https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Kajak kanu tijm Prekmurje – kajak in kanu želijo popularizirati kot športno dejavnost

19.5.2015  

Kajak kanu tijm Prekmurje deluje že štiri leta kot posebna sekcija ŠD Bakovci. Svoje klubske prostore imajo ob soboški Kamenšnici, kjer so, kot pravijo, idealni pogoji za treninge in tekme v treh olimpijskih disciplinah – na 200, 500 in 1.000 m. Trenirajo in tekmujejo v več disciplinah kot so kajak in kanu na mirnih vodah, v kajaku in kanuju na divjih vodah pa v slalomu in spustu. O treningih, članih, rezultatih, pa tudi prednostih in potrebnih sposobnostih smo se pogovarjali z vodjo sekcije in glavnim trenerjem Benjaminom Sakačem.

 

Soboška Kamenšnica – idealni pogoji za mirne vode, a manjka urejena proga

»V klubu trenutno trenira 13  mlajših tekmovalcev, ki so stari od 8 do 16 let, starejših pa je še enkrat toliko«, pravi Benjamin Sakač. O treningih pravi, da »večina starejših trenira rekreativno, otroci pa večina tekmovalno. Večino treningov opravimo na soboški Kamenšnici (mirne vode), za »divje vode« pa treniramo na reki Muri in ostalih slovenskih rekah.« Pozimi treninge prestavijo v telovadnice, fitnes in bazene, kondicijo pa vzdržujejo s tekom, longboarding-om, tekom na smučeh, paintball-om itd.

Za divje vode po besedah Sakača pri nas ni najboljših pogojev, saj reka Mura ni dovolj zahtevna. Za mirne vode pa jim je s širitvijo Kamenšnice omogočeno skoraj idealno izvajanje treningov. Sakač še dodaja, da bi bila idealna še ustrezno urejena kajakaška proga z ustreznimi klubskimi prostori. 

Brina Novak in Urška Kosednar že med najboljšimi v državi

Udeležujejo se tudi tekmovanj državnega pokala in državnih prvenstev, kjer že dosegajo dobre rezultate. »Do zdaj smo na večjih tekmovanjih (državno prvenstvo)  dosegli že štiri medalje, letos pa še dodatne tri«, pravi Sakač. In izpostavi Brino Novak, ki je na državnem prvenstvu na divjih vodah v Tacnu dosegla drugo mesto v spustu. Enako se je uvrstila Urška Kosednar na državnem prvenstvu na Bledu v tekmovanju na mirnih vodah 1.000 m. Največ uspehov sta doslej dosegli prav Urška Kosednar in Brina Novak, letos pa se je izkazala še Tjaša Flegar z drugim mestom na državnem prvenstvu na divjih vodah v sprintu na Soči.

Dolgoročni cilj kluba je članstvo v reprezentanci ter tekmovanje na mednarodnih tekmovanjih in na najvišjem rangu - evropskem ali svetovnem prvenstvu. Njihov cilj je popularizirati kajak in kanu kot športno dejavnost. Zato po besedah Sakača veliko sodelujejo z osnovnimi in srednjimi šolami, kjer izvajajo razne tečaje, športne dneve, interesne dejavnosti itd.

Z raznimi aktivnostmi razbijajo strah pred nevarnostmi Mure in soboške Kamenšnice

»Pri nas kajakaštvo še ni najbolj razvito in priljubljeno, verjetno zaradi strahu oziroma  predsodkov pred reko Muro in Kamenšnico, ki sta označeni za »nevarni«. Vendar z  aktivnostmi, ki jih izvajamo preko šol, našimi uspehi ter raznovrstnim in zanimivimi treningi se zanimanje za ta šport iz leta v leto povečuje«, pravi Sakač. 

Med prednosti tega športa izpostavi dejstvo, da je to individualni šport, s čimer nisi odvisen od drugih soigralcev. Pomembna je vzdržljivost, moč, ravnotežje in koordinacija. V tem športu ni veliko poškodb. »Glavna prednost  pa je, da treningi in tekmovanja potekajo v naravi, na različnih rekah, jezerih, morju«, še dodaja Sakač. Je pa za ta šport najpomembnejša vzdržljivost in moč. Pogoj pa je tudi znanje plavanja.

Ta konec tedna v Murski Soboti prvo tekmovanje za slovenski pokal v kajaku in kanuju na mirnih rekah

Konec tega tedna, natančneje v soboto 23. maja, organizirajo na soboški Kamenšnici prvo tekmovanje za slovenski pokal v kajaku in kanuju na mirnih vodah pri nas. Pri tem pričakujejo udeležbo okrog 10 klubov in čez 100 tekmovalcev iz cele Slovenije.

Tekmovanje se bo pričelo ob 11. uri. Proga bo dolga 1.500 m in bo speljana v obliki trikotnika. Startov bo več, glede na kategorije, kot so cicibanke in cicibani, mlajši dečki in deklice, dečki in deklice ter mlajši in starejši mladinci in mladinke. Tekmovanje bo potekalo tudi v dvosedih kajakih (K2).  Po končanem tekmovanju, predvidoma ob 14.00 uri pa bo sledila podelitev medalj.

Foto: facebook Kajak kanu tijm Prekmurje

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.