https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

AVTOMOBILIZEM

Mercedesova srebrna ptica se vrača

8.1.2011  

V septembru leta 1969 je Mercedes-Benz predstavil javnosti prvi eksperimentalni avtomobil iz modelne družine C 111, ki je v marcu leta 1970 na tedanjem avtomobilskem salonu v Ženevi dobila še mlajšega člana z oznako C 111-II, ki mu je kasneje (1976) sledila še izvedba C 111-II D (dizelsko gnana različica).

Sedaj se bo ta legendarni nemški 'gullwing' kupe vrnil na sceno, ker se je Američan Arturo Alonso, sicer lastnik podjetja GWA Tuning, pred kratkim odločil, da oživi že nekoliko pozabljeni nemški prototipni kupe z vgrajenim rotacijskim (Wankel) motorjem, ki so ga mnogi oboževalci trikrake zvezde kmalu po njegovem rojstvu proglasili za spiritualnega naslednika legendarnega modela z oznako 300 SL 'Gullwing', čeprav pri Mercedes-Benzu ni nikoli užival tega statusa, ker je šlo za striktno eksperimentalna vozila.

To ni prvi poizkus oživitve tega legendarnega kupeja, ker se je v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja v Nemčiji pojavil vozni prototip podjetja Speed & Sport Motor GmbH (tedanji lastnik: Mladen Mitrović), ki je oblikovno zelo podoben Mercedes-Benzovemu originalu. Avtomobil z oznako kodiak F1 je lahko premikal V8 bencinski motor znamke Chevrolet ali pa podoben izdelek znamke Mercedes-Benz.

Za premikanje novega prototipa, ki premore skoraj identične zunanje mere kot wankelsko gnani original (dolžina: 4200 mm, širina: 1800 mm, višina: 1125 mm, medosna razdalja: 2620 mm, masa: 1100 kg), bo zadolžen 6,0-litrski Mercedes-Benzov V12 bencinski motor (M120), ki že v serijski različici lahko ponudi lastniku 408 KM. Ker ima ta avtomobil maso (1400 kg), ki je podobna masi aktualnega golfa GTi in skoraj še enkrat večjo zalogo motorne moči se potencialnemu lastniku verjetno ni potrebno bati, da je avtomobil 'podhranjen', točnih informacij o zmogljivostih pa trenutno ni na voljo.

Marko Miklavc, www.avto.info

Foto: GWA Tuning

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2014 ob 15:21 david berden gost

      Bolsega mam pa vecjega z kondomom

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.