https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Na Zavodu po novem zakonu že vlada zanimanje med iskalci zaposlitve

10.01.2011 ob 12:44  

Kot smo pred dnevi poročali, je Zavod za zaposlovanje preko novega zakona, ki se je začel uporabljati s 1. januarjem 2011, uvedel nekaj novosti glede iskanja zaposlitve. Izkazalo se je, da je zakon prinesel zanimanje s strani iskalcev zaposlitve. 

Večja baza iskalcev zaposlitve 

Zakon o urejanju trga je uvedel pomembno novost, in sicer se poleg brezposelnih oseb lahko sedaj prijavijo tudi iskalci zaposlitve. Kot sporočajo iz Zavoda za zaposlovanje, se je že v prvih dneh po začetku izvajanja novega zakona poleg brezposelnih oseb prijavilo tudi nekaj iskalcev zaposlitve, kar se jim zdi pozitivno, saj bodo tako razpolagali z največjo bazo iskalcev zaposlitve. To pomeni možnost za še boljše in hitrejše povezovanje z delodajalci: »Namen zakona je povečati varnost iskalcev zaposlitve. S tem, ko se bo Zavod intenzivno ukvarjal tudi z iskalci zaposlitve, katerih zaposlitev je ogrožena, bomo lahko v večji meri preprečili prehod teh oseb v odprto brezposelnost,« dodajajo na Zavodu za zaposlovanje. 

Foto: www.sxc.hu

Najnižji znesek denarnega nadomestila znaša 350 evrov 

Zakon zvišuje višino nadomestila za prve tri mesece s 70 na 80 odstotkov osnove, ki je povprečna plača zavarovanca, prejeta v obdobju osmih  mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti. Nadaljnje mesece se denarno nadomestilo izplačuje v višini 60 odstotkov od osnove. Najnižji znesek denarnega nadomestila ne sme biti nižji od 350 evrov, najvišji pa ne višji od 1050 evrov bruto. 

Majhna sprememba je tudi na področju trajanja nadomestila, in sicer pri starejših od 55 let z več kot 25 leti delovne dobe, ki so prej nadomestilo prejemali 24 mesecev, po novem pa en mesec več, torej 25 mesecev. Ostala obdobja ostanejo enako kot doslej, in sicer lahko brezposelna oseba uveljavlja denarno nadomestilo v trajanju: 

- treh mesecev za zavarovalno dobo od devet mesecev do pet let,

- šestih mesecev za zavarovalno dobo od pet do 15 let,

- devetih mesecev za zavarovalno dobo od 15 do 25 let,

- 12 mesecev za zavarovalno dobo nad 25 let,

- 19 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let, in za zavarovalno dobo več kot 25 let,

- 25 mesecev za zavarovance, starejše od 55 let, in za zavarovalno dobo več kot 25 let. 

Od kraja bivanja do delovnega mesta z javnim sredstvom samo tri ure vožnje? 

Veliko vprašanj je med ljudmi sprožilo določilo, da je delovno mesto po novem lahko oddaljeno največ tri ure vožnje z javnim prevoznim sredstvom ali organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja osebe do delovnega mesta in nazaj, saj se marsikdo vozi v bolj oddaljene kraje.  Kot pravijo na Zavodu, se z osebo lahko dogovorijo tudi o iskanju zaposlitve na širšem migracijskem območju - tudi za več kot tri ure v obe smeri, in ji, če je tak dogovor zapisan tudi v zaposlitvenem načrtu, povrnejo potne stroške do 30 € mesečno (vendar samo na območju Slovenije).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      10.01.2011 ob 13:01 lepi

      ge bi pa dal kar ukiniti socialno pomauč mladen do 30 leta, brez fizične ale mentalne hendikepiranosti kere so več kak 1 leto na Zavode! Ker ravno v teh socialneh pomočeh tiči tude razslog zakoj so rajše mlade na zavode ge dobijo ca 200 € pa rajše ne delajo nika kak pa delajo za minimalca! Po druge strane pa zarade takšneh država bije tiste kere ščejo delate z razneme davkame!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.