https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

130-letnica OŠ Razkrižje

Razkrižje, 28.05.2015 ob 12:30  

V petek, 22. 5. 2015, smo v Domu kulture Razkrižje obeležili častitljiv jubilej: 130-letnica šolstva na Razkrižju in 35 let selitve v novo šolsko zgradbo.


 

Po uvodnem nagovoru ravnateljice Anice Šimonka je slavnostni govornik Vlado Žabot, pisatelj in nekdanji učenec OŠ Razkrižje, poudaril pomen obstoja šolstva na tem koščku slovenske zemlje, ki »je preživela« kar nekaj držav, političnih sistemov in takšnih in drugačnih družbenih pritiskov. Nagovorila nas je tudi Irena Kumer, predstojnica OE MS Zavoda republike Slovenije za šolstvo. Spomine na 1. šolski dan pred davnimi leti je v govoru obujal Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje.

Besede govorcev so se prepletale s pesmijo, plesom, glasbo in dramskimi prizorčki razkriških učencev v narečju in knjižnem jeziku. V bogatem in pestrem kulturnem programu »smo se sprehodili« skozi preteklost v sedanjost.

Francek in Micika sta nekoč davno na paši izgubila tablico in se odločila, da jutri ne gresta v šolo. Joškec se je preselil iz Razkrižja v mesto in ugotavljal, da ga sošolci  ne razumejo. Prvošolci so obudili razkriški običaj ftičekovo  gostuvaje.

Ubrano petje OPZ in MPZ so dopolnjevale glasbene točke učencev Glasbene šole Ljutomer. Zapeli in zaplesali so nam tudi vrteški otroci.

Otroška folklorna skupina se je predstavila z odrsko postavitvijo »Tak bi hodili v šolo, če nas ne bi vozo kombi«. Kako se učijo in kaj počnejo učenci na različnih področjih danes – v času interneta in  e-učbenikov  – so v dramskem prizorčku predstavili učenci dramskega krožka.

Ob tej priložnosti je bila izdana posebna številka šolskega glasila Izvirček, ki ga sestavljajo likovni in literarni izdelki sedanjih učencev in nekdanjih učencev, spomini nekdanjih in sedanjih učiteljev in učencev ter utrinki s prejšnjih jubilejnih proslav.

Zapisala: Renata Vlaović

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.05.2015 ob 16:27 cicido gost

      Šolstvo šolstvo, kdo bo tebe ljubo???

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.05.2015 ob 16:59 gost abc gost

      V našon šolstvi je marsikaj gnilega, na to bi naj opozarjali pametnin in vsemogočni ravnatelji-ice. Zaposleni so vseh profilov,samo tisti ne ki bi mogli biti in ustrezajo.Takih je pa čedalje manj. Potem se pa ni treba čuditi, da so rezultati znanja, predvsem na našem področju porazni. Glavno, da sedijo ma stolčkih in odločajo sebi v prid.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.05.2015 ob 15:26 Paf dedi gost

      kaj pa majo vaši komentarji veze s praznovanjem 130 letnice šolstva? Pišete ker pač morate nekaj napisati?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.