https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lokalne volitve: preiskava pokazala, da do kupovanja glasov ni prišlo

20.05.2015 ob 8:00  

Mestnega svetnika Celca in župana Jevška so v času jesenskih lokalnih volitev obtožili, da naj bi kupovala glasove volivcev. Preiskava pa suma storitve kaznivega dejanja ni potrdila.


V času pred jesenskimi lokalnimi volitvami se je v nekaterih medijih širila (nepotrjena) novica, da naj bi mag. Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan, ki je bil na volitvah ponovno izvoljen za mestnega svetnika, in župan MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek v zameno za glasove ponujala denar. Po komentarjih v medijih je bila podana tudi anonimna prijava na tožilstvo in policijo, v kateri so se sklicevali na omenjene komentarje, prijava pa je bila posredovana tudi drugim medijem. Pred dnevi pa so s Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti sporočili, da na podlagi zbranih obvestil sum očitanega kaznivega dejanja, ni bil potrjen.

Potem ko je tožilstvo zavrnilo sum, smo za komentar zaprosili tudi mag. Celca, ki glede podtikanj in očitkov v obliki komentarjev pravi:

»Navedeno je bilo dokazljivo izvedeno s strani "modrih navijačev" ob asistenci sedaj že "padlega" kvazi junaka. Namen je takrat več kot očitno bil tudi posredno oblatiti sedanjega župana MO Murska Sobota, ker je "akcija" potekala med prvim in drugim krogom lokalnih volitev.«

Ob tem pa direktor RIS dvorca Rakičan opozarja tudi na dvojnost pri takratnem medijskem poročanju: »Določeni lokalni mediji, ki so verjetno sledili svojim ozkim interesom ob poročanju niso sledili minimalnim novinarskim standardom, kar pa ne velja za nacionalne medije kot so Večer, Delo, RTV Slovenija in POP TV, ki niso nasedli podtaknjeni zgodbi in so poročanje opravili v okviru novinarskega kodeksa. Za korektnost se jim zahvaljujem, čeprav bi to verjetno moralo biti samoumevno.«

    Fotogalerija