https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Prekmursko znanje in kitajska filozofija, posvečena babici

Murska Sobota, 08.01.2011 ob 21:11  

Danes je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala predstavitev knjige »Odnos kot jedro spoznanja« prekmurske avtorice dr. Jane Rošker.

Roškerjeva je ena izmed pionirjev sinologov pri nas in je na tem področju pustila velik pečat. Že naslov Odnos kot jedro spoznanja pove, da gre v delu sinologinje dr. Jane Rošker za temeljna spoznanja kitajske filozofije. Knjiga je posvečena avtoričini babici, s katero je preživljala otroške dni. Navzoče je avtorica navdušila tudi z recitali.

Knjiga nas vodi do uvida v posebnosti kitajskega iskanja Spoznanja

Knjiga nudi drugačen vpogled v pisano panoramo kitajske idejne zgodovine, ki sega vse od antičnih protofilozofskih klasikov pa do sodobnih sintez evroameriške in postmaostične miselnosti. Vodi nas do uvida v posebnosti kitajskega iskanja Spoznanja, ki je vselej umeščeno v optiko strukturnih razmerij med človeško individualnostjo in svetom. Avtohtone kitajske filozofije so namreč vseskozi temeljile na strukturnem razumevanju realnosti. Spoznavanje sveta, katerega del smo tudi sami, je možno zgolj na osnovi združljivosti njegove strukture s paradigmatskimi vzorci našega dojemanja, razmišljanja in jezika, preko katerega ta svet tudi sami soustvarjamo.

V tem okviru je vseobsežna struktura resničnosti sestavljena iz kompleksnih odnosov med posamičnimi entitetami bivanja in tvori v sebi zaključen, a hkrati neskončen sistem, katerega del smo tudi sami. Prav odprtost tega sistema je najpomembnejši dejavnik naše avtonomije

Filozof dojema celostno

O knjigi je poleg avtorice spregovorila filozofinja dr. Cvetka Toth Hedžet in se pri predstavitvi najbolj opirala na kitajsko in grško filozofijo, pri čemer je največjo vlogo pripisala enakosti človeka z naravo. »Filozof vedno dojema (svet) celostno, človeka dojema kot človeka. Vsem ljudem je dano, da že skozi erotiko človeka dojemamo celostno (ga ne »tehtamo«, ampak sprejemamo),« pojasnjuje prekmurska doktorica znanosti. Tothova je tekom predstavitve spregovorila tudi o aktualnih družbeno-političnih razmerah in opozorila na materializem, v katerega smo vrženi in na razcepljenost naroda, ki je vedno večja.

Kulturni dogodek sta organizirali Pomurska akademska zveza in Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.