https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Seja mestnega sveta MO Murska Sobota: Bo za sporna posojila Muri 05 odgovarjal Štihec?

Murska Sobota, 22.05.2015 ob 9:30  

Včeraj je potekala 5. redna seja mestnega sveta MO Murska Sobota. Sejo s 16 točkami dnevnega reda je tokrat vodila podžupanja, Jasmina Opec. Najbolj »vroča« točka seje je bila povezana s spornimi posojili Komunale Muri 05, kjer pa je prišlo po razpravi do nepričakovanega obrata. Bo za sporna posojila odgovarjal tudi bivši župan?

 

Odškodninske odgovornosti spornih posojil

V najbolj pričakovani 12. točki dnevnega reda 5. seje mestnega sveta MO Murska Sobota bi svetniki morali glasovati o podaji soglasja javnemu podjetju Komunala, javno podjetje d.o.o., k uveljavljanju odškodninske odgovornosti zoper odgovorne osebe, v zvezi s sklenitvijo pravnega posla - posojilne pogodbe sklenjene med javnim podjetjem Komunalo d.o.o kot posojilodajalcem in Športnim društvom nogometna šola Mura 05 kot posojilojemalcem. Do podpisa posojilne pogodbe je prišlo 29.5.2012.  Vrednost posojila je znašala ca. 250 tisoč evrov, nepoplačanih pa je ostalo ca. 187 tisoč evrov.

Svetniki bodo o dogovornosti bivših nadzornikov Komunale glasovali naslednjič

Svetniki bi morali glasovati o sklepu, s katerim bi Komunali dali soglasje k uveljavljanju odškodninske odgovornosti zoper nekdanje nadzornike Komunale (Ernest Ebenšpanger, Marko Martinuzzija, Karel Žekš, Rudolf Horvat in Karel Šoš). Kot je opozoril direktor občinske uprave Srečko Đurov, zastaralni rok za uveljavljanje odškodninske odgovornosti poteče čez teden dni, zato je glasovanje bilo nujno na tej seji.

Nekateri svetniki so že pred glasovanjem izrazili željo, da bi se glasovanja zaradi občutljivosti teme, ki izvira iz preteklega obdobja, vzdržali.  V razpravi pa je svetnik SD predlagal, da zadevo rešijo v celoti in razmislijo o razširitvi tožbe ter da glasujejo tudi o uveljavljanju odškodninske odgovornosti zoper nekdanjega župana Antona Štihca. Svetniki so predlog potrdili. V razpravi pred tem je bilo slišati, da svetniki niso sodniki in da ima vsakdo pravico do zagovora. Nato pa so glasovanje o odškodninsko odgovornost bivših nadornikov Komunale prenesli na naslednjo sejo, kljub zastaralnemu roku.

Vodstvo Komunale bo uveljavljalo odškodninsko odgovornost tudi zoper nekdanjega direktorja Komunale Draga Šiftarja, za kar soglasje mestnega sveta ni potrebno.

Kadrovske zamenjave

Svetniki so na včerajšnji seji med drugim potrdili mandat novi članici mestnega sveta iz vrst Desusa, Lei Friškič, ki je nadomestila Ladislava Tušarja, kateremu je mandat prenehal zaradi smrti. Seznanili so se s predlogom sprememb in dopolnitev Statuta MO Murska Sobota ter v drugi obravnavi s predlogom Odloka o lokalnih gospodarskih javnih službah v občini.  Potrdili so predlog zaključnega računa proračuna za minulo leto ter se seznanili s pravilnikom o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih članov mestnega sveta MO Murska Sobota. Med drugim so se seznanili še z letnim poročilom za leto 2014 in poslovnim poročilom za leto 2015 Javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci d.o.o.

Tik pred koncem seje so obravnavali še kadrovske zadeve. V svetu javnega zavoda Pomurske lekarne bo Stanislava Jančarja zamenjal do konca mandata Dušan Bencik. V MIKK-u pa so namesto mag. Mateje Šavel Kos, ki je odstopila s te funkcije, do imenovanja novega direktorja oziroma za največ eno leto imenovali v.d. direktorico Alešo Kovač. V svetu MIKK-a bo predsednico in članico zavoda Simono Čopi zamenjal Anton Štihec. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.