https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Gardsko jezero – zabaviščni parki, športne aktivnosti in lepo ohranjena starodavna mesteca

18.6.2015  

Gardsko jezero s svojo značilno pokrajino z agrumi, oljkami, vinsko trto, palmami in oleandri spominja bolj na morje kot jezero. Okrog jezera dolgega le 52 km in širokega 17 km je urejenih 45 km plaž, povečini prodnatih, na jv celo peščenih, vse pa so v poletnih mesecih precej obljudene. Jezero je ustvaril ledenik, ki je iz Dolomitov nekoč segal vse do Padske nižine. Dolino, ki si jo je ustvaril, je v času otoplitve zalila voda. Krasi ga pet manjših otočkov.

Zaradi prijetnega sredozemskega podnebja in odlične gostinsko-turistične ponudbe je v času italijanskih počitnic v mescu avgustu namestitev zelo težko najti oziroma so cene temu primerne. Jezero nudi za vsakogar nekaj: od poležavanja na plaži, številnih športnih aktivnosti, možnosti ogledov, večino pa privabljajo številni tematski zabaviščni parki.

Kaj si ogledati ob Gardskem jezeru

Lazise je starodavno pristaniško mestece z gradom iz 9. stoletja z veličastnim in lepo ohranjenim obzidjem ter stolpi, kjer danes potekajo srednjeveški šovi in predstave. Najbolj je znano po številnih zabaviščnih parkov v neposredni bližini mesta.

Malcesine so naslednje slikovito mestece ob vzhodni obali z ozkimi živo pisanimi ulicami. to je izhodišče za potepe na bližnjo goro Monte Baldo. Do tja vozi posebna gondolska žičnica, ki se vrti okrog osi, zato da ima vsak možnost veličastnega razgleda na jezero z okolico. Mesto je znano po oljčnem olju, saj ga obdajajo gosti nasadi oljk, cipres in oleandrov.

Riva del Garda se nahaja na severu in ga obdajajo visoke gore. Tukaj se radi zbirajo ljubitelji športa, še posebej je priljubljeno pri ljubiteljih jadranja, kajtanja in ekstremnega kolesarjenja.

Limone so za slikovito mestece na sz obale jezera. Zanj so značilni stari nasadi limon s kamnitimi zaščitami.

Letovišče Gardone Riviera ob zahodni obali je nekoč veljalo za eno najbolj mondenih v državi. O tem pričajo številne še ohranjene vile in urejena promenada. Mestece je nastalo v zaliv Salo, kjer je Mussolini po padcu fašizma ustanovil svojo žepno državo Republicco Sociale Italiana.

Nekaj posebnega izmed vseh pa je mestece Sirmione, ki se nahaja ob južni obali jezera. V mesto vstopimo čez dvižni most gradu Scaliger iz 13. stoletja, ki jo je dala zgraditi razvpita veronska družina della Scala. Mesto je v bistvu otok, ki ga s celino povezuje most, grad pa je popolnoma obdan z vodo. Po ozkih uličicah slikovitega starega mesta s številnimi restavracijami, trgovinami z umetniškimi in obrtniškimi izdelki, butiki, lepo okrašenimi okenskimi policami z živo pisanimi rožami in množicami turistov pridemo do skrajne točke polotoka, ki je skoraj v celoti poraščena z oljčnimi gaji.

Velika doza adrenalina in zabave

Ob južni obali jezera se nahajajo številni tematski zabaviščni parki. Objezerski prostor je ena sama velika doza zabave in adrenalina. Najbolj znan in eden prvih tod (odprt je bil že leta 1975) je Gardaland, ki velja za največjega v državi. Izbirate lahko med več kot 40 različnimi spektakli fantazijskih, avanturističnih in energijskih predstav, kot so blue tornado, magic mountain, sequoia adventure, orto bruco in fuga da Atlantide. Vsako leto dodajo še kakšno novo. V bližini se nahaja prav tako obsežen Canevaworld z več tematskimi sklopi, med drugim Movie Studios s prikazi filmskih trikov,  vodni park Aqua Paradise ter  srednjeveške bojne igre Medieval Times. Obiščete lahko tudi adrenalinski park Jungle Adventure, kjer si lahko seveda ustrezno opremljeni daste duška v slogu Robina Hoda v Sherwoodskem gozdu, skačete kot Tarzan z liane na liano, ali pa posnemate Indiano Jonesa. Vodne in športne atrakcije nudita Picoverde in Cavour. Če ste ljubitelj vrtov in lepih rož si oglejte botanični park in vrtove Sigurta. In kot posebnost velja obiskati še živalski vrt Parco Natura Viva, kjer se najprej lahko odpeljete z avtom na safari in vozite med žirafami in drugimi divjimi živalmi, ki se prosto gibljejo. Po končani krožni vožnji pa sledi klasični ogled živalskega vrta peš. Na koncu nas pot pripelje do parka dinozavrov ali pa se sprehodite po Botanični poti.

Na jugu so bolj skoncentrirani zabaviščni parki, na severu pa se raje zbirajo ljubitelji športnih aktivnosti. Poleg možnosti številnih pohodov imajo sever radi zaradi stalnih vetrov predvsem jadralci. Okolica jezera je prepletena s številnimi kolesarskimi potmi in je pravi raj za ljubitelje kolesarjenja. Kolesarske poti so raznolike in dobro urejene. Monte Baldo ponuja številne možnosti pohodov, v jezeru pa se lahko kopamo. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.