https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom Maraton povezujejo študente, mentorje in podjetja

Murska Sobota, 17.06.2015 ob 7:00  

Ob koncu projekta Maraton, katerega cilj je spodbuditi povezovanje podjetij z raziskovalno-razvojnimi institucijami in posledično razvoj novih izdelkov, storitev in tehnologij z večjo dodano vrednostjo, je včeraj potekala v Murski Soboti novinarska konferenca, na kateri so projektni partnerji predstavili rezultate in dosežke projekta.

 

Povezovanje preko razvojnih izzivov

Pogoj za večanje konkurenčnosti podjetij in gospodarsko rast je razvoj novih produktov, tehnologij in storitev, za kar so potrebna razvojno - raziskovalna prizadevanja, spodbujanje inovativnosti in sodelovanje med podjetji. Raziskava iz projekta Sprint je pokazala, da se na obeh straneh meje s Hrvaško pojavljajo enake težave pri inoviranju in večanju konkrenčnosti podjetij. Podjetja in raziskovalci iz akademske sfere želijo med seboj sodelovati, vendar so skupno raziskovalni projekti redki.

S projektom Maraton so zato želeli povezati mlade, mentorje in podjetja z delom na skupnih raziskovalnih nalogah, ki rešujejo konkretne razvojne izzive podjetij, okrepiti raziskovalno in inovacijsko dejavnost v podjetjih. Podjetjem želijo s tem olajšati iskanje in zaposlovanje mladih kadrov za razvojne oddelke, mladim pa omogočiti, da se pri potencialnih delodajalcih dokažejo.

On line borza raziskovalnih nalog

V sklopu projekta je bila vzpostavljena skupna dvojezična spletna in mobilna aplikacija on line borze razislokavalnih nalog. Gre za dvojeznično slovensko – hrvaško informacijsko-komunikacijsko (ITK) podporno orodje za povezovanje treh akterjev pri razsikovalnem delu: podjetij, študentov in mentorjev.

Partnerji projekta so sodelovali pri skupnem razvoju on-line borze v smislu pridobivanja otvoritvenih študenstkih razsikovalnih nalog, pripravi navodil za uporabo. Informirali so okrog dva tisoč podjetij z inovativnim potencialom in 500 raziskovalcev.

Ob koncu projekta, ki se zaključuje danes, je na borzo vpisanih 44 raziskovalnih nalog, registriranih 143 študentov, 19 mentorjev in 59 podjetij. Preko borze je 8 študentov vzpostavilo stik s podjetji in zagnalo izvedbo razsikovalnih nalog. Projekt so zasnovali kot tek na dolge proge – maraton, od tudi ime, zato bo borza dosegljiva tudi po koncu projeta.

Spletna stran On line borze raziskovalnih nalog, ki je za uporabnike brezplačna, potrebna je le registracija, je dostopna na spletni strani: www.studentsforindustry.eu.  

S projetom, ki se je izvajal v okviru Operativnega programa Slovenija – Hrvaška 2007-2013, krepijo čezmejne povezave med obema državama

Vodilni partner projekta je Znanstveno-razsikovalno središče Bistra Ptuj v sodelovanju z Razvojnim centrom Murska Sobota, TehnoCentro Univerze v Mariboru, Tehnološkim centrom za električne stroje Teces, Tehnološko inovacijskim centrom Međimurje, Zagorsko razvojno agencijo, Agencijo za razvoj Varaždinske županjije in Sveučilištem v Zagrebu. Projekt se je začel decembra 2013 in se danes zaključuje. Vrednost projekta je bila 360 tisoč evrov, od tega gre v vrednosti 303 tisoč evrov za evropska sredstva. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.06.2015 ob 12:06 Jure gost

      V zgornjem besedilu povezava do spletne strani ne deluje. Pravilna povezava je http://www.studentsforindustry.eu/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.