https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prvi v Evropi: Slovenija zmanjšala število smrti na cestah za 61 odstotkov

19.06.2015 ob 10:00  

Slovenija je od leta 2001 na letni ravni zmanjšala število smrti na cestah za 61 odstotkov. S tem podatkom je Evropski svet za varnost našo državo na področju varnosti v cestnem prometu uvrstil na prvo mesto v Evropi.


Evropsko nagrado za varnost v cestnem prometu PIN je v Bruslju sprejel minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ob tem pa so zapisali, da si Slovenija zasluži ogromno pohvalo za predanost ciljem, ustanovitev agencije, namenjene varnosti na cesti in celovitega akcijskega načrta, poroča 24ur.

Minister je ob prejetju nagrade povedal, da se Slovenija od leta 2001 zelo trudi na področju varnosti cestnega prometa, da je omenjena nagrada spodbuda za naprej in da se bodo nadaljevali ukrepi za še večje povečanje varnosti v cestnem prometu. Slovenija si je namreč v Nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu zastavila cilj, kjer bi zagotovila manj kot 70 smrtnih žrtev in manj kot 460 hudo ranjenih v letu 2022.

Na zadnjih mestih Bolgarija, Slovaška, Latvija

Poleg Slovenije, kjer se je število smrti zmanjšalo za okoli 10 ali več odstotkov, so se izkazale še Hrvaška, Finska, Grčija, Luksemburg in Malta. Najslabše pa so se odrezale Latvija, Slovaška, Bolgarija, število smrti pa se je povišalo v državi Francija, Irska, Nemčija in Velika Britanija.

Največ ljudi v nesrečah je umrlo v Latviji, Romuniji, Bolgariji, Litvi in na Poljskem, najmanj pa na Malti, Švedskem in na Norveškem ter v Veliki Britaniji. Slovenija se po številu smrti uvršča v evropsko povprečje. Število resno poškodovanih pa se je v 23 državah EU povečalo za tri odstotke.

Od leta 2001 so evropske države število smrti v povprečju zmanjšale za 53 odstotkov, poleg Slovenije pa se v najboljšo skupino uvrščajo še Španija, Portugalska, Litva, Latvija in Estonija. Na dnu lestvice so Poljska, Bolgarija, Malta in Romunija.

Letos v Pomurje le ena smrtna žrtev na cestah

V Pomurju je bila v prvi polovici letošnjega leta samo ena smrtna žrtev, kar se v preteklih letih ni zgodilo, saj je bilo v omenjenem obdobju veliko več umrlih v prometnih nesrečah.

Vir in foto: 24ur.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2015 ob 12:01 bongo gost

      seveda smo prvi,če policija dela represijo n cesti

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.06.2015 ob 15:27 Za fse je krijva policija gost

      Ma daj izselite se fsi butle s tej države … za fse je krijva policija ja, svašta! Za priznanja ka jih dobijo, za PIN AWARD 2015, pa verjetno še zatou ka zaj toča ide … zato pa nan niti Bog nemre pomočti ka mamo takšne butle med seuf … ge san še ene kazni nej plačo ker vozin po omejitvaj, pa san privejzane, pa tou nej zaradi policije, nego zaradi lastne varnosti! Pa lep dan.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.06.2015 ob 12:11 ms gost

      Lepše bi bilo ka bi pisali ka smo prvi v Evropi odpravili zaničevanje in zapostavlanje delavcov in da so zaprejti vsi ka so pokrali državnoga pa ka smo v vrhu plač za delavce in da smo pregnali korupcijo .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.