https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Studio Klara: stilistka in kreatorka sta ostali brez zaposlitve in odprli trgovino z lastnimi modnimi kreacijami

24.06.2015 ob 7:00  

Melita Merklin (stilistka) in Štefka Varga Radič (kreatorka) sta ostali v tekstilni branži brez zaposlitve. A nista čakali na nekoga drugega in si novo zaposlitev ustvarili kar sami: v Murski Soboti sta odprli trgovino z lastnimi modnimi oblačili in dodatki. Zaenkrat sta z odzivom strank zadovoljni.  

 

Iz nuje po zaposlitvi

Odprtje trgovine je bilo kot pravita, »iz nuje po zaposlitvi, saj sva ostali brez zaposlitve. Razmišljale sva kaj početi in spontano rekle, da bove poskusile, brez kakršne koli spodbude. Stopile sva v kontakt z drugimi. Sam si moraš najti nekaj, nihče ti ne najde in da službe«, pravita Štefka in Melita. Največji problem je zanju bila odločitev kaj sploh odpreti, s.p. ali d.o.o. »Zakopaš se v literaturo, ki ti je pet vesoljskih milj daleč«, pravi o začetkih Štefka. »Tega prej nisva delale, nabava, papirologija in ostalo. Malo sva povprašale prijatelje, ki imajo podjetja in ti dajo kakšen nasvet«, doda Melita.

Prodajata večinoma lastne kreacije Klara

Lastne kreacije tržita pod imenom Klara, ki sta ga izbrali zaradi preprostosti, lahke izgovorljivosti in ker pomeni jasno in čisto, kar želita, da so tudi njuni izdelki. Poleg lastnih kreacijprodajata tudi modna italijanska oblačila treh ali štirih blagovnih znamk, ki dopolnjujejo njuno ponudbo. Na vprašanje komu so njuna oblačila namenjena, odgovorjata, da sta skozi trimesečno prakso ugotovile, da pravzaprav niso namenjena le točno določeni starostni skupni. Po njunih oblačili posegajo tako mlajše ženske kot tudi starejše. »Tudi starejše gospe si upajo obleči kaj bolj ležernega«, ugotavlja Štefka.

Poleg lastnih kreacij pa oblačila tudi popravljata, kaj dodata, skrajšata, zožita, vse seveda po željah strank. Nekateri prinesejo tudi starejša oblačila ali oblačila, ki jim niso všeč in jih predelata z dodatki. Ker imata ob trgovini delavnico, seveda to lahko storita takoj, da ni treba strankam čakati. »Takih kombinacij druge trgovine nimajo. To je oseben pristop. To strankam ustreza. Pogosto pridejo iz kabine in se pogledajo v ogledalo kar sredi trgovine«, pravita Melita in Štefka. 

Oblačila so unikatna, kar znajo njune stranke tudi ceniti. Nobena stranka še ni rekla, da bi bila oblačila predraga, ampak da cena upravičuje kvaliteto.

Cenimo v Murski Soboti modo, se oblačimo modno?

»V Murski Soboti je dovolj ljudi, ki cenijo modo«, pravita Štefka in Melita. »Eni so na ulici pri nas vrhunsko oblečeni. Ob odprtju trgovine sva smatrale, da je v Murski Soboti dovolj ljudi, ki tovrstna oblačila želijo, saj ni trgovin z malce drugačnimi oblačili. Sedaj vidive, da je odziv pozitiven. Ljubljana nudi zaradi multikultunosti res več, a tudi Murska Sobota ne zaostaja«, še doda Štefka. 

»Pred odprtjem sva veliko razmišljali v kater smeri iti in kako daleš si lahko upave iti, tudi glede drznosti. Je pa najpomembnejša uporabnost. Oblačilo morajo biti uporabna. Mislile sva, da bo mogoče šel le en segment. Sedaj pa ugotavljave, da so povpraševanja po vseh segmentih najinega dela, tudi popravilih in predelavi oblačil. Sva presenetljivo zadovoljni. Začrtana pot se je izkazala za dobro«, dodajata.  

Tudi lastni domiselni modni dodatki

Poleg oblačil izdelujeta in prodajata tudi modne dodatke, torbice, nakit, rute, zapestnice itd.

»Ob trgovini imave delavnico. Ne čakave le strank, vmes tudi ustvarjave in popravljave oblačila. Ne sedive in čakave ampak ves čas nekaj konkretno delave«, zaključujeta Štefka in Melita.  

Zaenkrat jima uspeva. Njuna trgovina se nahaja v centru mesta. V nakupovalno središče pa pravita, da nikakor nista želeli iti. Kar se je sedaj tudi izkazalo za pravilno.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

 

    Fotogalerija