https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

ZPS poziva vlado, da umakne določbo, ki nerazumno sankcionira potrošnike

13.05.2015 ob 12:00  

Prejšnji teden predstavljeni predlog Zakona o davčnem potrjevanju računov vključuje kaznovanje potrošnikov z globo od 40 do 400 evri, vkolikor ta ne bo hranil računa za izdelek ali storitev do konca garancijske dobe in ga na zahtevo ne bo predložil pooblaščeni osebi davčnega organa. Zveza potrošnikov Slovenije zato vlado oziroma pristojno ministrstvo poziva, da iz predloga zakona umakne 3. odstavek 12. člena in 17. člen, ki opredeljuje sankcioniranje potrošnikov.

 

V Zvezi potrošnikov Slovenije protestirajo proti taki ureditvi, ki breme nadzora nad plačevanjem davkov nalaga potrošnikom, za obdobje veljavnosti garancije. Ukrep so označili za nesorazmeren. Potrošnik bo po njihovi presoji, če nima veljavnega računa prikrajšan že s tem, da bo imel težave pri uveljavljanju garancije ali stvarne napake za izdelek, če bo šlo kaj narobe.

»Upravičeno se lahko vprašamo, zakaj potem sploh imamo inšpekcije, če se odgovornost za tržni in davčni nadzor prelaga na potrošnike. Predlagani ukrep ponovno potrjuje našo ugotovitev, da v vladi sploh nimamo več ministra za varstvo potrošnikov in da potrošniki (p)ostajamo zgolj davkoplačevalci. Pogrešamo ukrepe, ki bi potrošnike vzpodbudili, da zahtevajo račun, a ne zaradi sankcij, ki jih sicer lahko doletijo, temveč zaradi prednosti, ki jih za področje zdravstva, otroškega varstva, izobraževanja in delovanje socialne države prinaša poštena obdavčitev državljank in državljanov,« pravi  predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin.

Poziv Zveze potrošnikov Slovenije vladi, da umakne določbo, ki nerazumno sankcionira potrošnike, je podprlo že več kot 2.700 potrošnikov. Tudi vi lahko podate podporo na njihovi spletni strani www.zps.si

Foto: freeimages.com 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.05.2015 ob 16:55 račun gost

      Nabijem jaz račun državnemu organu v gobec.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.05.2015 ob 21:02 gost

      po zdravjo bi trbelo pijtati malo tej naše pisce zakonov! Naj se oni brigajo ka do se davki plačüvali, nej pa ka mo se še mij za tou brigali. Či tou povejo komi iz Nemčije ali kere drüjge države, do se njin smijali. V Nemčiji v trgovini te trgovka pijta či boš möu račun, ka či ga neščeš, ga sploj ne printa. Rejsan je čüdna ta Nemčija. Grüß aus Deutschland Prekmurje

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.