https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vlomilci niso na dopustu

30.06.2015 ob 9:00  

Spet je pred vrati čas dopustov, ki ga občani izkoristijo za krajšo ali daljšo odsotnost z doma. Zato velja opozorilo, da se je že velikokrat doslej za marsikoga brezskrben dopust končal prej, kot je načrtoval sam, ali pa so se njegove težave pričele takoj ob njegovi vrnitvi domov. Vlomilci namreč niso na dopustu. Zato vsak sam lahko največ stori za to, da do kaznivega dejanja sploh ne pride.


Policisti bi vas radi opozorili predvsem na osnovne samozaščitne ukrepe, ki bi jih morali postoriti, preden odidete na dopust in sicer:

-  Vaša  hiša ali stanovanje naj že na prvi pogled ne dajeta videza, da ste za daljši čas odsotni z doma, kot npr. ne zastrite oken s temnimi zavesami, polkni  ali  roletami,   poln  poštni nabiralnik… Takšni in podobni znaki so prava  vaba  za  vlomilce  in  druge storilce kaznivih dejanj. Zato povejte sosedom, sorodnikom, ali prijateljem kje in koliko časa boste na počitnicah in se z njimi dogovorite, da nadzirajo vaš dom.

- Doma parkirana vozila zaklenite ter shranite ključe in dokumente na varnem mestu.

- Namestite domofon ali videofon.

- Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma.

- Ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev na dvorišču in v okolici hiše in ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektriko.

V primeru, ko pa pride do vloma, do prihoda policije ničesar ne premikajte in ne pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko pripomogle k odkritju storilca.

Svetujem vam, da bo nakupu novih orodij, pripomočkov, mobilnih naprav, koles in drugih predmetov shranite serijsko oz. identifikacijsko številko, prav tako pa napravo oz. predmet fotografirate, saj nam bo to v veliko pomoč pri iskanju ukradenih predmetov, kakor tudi pozneje pri njegovi prepoznavi.

Prav tako policisti odsvetujemo, da bi vrednejše predmete nosili na plažo ali v kopališča. Na plažah prihaja zelo pogosto do tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, mobilnih telefonov, denarja ali kakih drugih predmetov. Med sproščenim poležavanjem in čofotanjem ob vodi namreč hitro pozabite, da ste pustili ležati torbo povsem brez nadzora.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.