https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Večji ukrepi zavoda nad dolgotrajno brezposelnimi

15.06.2015 ob 12:30  

Prve tri mesece letošnjega leta je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih polovica brezposelnih, ki so že več kot leto brez zaposlitve. S pripravo analize stanja se so zato na zavodu zavezali k še večjim in boljšim izboljšavam na tem področju.

 

Od leta 2009 se dolgotrajna brezposelnost povečuje. Od takrat je od 31.487 oseb v letošnjih prvih treh mesecih število naraslo na 61.000. Za zavodu so v analizi navedli, da ima ta kategorija brezposelnih manjše možnosti za zaposlitev in s tem prinaša socialne in ekonomske negativne posledice za družbo ter posameznika.

Dolgotrajni brezposelnosti najbolj izpostavljena Vzhodna Slovenija

Evropsko povprečje dolgotrajno zaposlenih znaša 49,5 odstotka, delež v Sloveniji dolgotrajno zaposlenih pa je 54,5 odstoten. Dolgotrajno brezposelni so predvsem  starejši, nižje izobraženi, osebe s poklicno izobrazbo in osebe s poklici za preprosta dela, narašča pa tudi število dolgotrajno brezposelnih oseb z visokošolsko izobrazbo.

Najbolj je izpostavljena Vzhodna Slovenija, kjer je 51,1 odstotkov dolgotrajno brezposelnih oseb. Po spolu malenkost odstopajo moški, kar je posledica množičnega odpuščanje na področju predelovalnih dejavnosti, gradbeništva in prometa. Dolgotrajna brezposelnost je problematična tudi pri starejših, starih 50 ali več let, od  2007 do leta 2014 pa so se za 92,5 odstotka povečale starostne skupine od 30 do 39 let.

Večje in boljše izboljšave zaposlovanja nad dolgotrajnimi brezposelnimi

Trenutno se dolgotrajno brezposelne osebe vključujejo v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, kakor tudi brezposelne osebe do 29. leta starosti. Rezultati omenjenih ukrepov so uspešni, saj se dolgotrajni brezposelni uspešno vključijo na trg dela, poroča STA.

Omenjeni pa imajo tudi težave pri ohranitvi zaposlitev, saj je po zaključku subvencionirane zaposlitve še vedno velik del odstotka brezposelnih. Tako bodo na zavodu pri delu z dolgotrajno brezposelnimi izvajali preventivno delovanje in zgodnjo aktivacijo brezposelnih oseb, zagotavljali celostne obravnave in individualizirane storitve, usposabljali svetovalce in razvijali nove metode dela in načine sodelovanja z delodajalci. Učinkovito pa bodo sodelovali z ostalimi akterji na trgu dela pri reševanju težav zaposlovanja dolgotrajno brezposelnih oseb.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2015 ob 13:16 socialen gost

      te zavod bi jes dol zapro.. nega nikšoga velkoga haska z njih..

      29 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2015 ob 21:20 asocialen gost

        saj zavod ne ustvarja delovnih mest , ugotavlja samo stanje , politiki s cmerarjem in njegovimi predhodnik zadnjih 10 let pa se to kaj je delo in plačilo ne senja , zavzemajo s , borijo se , delajo resno , transparentno , itd. ,

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2015 ob 14:23 tkt gost

      Te zavod je itak brezveze. Te ka so tan notre itak samo sidijo za velke plače, ne naredijo pa nikaj. Tak si moreš san iskati službo, zakoj bi te sploj njih nuco.

      20 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2015 ob 15:23 gost gost

      Komu je zavod sploh kdaj našel zaposlitev? To, ka pa majo razne delavnice, s ten rešujejo sami sebe, ker jih je preveč zaposlenih, pa morejo to nekak opravičiti. Tudi sami zaposlujejo tak tak. Čudno, da še nobena vlada nej ugotovila, ka je ta služba potrata proračunskih pejnez. Tak se radi zgledujemo po Avstriji, naj se tudi tu. Ponižujoče je iti na na ta zavod, če si brezposelna oseba.

      27 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.06.2015 ob 19:50 Q gost

      Marsikomu ni za delo. Nihče ne vpraša kaj bo delal,ampak koliko je plača¸......

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.06.2015 ob 11:06 količ gost

        Q ....... Normalno ka se vsaki pijta kelko štoj da plače .Vej eni bi gnali delavca 250 ur za 400 € .Tij lejko delaš brezi pijtanja kelko ti štoj plača .

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.06.2015 ob 19:52 ZRSZ gost

      Trenutno je na Zavodu za zaposlovanje Murska Sobota razpis za šest (6) novih svetovalcev, za Gornjo Radgono in Lendavo! Vsi, ki imate primerno strokovno izobrazbo prijavite se......;

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.06.2015 ob 22:00 Krucifiksuš gost

      Naziv delovnega mesta oz. vrste dela: SAMOSTOJNI SVETOVALEC IV - DELO NA PROJEKTU "DO BOLJŠE KAKOVOSTI STORITEV Z VEČ SVETOVALCI ZAPOSLITVE" NA OBMOČNI SLUŽBI MURSKA SOBOTA, URAD ZA DELO MURSKA SOBOTA, LENDAVA - M/Ž Število delavcev: 4

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.06.2015 ob 22:20 den gost

      Tej zavode vse ukiniti ker haska nega...ne zriktajo nič,niti na javna dela te ne pošle ker moreš kao prvo ustrezati in te še oni preučijo če je smiselno to ali ne,pošilajo te samo na nekše kvazi delavnice,....Kak iskalec prve zaposlitve nemreš nič dobiti ker skoraj vsi zahtevajo izkušnje...kak jih pa naj človek dobi če te nindre nišče ne zeme...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.06.2015 ob 5:26 gost

      Tej zavod je nekaj najbokšega ka se lejko zgodi v soboti. Daje zaposlite. 120 osebam in to je to

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.06.2015 ob 9:17 gost gost

      V Lendvi nemaš šanse, če si nej mađar, če ne vejš mađarski. Pa nej samo na zavodi, v vseh službah. Lejko včiš angleščino, pa če ne vejš mađarski nemaš sanse, tak tan pravijo. Zato je tan trg dela jako omejen in so geto. Očitno jin tak paše. Iz tistoga konca se pa vozijo v službo še v Lublano, tan nega posebnih pogojov.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.06.2015 ob 9:35 Tudomtudom gost

      Se popolnoma strinjam glede Lendave! So idealno omreženi in ščitijo en drugega...

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.06.2015 ob 9:57 gost

      Evo prišli smo do tega,da smo zapostavljena manjšina doma (Lendava). Kaj pa, ali bodo veljali tudi večji ukrepi za zaposlovanje romov?

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.06.2015 ob 14:04 hotiza gost

        Gor se trbej postaviti pa te vougre odpikati pa njn jasno povedati da je Lendava v Sloveniji in nega tü nikšij manjšinj .Če je v Sloveniji naj se obnašajo kak trbej če pa nej pa gas ta prek .Slovenci njim vse v rit porijnejo naše na Mađarskom pa ziničavlejo .

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.