https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zagotovljenih 400.000 evrov za zgodnje uvajanje prvega tujega jezika

11.06.2015 ob 8:00  

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odločili, da bo zgodnje uvajanje prvega tujega jezika v osnovne šoli potekalo po predvidenih načrtih, do načrtovanega zamika tako ne bo prišlo.


 

Na ministrstvu bodo novelo Zakona o osnovni šoli umaknili iz parlamentarne procedure, uvajanje bo potekalo nemoteno po trenutno veljavnem zakonu brez predvidenega dvoletnega zamika.

Pozitiven vpliv znanja tujega jezika na razvoj maternega jezika

Najnovejše raziskave s področja razvojne psihologije, psiholingvistike, sociolingvistike in jezikoslovja podpirajo uvajanje tujih jezikov v čim zgodnejše otroštvo, ki daje temelj vsem področjem učenja, ki jih določena skupnost prepoznava kot pomembne. Učinkovito usvajanje tujega jezika je v primerjavi z usvajanjem maternega/prvega jezika zgoščeno in časovno omejeno, zato je pogosta in intenzivna izpostavljenost tujemu jeziku ključnega pomena, pravijo člani delovne skupine za pripravo učnega načrta tujega jezika. Prav tako bi naj bilo učenje tujih jezikov v zgodnjem in srednjem otroštvu naj bi bilo čim bližje naravnemu pridobivanju prvega jezika, pri čemer razvoj prvega jezika podpira izgrajevanje znanja tujega jezika in obratno, saj znanje tujega jezika obenem pozitivno deluje na razvoj prvega jezika. Strokovnjaki ugotavljajo, da mora pouk biti glede na spoznanja o učenju jezikov naravnan situacijsko, doživljajsko in na komunikacijska dejanja.

400.000 evrov sredstev

Zakon predvideva, da se začne v naslednjem šolskem letu v 1. razredu uvajati prvi tuji jezik, v 2. razredu pa se nadaljuje njegovo postopno uvajanje, in sicer se v šolskem letu 2015/2016 začne izvajati pouk prvega tujega jezika za učence 2. razreda še največ 30 odstotkov šol od skupnega števila osnovnih šol, v šolskem letu 2016/2017 se začne izvajati pouk prvega tujega jezika kot obveznega predmeta za vse učence, ki so vpisani v 2. razred osnovne šole. Kot prvi tuji jezik se v 2. razred osnovne šole postopno uvajata angleščina in nemščina. Na ministrstvu so uvajanje želeli zamakniti za dve leti, vendar je sedaj predlog opuščen. Za namen zgodnjega uvajanja prvega tujega jezika je sedaj v fondu na razpolago 400.000 evrov.

V Pomurju na razpisu uspela samo OŠ Kapela

V šolskem letu 2015/2016 bodo prvi tuji jezik v 1. razredih začeli poučevati na tistih šolah, kjer se bodo za to odločili, pouk prvega tujega jezika v 2. razredih pa bo potekal na 151 šolah. Iz Pomurja se je na razpis prijavilo 10 od skupno 38 osnovnih šol, vendar je na razpisu s popolno vlogo uspela samo OŠ Kapela, ki je izpolnjevala vse pogoje, ostale šole so oddale nepopolne vloge in niso izpolnile zahtev razpisa.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.06.2015 ob 9:26 gost

      Ka te nam pesek mečete v oči, da so bile nepopolne vloge! Pa kakšne vloge sploj, vsi bi mogli meti ali pa nišče. Samo se na prekmurje stalno pozabla! te enoga zberejo glij telko, ka zakamuflejrajo!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.06.2015 ob 16:45 gost gost

      Za vse vala enako. Pametne ravnatelce pa ravnateli bi lejko znali, kak se spunijo vloge oz. imajo svoje pomočnike, pravnike , pedagoge in še puno vsega na šolah. Očitno jin je fajn greti svoje stolčke, za drujgo se ne brigajo. Linija - za mene- dele pa nega.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.