https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nov projekt za opolnomočenje romskih žensk

23.05.2015 ob 13:00  

Okrog 5000 evrov vreden projekt z naslovom »Zoralipe romane žuvjengru – Opolnomočenje romskih žensk« bo trajal pol leta, v tem času bodo v Zvezi Romov Slovenije pripravili aktivnosti, temelječe na osveščanju in informiranju romskih žensk o pomembnosti izobrazbe, vključevanju v družbeno življenje, o enakosti spolov, ukrepanju zoper diskriminacijo in zmanjševanju predsodkov o kulturi Romov.


 

Temeljno načelo, ki mu bo projekt sledil, je enakost spolov. Namenjen je predvsem romskim ženskam, ki jih z aktivnostmi v okviru projektu želijo opolnomočiti in izobraziti, da bodo same prišle do spoznanja, da imajo možnost lastnega odločanja o svojem življenju in usodi.

Romske ženske v ozadju romske problematike

Vodja projekta Janja Rošer je s projektom zadovoljna: »Veseli me, da smo projekt dobili. Sredstva sicer res niso visoka, vendar se bomo potrudili, da ga bomo čim bolj uspešno izpeljali.«  Kot so sodelavci projekta dejali na novinarski konferenci, opažajo, da je položaj žensk v evropski in svetovni družbi ne glede na deklarativno enakost in enakopravnost v marsikaterih segmentih še vedno slabši od položaja moških. V romskih skupnostih, ki so že kot celota odrinjene na družbeni rob, je položaj žensk in deklic še bistveno slabši. »Romske ženske so še vedno v ozadju splošne romske problematike, so tudi najbolj diskriminirane, še vedno živijo v patriarhalnih družinah, zato jih želimo prek projekta opolnomočiti,« je še dejala vodja projekta in poudarila, da razlog za nizek položaj romskih žensk ni v tem, da ne bi želela postati odgovoren subjekt lastnega razvoja, ampak v tem, da nima priložnosti, da bi to postala. Ovire pri tem so različne – navajajo nizko motiviranost, vztrajnost, vero in prepričanje in prisotnost tradicionalnih miselnih vzorcev.

Rominje kot steber romske družbe

»Opažamo, da delo ni spoštovano, Rominje so zelo požrtvovalne in nikoli na svoje mesto ne postavijo sebe,« pravi koordinatorica projekta Monika Sandrelli. S projektom želijo ženskam omogočiti, da bodo slišane in videne, kajti vsi so mnenja, da so Rominje steber romske družbe.

»Romska kultura je včasih navdih, ponos, včasih pa ovira,« še pove Sandrelijeva. S projektom vsekakor želijo doseči, da bi romska kultura bila v ponos in navdih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2015 ob 17:31 radenci gost

      Ali pejnazge se najdejo če je sam vrag .Za koj bole nujno pa nega .

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.05.2015 ob 8:19 šuki gost

      AHA, Da bi romska kultura bila v ponos in navdih !!!??? Komu ali čemu ??????????? Teorija je zelo poznata , kaj pa PRAKSA ????????? OPOLNOMOČENJE ???

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.05.2015 ob 18:29 hmhhh gost

      ivalidi delajo gospodje cigani pa uzivajo banda cigaska

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.05.2015 ob 11:08 mrdaš gost

      Tej si sami sebi vsiljujejo nekšo diskriminacijo in se stalno izpostavlajo nekšim pritiskom na cigane .Bejli smo že skoro diskriminirani ne vem ka se tej na veke nekaj gor prosijo in si krojijo že skoro zakone po svoje .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.