https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Anton Trstenjak: Vkup moramo držat, ker smo majhen narod

08.01.2011 ob 10:01  

Danes mineva 105 let od rojstva akademika, dr. Antona Trstenjaka, (izjemnega) znanstvenika s področja psihologije, filozofije in teologije.

Foto: RTV SLO

Dr. Trstenjak se je rodil 8. januarja 1906 v majhni vasici Rodmošci pri Gornji Radgoni. Po končanem študiju teologije ter opravljenih doktoratih iz filozofije in teologije v Insbrucku, je bil leta 1931 v Mariboru posvečen v duhovnika. Strokovno znanje je izpolnjeval v Parizu in Milanu. Ob pedagoškem delu na domačih in tujih fakultetah, se je z obsežnim znanstvenim opusom vpisal med najbolj priznane znanstvenike prejšnjega stoletja. Najobsežnejše je njegovo znanstveno delo s področja psihologije.

Analiziral značaj Slovencev 

Po mnenju poznavalcev je imel enciklopedičen pogled na psihologijo svojega časa, uvajal pa je tudi nekatere nove psihološke veje. Zelo pomemben je njegov prispevek s področja integralne filozofske antropologije v katerem je podajal svoje znanstvene izsledke celostnega proučevanja  človeka. Veliko je pisal o možnosti preživetja in napredku majhnih narodov, oslovenskem narodu in o značajih Slovencev v različnih pokrajinah. 

Znanstvenik svetovnega formata 

Za njim ostaja  47 izvirnih knjig v slovenščini in tujih jezikih, s prevodi in ponatisi pa nekaj manj kot 100. V revijah in zbornikih je izšlo več  kot 500 njegovih člankov in strokovnih razprav. Z devetimi poljudnimi knjigami o življenjski psihologiji in antropologiji, ki so jih bralci pokupili v 750 000 izvodih, jim je pomagal iskati življenjsko ravnotežje in poti iz stisk. 

Verjel je, da je sodelovanje in sožitje med ljudmi, ob strpnem sodelovanju in premagovanju razlik, mogoče. Tudi v današnjem  času ostaja   aktualna sporočilnost njegovega stavka: »Vkup moramo držat, ker smo majhen narod«.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.