https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Opozorilni sistem COPS@road na nevarnem križišču v Beltincih

Beltinci, 05.06.2015 ob 10:30  

Občina Beltinci je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in mladim podjetjem Aktivna signalizacija Korun nepregledno križišče Mladinske in Panonske ulice opremila z opozorilnim sistemom COPS@road. Sistem s svetlobnim signalom voznike opozarja na potrebo po večji previdnosti pri vključevanju s stranske ceste v času, ko se po glavni cesti približuje drugo vozilo. Kot je na današnji simbolični otvoritvi sistema poudaril župan občine Beltinci Milan Kerman, gre za pomemben prispevek k izboljšanju varnosti prometnih udeležencev na tem nevarnem križišču.


V zadnjih treh letih je bilo na križišču zabeleženih 11 prometnih nesreč, od tega sedem s telesnimi poškodbami. Križišče je nevarno predvsem zaradi slabše preglednosti ob vključevanju z neprednostne na prednostno cesto. Zaradi ravnega odseka prednostne ceste so dodaten vzrok za pogostost prometnih nesreč tudi visoke hitrosti vozil na prednostni cesti. COPS@road (Collision Preventing Safety System) je aktivni opozorilni sistem, ki vključuje elemente za zaznavanje in opozarjanje prometnih udeležencev. Centralna enota s prikazovalnikom je nameščena na Mladinski ulici pred križiščem nad prometnim znakom »STOP«. Detektorji zaznajo prihajajoča vozila po neprednostni cesti in jih z rumenimi utripalci opozarjajo na približevanje nevarnemu križišču. Na Panonski ulici sta nameščeni še dve oddaljeni detektorski enoti. Če katera izmed njiju hkrati zazna približevanje vozila proti križišču po prednostni cesti, začne prikazovalnik na Mladinski ulici voznike opozarjati na povečano nevarnost z rdečim klicajem s trikotnikom. Komunikacija med postavljenimi enotami sistema je brezžična, poleg tega se sistem napaja na sončno energijo. Poudariti je treba še, da to ni semafor, ampak dodatni opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na potrebo po povečani previdnosti na nevarnih prometnih točkah.

Skupaj za večjo prometno varnost v Sloveniji

»V občini se zelo trudimo izboljševati varnost z različnimi ukrepi, tako da smo zelo veseli tega sodelovanja in skupnega financiranja opozorilnega sistema COPS@road z namenom zmanjšanja prometnih nesreč,« poudarja župan Občine Beltinci Milan Kerman.

V sklopu projekta Skupaj za večjo prometno varnost v Sloveniji je Zavarovalnica Triglav v 40 odstotkih finančno podprla postavitve 12 sistemov COPS@road na nevarnih cestnih odsekih v različnih slovenskih regijah, kjer obstaja povečana nevarnost trkov zaradi nepreglednosti, in tako prispevala k aktivnejšemu zmanjševanju nevarnosti prometnih nesreč. »V največji slovenski zavarovalnici na vsakem koraku uresničujemo svoje poslanstvo: ustvarjamo varnejšo prihodnost. Z akcijami, kot je današnja, želimo izboljšati prometno varnost v Sloveniji. V devetih različnih krajih po Sloveniji smo že podprli postavitve opozorilnih sistemov COPS@road na nevarnih cestnih predelih, deseto je križišče Mladinske in Panonske ulice v Beltincih. Verjamemo, da bomo tako zavarovali številna življenja, kar je tudi največja dodana vrednost skupnega projekta,« je povedal Sandi Štefan Flisar, direktor območne enote Murska Sobota Zavarovalnice Triglav.

Sistem COPS@road je razvilo mlado slovensko podjetje A.s.K. »Zavedamo se pomena sodelovanja za povečevanje varnosti na slovenskih cestah. Veseli smo sodelovanja z občino Beltinci in Zavarovalnico Triglav pri opremljanju tega nevarnega križišča. Dosedanji rezultati postavitev sistema COPS@road kažejo bistveno zmanjšanje prometnih nesreč na nevarnih točkah, tako da verjamemo, da bo s tem sistemom za vse prometne udeležence varnejše tudi to križišče,« je povedal Peter Korun, direktor podjetja A.s.K.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.06.2015 ob 17:43 šanči gost

      Te Milan negdanji kelnar pa nindri ne svalij vse šeron je poulek .

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2015 ob 23:21 gost

      Gost kak je Milanlejko tu paulek , ispit za avto pa nikak nej mogel napraviti

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.