https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Javno dostopen avtomatski defibrilator odslej tudi v Šalincih

05.05.2015 ob 13:00  

Včeraj, 4. 5. 2015, so pri hiši Gartnerjevih v Šalincih št. 14 predali v javno dostopnost 9 – ti avtomatski defibrilator (AED) na področju UE Ljutomer. Ob tej priložnosti so demonstrirali njegovo uporabo in izvedli delavnico temeljnih postopkov oživljanja.


V Zdravstvenem domu Ljutomer izvajajo projekt »rešujemo življenja – vsaka sekunda šteje«. Cilj projekta je zgraditi mrežo vsaj 10 javnodostopnih avtomatskih defibrilatorjev (AED), ki jih bodo v kritičnih situacijah lahko uporabili občani. Znano je namreč, da so v primeru zastoja srca odločilne prve minute. Takrat lahko učinkovito pomaga vsak laik, še posebej, če ima pri roki tudi AED. Zelo pomembno pa je, da vsi občani vedo, kje so defibrilatorji dostopni 24 ur na dan.


Tako so v okviru tega projekta včeraj v Šalincih predali že deveti AED v javno dostopnost. V uvodu je zbrane nagovoril direktor ZD Ljutomer Tomislav Nemec, ki je med drugim dejal: »Vesel sem, da je to že deveti defibrilator, ki ga dajemo v javno dostopen namen. Od tega jih je 6 kupil ZD Ljutomer, 3 pa so darovali in so v zasebni lasti, vendar so jih kot dober primer dali v javno uporabo,« v nadaljevanju je povedal še: »Na področju ZD Ljutomer smo imeli v letu 2014 enajst oživljanj od tega 6 uspešnih, kar je daleč nad povprečjem.«  

Nekaj besed pa je povedal tudi gospod Janče Gartner, ki je včeraj svoj defibrilator predal v javno uporabo: »Defibrilator smo nabavili zaradi mene, ker sem imel že dvakrat velike težave. Ker pa meni ne pomeni veliko, če ga imam v sobi, vemo pa da defibrilator rešuje življenja, sem ga namenil tudi v javno uporabo.«


Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2015 ob 19:52 udba gost

      Bilo kuda cviček svuda. Rabelj prišel na ogled.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.05.2015 ob 9:06 Stewen gost

      JANČE GARTNER Defibrilator, nabavljen za lastne potrebe, je dal v javno uporabo in s tem storil dobro delo. Upam, da bodo to opazili pri Vestniku in ga predlagali za Pomurca meseca, morda ceko leta.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.05.2015 ob 13:20 udba gost

      Pri nas je na žalost tako da na tiste ki delajo dobro in uspešno že od zadaj prežijo rablji. Na tem dogodku videno. Večji kot si lopov bolj si cenjen v družbi.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.05.2015 ob 22:04 jozica su.... gost

      cvičku se doma obeta huda afera.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.05.2015 ob 8:47 tončka gost

      Ja te pa že bo nekaj. To sen tüdi jas čüla zaron na kafeji ka so ene pravile.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.