https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dober delavec je zadovoljen delavec!

07.07.2015 ob 7:30  

Minuli vikend, med 3. in 5. julijem, je v Cezanjevcih pri Ljutomeru potekal že tradicionalni poletni tabor Gibanja za dostojno delo in socialno družbo. Na taboru so želeli poleg neformalnega druženja vseh aktivistov in podpornikov Gibanja nasloviti tudi idejo o povezovanju in organiziranosti prekarcev.

Tabor so otvorili z okroglo mizo Dostojno delo za vse generacije. Z gosti, Tonetom Partljičem, Natašo Trček, Jeleno Aščič in Branimirjem Štrukljem, se je razvila debata o dostojnem delu, dojemanju solidarnosti in prekarizaciji trga dela. Predvsem je bil izpostavljen problem solidarnosti v Sloveniji in potreba po združevanju. Gosti so izpostavili naslednja stališča. Tone Partljič je prepričan, da so prekarci svoj razred, ki bi se moral združiti tudi širom po Evropi in se skupaj boriti za pravice. Nataša Trček prvi korak k rešitvi vidi v tem, da si moramo vsi skupaj najprej priznati problem prekarstva. K ozaveščanju o prekarnem delu že leta prispeva tudi Gibanje. Branimir Štrukelj priznava, da sindikati, tudi po Evropi, nimajo pravega odgovora, kako organizirati prekarce, ovirajo pa jih hitro spreminjajoči, premikajoči delavci in raznolikost oblik prekarnega dela. Dolgoletna novinarka Jelena Aščič je prepričana, da prekarci ne smemo dopustiti, da nam individualnost in samoiniciativa prideta v kri, saj bomo le skupaj lahko poiskali rešitev. Ob zaključku debate so se skupaj strinjali, da moramo prekarci vztrajati v svojem boju in s pogumom stopiti na pot povezovanja.

 

Tekom tabora so jih čakale še delavnice, s katerimi so načrtovali nadaljnje korake Gibanja na treh področjih: raznolikost oblik prekarnega dela, povezovanje prekarnih delavcev ter regionalizacija boja prekarnih delavcev v Sloveniji in boj za dostojno delo preko stalnih in enkratnih projektov ter terenskih akcij. Na popoldanski skupščini so razpravljali o vsebinskih stališčih do posameznih oblik prekarnega dela, zvečer pa so si ogledali še forumsko predstavo Zaigrano delo, s katero njihova gledališka skupina zaTO po celi Sloveniji predstavlja nevarnost prekarstva na univerzalen način skozi jezik gledališča zatiranih. Tabor so zaključili z osvežitvijo v bazenu ter se s svežimi idejami in polni zagnanosti poslovili od dežele vina in sonca.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2015 ob 23:47 vladop gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.