https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Ljutomeru so se srečale slovenske županje

Ljutomer, 13.01.2011 ob 19:29  

Danes se je v Ljutomeru srečalo sedem slovenskih županj, ki jih je gostila županja Ljutomera Olga Karba.

Srečanje je potekalo na pobudo Urada za enake možnosti, prleško prestolnico pa so danes obiskale županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, županja Majšperka dr. Darinka Fakin, županja Metlike Renata Brunskole, županja Šmarjeških Toplic mag. Bernardka Krnc, županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič in županja Nazarja Majda Podkrižnik

V Uradu za enake možnosti s srečanji želijo spodbuditi vključevanje vidika enakosti spolov v politiko na lokalni ravni. Kot enega izmed načinov vidijo prav v neformalnem povezovanju županj in vnašanje dobrih praks v občine, ki jih vodijo ženske. To povezovanje bodo skušali izvesti v obliki enega do dveh srečanj letno, katero bo gostila ena izmed občin, ki jo vodi ženska. Pokroviteljstvo nad prvim srečanjem so tako prevzeli v občini Ljutomer, kjer so prepričani, da lahko v občinah, ki jih vodijo županje, pokažejo, da je enakost spolov pomembno področje lokalne politike ter da je že z majhnimi ukrepi možno prispevati k spoštovanju in udejanjanju politike enakosti spolov.

Karba: Moramo dokazati, da smo ženske sposobne

Županje so se v Ljutomeru najprej opravile s kosilom, nakar je sledila predstavitev politike, podatkov in izzivov enakosti spolov, ki ga je predstavila Tanja Salecl, direktorica Urada za enake možnosti. "Oboji, tako ženske kot moški, smo enako dobri, le priložnost moramo dati obema spoloma. Ženske pri delu in uspehu velikokrat ovirajo le predsodki in stereotipi, v povprečju pa so ženske celo bolje izobražene kot moški, a so v Sloveniji ženske za enako delo v povprečju plačane 8 odstotkov manj kot moški," je med drugim dejala Tanja Salecl.

Olga Karba, ljutomerska županja, meni, da si županje v tem združenju morajo pomagati. "In da razvijemo programe, kjer bodo lahko bolj vključene ženske in da se bodo pričele pripravljati na to, da se bodo bolj aktivno vključevale. Je pa tudi na nas županjah, čeprav nas je sedaj samo deset, da s svojim delom tudi dokažemo, da smo ženske sposobne in bodo tudi druge ženske lažje naredile prve korake, ko se bodo odločale za podobne funkcije."

Ženske težje najdejo zaposlitev

Ob predstavitvi se je razvila tudi zanimiva debata, vse županje pa so se bolj ali manj strinjale, da je ženskam kljub vsej enakopravnosti, enakim pravicam, še vedno težje najti zaposlitev kot moškim ter da bo preteklo še veliko vode preden bosta spola v tem smislu enaka. To se pozna tudi v politiki, a so županje dokaz, da se cilj lahko doseže z vztrajnostjo in trdim delom.

V Sloveniji deset županj

Slovenijo sicer v 210. občinah, vodi le 10 županj, prvega delovnega sestanka županj pa se je udeležilo sedem. Županje Dravograda (Marijanca Cigala), Kobarida (Darja Hauptman) in Semiča (Polonca Kambič) so se udeležbe opravičile.

VEČ FOTOGRAFIJ v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      14.01.2011 ob 11:36 lepi

      Murskosoboške je nej bilau tan :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. nina85
      14.01.2011 ob 11:50 nina85

      @lepi :) to misliš v črnem humorju :) Je pa res, da so ženske ogrožena vrsta v slovenski politiki.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. novak7
      14.01.2011 ob 11:56 novak7

      @lepi dobra :) sicer pa se s tabo nina85 ne strinjan. V Sloveniji je dejansko več županov(ij) z ženskim spolom kak pa je dejansko stanje :))))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.