https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Moravskih Toplicah poteka mednarodna konferenca na temo centrov za policijsko in carinsko sodelovanje

Moravske Toplice, 07.05.2015 ob 14:00  

V četrtek in petek poteka v hotelu Vivat v Moravskih Toplicah 1. Konferenca držav Zahodnega Balkana in članic EU na temo centrov za policijsko in carinsko sodelovanje. Namen konference je izmenjava izkušnj in dobrih praks. Zbrane so uvodoma nagovorili mag. Tatjana Bobnar, namestnica generalnega direktorja policije, Anton Travner  iz Sekretariata konvencije o policijskem sodelovanju v JV Evropi in Marcus Leitl, predstavnik Nemške zvezne policije, ki so organizatorji dogodka.

 

Konference so se udeležili predstavniki policij in ministrstev za notranje zadeve držav Zahodnega Balkana in vabljenih članic EU. Gre za pomembne vsebine s področja schengenskega sodelovanja in odkrivanja kriminalitete. Zbrani so si izmenjali izkušnje pri delovanju centrov za policijsko sodelovanje.

Namestnica generalnega direktorja policije g. Tatjane Bobnar je uvodoma povedala, da so veseli, da tovrstno srečanje gostijo ravno v Sloveniji, saj se lahko pohvalimo z bogatimi izkušnjami v delovanju centrov, ki so tema konference.

»Živimo v času, ko je zaradi novih tehnologij  in razvoja mobilnost vse večja, ko se po ukinitvi kontrol na notranjih schengenskih mejah vse več potuje. Teh okoliščin  pa ne izkoriščajo samo naši državljani, gospodarske družbe, ampak tudi ljudje, ki nimajo poštenih namenom, kriminalne združbe.  Da bi policija v takih pogojih lahko še naprej učinkovito opravljala svoje poslanstvo, to je zagotavljanje varnosti in preprečevanje ter odkrivanje vseh možnih oblik kriminalitete, mora tudi policija v čim krajšem času dobiti informacije, ki jih potrebuje za svoje delo. Na nacionalni osnovi se tako vse več vlaga v baze podatkov in informacijsko telekomunikacijo tehnologijo za prenos podatkov. Na nadnacionalni osnovi pa zaradi številnih razlogov, detajlno analiziranje le- teh  ni namen te konference,  pa ta razvoj ni tako hiter. Državne meje in nacionalna suverenost še vedno obstajajo skoraj nepremagljiva bariera za hiter prenos informacij«, je povedala Bobnarjeva.

V nadaljevanju je Bobnarjeva še dodala, da so se centri za policijsko sodelovanje oblikovali kot odgovor na ta izziv. »V začetku so bili samo bilateralni, ki pa vse bolj preraščajo v tri- ali večstranske, v katerih skupaj delajo policisti iz več držav. S primarno nalogo, da svojim kolegom na terenu, ki vodijo policijske postopke, v čim krajšem času posredujejo želeno in potrebno informacijo: o vozilu, osebi, dokumentu iz baze druge države... Brez teh hitrih, prvih informacij, si ne moremo več predstavljati učinkovitega dela policije, sploh v državah, kjer velik del potnikov, vozil in tudi storilcev različnih kršitev predstavljajo tuji državljani, kot to velja za Slovenijo«, je še povedala Bobnarjeva. 


Kljub težavam in pomislekom se je po besedah Bobnarjeve prispevek centrov v praksi izkazal za nepogrešljivega pri ukrepih za učinkovito delo policije.  Podobno je s t.i. mreženjem centrov in možnostjo verižnega preverjanja. S sodelovanjem centrov lahko pridobijo podatke iz najbolj oddaljenih držav (npr. s posredovanjem centrov o državljanih, vozilih iz Španije ali Romunije), kar je pomembno za učinkovitost policijskih  postopkov. Ker ni relevantnih bilateralnih sporazumov, pa se pojavljajo dvomi glede zakonitosti. V Sloveniji in tudi nekaterih drugih državah so mnenja, da zadostujejo določila Schengenske konvencije, za regijo pa Konvencija o policijskem sodelovanju v Jugovzhodni Evropi, vendar pa takega mnenja niso povsod. 

To je le ena od tem  o katerih so udeleženci razpravljali. Pomembna je tudi navezava osebnih stikov, razprava o izkušnjah, skupnih problemih in izzivih, ki krepijo sodelovanje. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.