https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prve delavnice za pomurske Rome: Večina jih slabo nadzira svoje zdravje

11.01.2011 ob 0:40  

V začetku januarju so bile v okviru projekta "Življenjski slog Romov Goričkega" izvedene prve pilotske delavnice v Črenšovcih, Trnjah in Gomilci in sicer skladno z interventnim programom.

Interventni program, ki je oblikovan na podlagi želja in identificiranih potreb romske skupnosti, definiranih leta 2009 v okviru projekta SASTIPE, tako obsega aktivnosti, ki zagotavljajo čim večje vključevanje romske skupnosti v izboljševanje lastnega življenjskega sloga. 

Romi slabo izobraženi glede merjenja krvnega sladkorja 

Tako so v vsakem naselju predvidene po štiri delavnice, in sicer iz področij sladkorne bolezni, krvnega pritiska, astme in uporabe pršilnikov ter nujnih stanj. Na delavnicah sladkorne bolezni so se Romi naučili osnov te bolezni, kako jo prepoznati in predvsem, kako ukrepati, ko se bolezen odkrije. 

»Velika večina Romov je namreč slabo izobražena glede načina kontrole krvnega sladkorja, zato so delavnice namenjene tudi vaji merjenja sladkorja pod strokovnim nadzorom.  Na delavnicah so bile poudarjene nevarnosti, ki jih prinaša nezdravljen povišan krvni sladkor, ker strokovna ekipa projekta meni, da bo določena doza strahu pomembno vplivala na način vodenja sladkorne bolezni vsakega posameznika,« pravi Jurica Ferenčina, sodelavec projekta. 

Družinski zdravniki Pomurske regije ugotavljajo tudi, da Romi, ki imajo diagnosticirano arterijsko hipertenzijo, terapije ne jemljejo redno ter se ne zavedajo posledic samega zavračanja ustreznega zdravljenja. »Verjetno zato, ker vpliva visokega pritiska ne čutijo in menijo, da jemanje zdravil ni potrebno,« meni Ferenčina. 

Nedisciplina je še vedno prevelika 

Drugo entiteto predstavljajo tisti, ki zdravila jemljejo, vendar povsem neprimerno – občasno, po potrebi, vsak tretji dan, ali ko se spomnijo itd. Izvajalci projekta opažajo tudi, da marsikateri Romi (predvsem starejši) nimajo navade rednega merjenja krvnega pritiska ali pa ga sploh ne merijo, čeprav mogoče doma imajo merilnike. Prav tako Romi, oboleli zaradi astme, po mnenju izvajalcev projekta predstavljajo svojevrstno nedisciplinirano in neurejeno populacijo. 

Nekateri medicinski izrazi v romskem jeziku ne obstajajo 

»Upamo, da se bo nas glas dotaknil čim večjega števila ljudi ter pripomogel k širitvi znanja tudi med  (pre)velikokrat odmaknjeno romsko populacijo. Romi največkrat ne razumejo celo preprostih medicinskih izrazov, ki jih najdejo v izvidih ali navodilih za uporabo zdravil. Sami prevodi v njihov jezik jim te težave ne bi rešili, saj je njihov jezik tako nativen, da ne obstaja prevod za besedo arterijska hipertenzija«, je po koncu prvega sklopa še povedal Jurica Ferenčina, sodelujoči pri projektu, ki ga je omogočila Lokalno-akcijska skupina (LAS) Goričko.

Preberite tudi:

- Romi hitreje kličejo zdravnika na dom in uporabljajo več zdravil

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. novak7
      11.01.2011 ob 11:53 novak7

      Zakoj tak specifično:"Rome slabo izboražene glede merjenja krvnega tlaka", posploše: "Rome slabo izobražene"

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. vidocq
      14.01.2011 ob 17:25 vidocq

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.