o socialnem varstvu, se seznanili z obeleženjem dneva slovenske vojske, razpravljali o skupnih občinskih upravah in se seznanili z gradnjo pomurskega vodovoda.

 

Najprej so se seznanili z obeleženjem letošnjega dneva slovenske vojske, ki bo potekal 15. maja na letališču v Rakičanu.

Precej več časa pa so namenili naslednji točki - regionalnemu razvojnemu programu Pomurje 2014 – 2020. Mitja Sankovič iz RRA Mure je najprej prestavil izvedene aktivnosti med leti 2007 in 2013, ko je nastalo v Pomurju 360 projektov v vrednosti 345 milijonov evrov, pri črpanju sredstev pa smo bili po besedah Sankoviča nadpovprečni uspešni. V Pomurju se je 51 odstotkov projektov nanašalo na okoljsko in prometno infrastrukturo, 45 odstotkov na gospodarski razvoj, podjetništvo, regionalni razvoj in turizem ter 4 odstotke na zaposlovanje, izobraževanje in socialno vključenost. Ob tem je nastalo tisoč novih delovnih mest, v projektih je sodelovalo pet tisoč ljudi, zgradilo se je 17,2 km avtocest in 109 km moderniziranih železniških prog, 118.344 prebivalcev bo dobilo dostop do zdrave pitne vode, nastalo je 300 novih turističnih kapacitet.

Med potenciali Pomurja je izpostavil geostrateško lego, termalne in mineralne vode, ohranjeno naravno in kulturno dediščino ter kulinariko.

Do leta 2020 naj bi postalo Pomurje re(j)dno dobra slovenska pokrajina s štirimi prioritetami kot so konkurenčno in zeleno gospodarstvo, znanje, tolerantnost in zdravje, zeleno življenjsko okolje in učinkovita raba virov ter trajnostni razvoj podeželja. Do leta 2020 bo na voljo 3,3 milijarde evrov, za Vzhodno Slovenijo kamor se med drugimi uvršča tudi Pomurje pa bo na voljo 1,26 milijarde evrov. Med drugim se ukinjajo regijske kvote. Regionalni razvojni program zajema 297 projektov v vrednosti 836,4 milijoni evrov. Program je trenutno v oceni na Ministrstvu za  gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer bodo podali mnenje. Skrbnik regije Robert Drobnič je program že sedaj ocenil za dober, nazoren, pregleden, slikovit, analitičen in razmišljujoč.

Nato pa se razvnela precej burna razprava. Župani pomurskih občin so program v glavnem pozdravljali, kritični pa so bili do ukinitve regijskih kvot in se spraševali kakšnim projektom bo v prihodnji finančni perspektivi denar namenjen. Slišati je bilo, da ukinitev regijskih kvot ne bo prispevala k skladnejšemu regionalnemu razvoju. Podali so tudi pobude za mreženje sorodnih projektov. Želijo pa tudi, da se projekti potrjujejo neposredno brez javnih razpisov.

Na pobudo Občine Dobrovnik so v naslednji točki podprli pobude za spremembo zakona o socialnem varstvu. Občine namreč sedaj bremenijo visoki izdatki za oskrbo v domovih starejših, pomoč na domu in drugi podobni stroški, ki jih morajo plačevati za svoje občane. Nepremičnine največkrat dobijo šele po smrti lastnikov, ko ta že izgubi vrednost in predstavlja le še strošek rušenja. Zato so podali pobudo, da bi lokalna skupnost z nepremičnino lahko razpolagala že prej ali pa da to skrb prevzame država.

Razpravljali so tudi o skupnih občinskih upravah, kot to že obstaja v  Spodnjem Podravju. Na pobudo MO Murska Sobota bodo ustanovili posebno delovno skupino, sestavljeno iz direktorjev občinskih uprav, ki bo proučila katera področja bi bilo smiselno združiti.

Pred koncem seje pa so se se seznanili še z gradnjo pomurskega vodovoda. Koordinatorji sistemov A, B in C so poročali o izvedenih delih in trenutnem stanju. Vsi so poročali o ustavitvi financiranja, dela so se zaradi neplačil povsod upočasnila ali celo ustavila. Med drugim so se spraševali tudi komu je bilo to v interesu.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2015 ob 12:33 pfg gost

      Pa so dnevnice spdanole.....

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.04.2015 ob 13:33 Zaskrbljen gost

      Čudno. Nikjer ni videti Vajde , Bedeka in ostalih zaskrbljenih staršev.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.04.2015 ob 17:43 gost občan gost

      Eni in isti sidijo pa modruvlejo, pa od njih nikšoga haska. Tej so svoje oddelali, pa si spravili, pa jih preveč ne briga za naprej. Nouvi, mladi morejo priti, tou modruvanje pa oblljubljanje leta in leta vidimo, ka ne pela nikan, do zdaj nikšoga haska.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.04.2015 ob 20:18 gost

      Pio današnjem intervjuju z županom Občine Rogašovci lahko občani Rogašovec gledajo v boljšo prihodnost. . Okrog 70% do 80% procentov bi se radi krajani Občine Kuzma vključili v Občino Rogašovci. Prinas samo goćijo. ka so napravilli pred 10 letami. Pet let se pa ni nika delalo. Niti svetniki n vejo ka se dogaja na sestankih-, Škalič ide kadit, ovi pa pod diktaturo treh svetnikov sprejmejio rešitve, Zdaj že šrofajo koliko moramo porabiti Škaličeve občinske vode,.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.04.2015 ob 23:34 gost

      Vee skuper zgleda kak sedmina, oziroma še bokše, zapuščinska razprava. Rad bi znal što je mroul? Pomurski vodovod? Što odavle Pomurski vodovod kak razvoj levega in desnega brega Möre je v velki zablodi. To bi mogla biti osnovna dobrina, osnovna prioriteta, nej pa predstavljeno kak razvoj. No kak razvoj se lejko to prikaže, če nemaš drugoga pokazate. Ceste? Zapelajte se po Pomurki do Maribora in de van marsikaj jasno. Očitno se Pomurski župani ne vozijo v Lublano. In na to je nikak ponosen? Kak pri milon boge? Ali so vsi slepi, ka ne še ne vejo, ka so vozni pasovi preozki in je (avto)cesta brez odstavnih pasov? In s ten do se hvalili? Dale bi se šli turizem: "Med potenciali Pomurja je izpostavil geostrateško lego, termalne in mineralne vode, ohranjeno naravno in kulturno dediščino ter kulinariko." Ta isti lidje potihem morajo podpirati po eni strani hidroelektarrne in fracking v Lendavi. Se je što pitau o vplivih ali pa de nekak tretji, kda de prekesno, palik pravo"Eh je** ga!" Za dve leti, kda de v soboti končani želežniški podvoz pa de se pa nika kito, kak je prekmurje pridobilo telko in telko mio€. Ma prekmurje iz toga nede pridobilo nika, dobili mo edino to, ka nede več zastojev in nesreč na želežniškem prehodu. Ja pa novo želežniško postajo z dodatnim novim peronom. Saj bi še naštevo...

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.