https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tudi v Pomurju je bilo meso neprimerno označeno

07.07.2015 ob 0:00  

Po pritiskih javnosti in stroke je Uprava za varno hrano objavila seznam slovenskih mesarjev, pri katerih so inšpektorji ugotovili nepravilnosti, med drugim tudi zavajanje potrošnikov o poreklu mesa. Na seznamu najdemo tudi mesarje oziroma trgovine iz Pomurja.

Uprava za varno hrano je inšpekcijske nadzore vršila meseca aprila in maja, v juniju pa so razkrili ugotovitve, da so od 113 pregledanih mesarjev oziroma trgovin, ki prodajajo meso, našli 60 neskladij z zakonom. Čeprav sprva niso želeli objaviti seznama, kje so našli kršitve, pa je bil pritisk na njih prevelik, tako da so danes objavili imena in kršitve, ki so jih ugotovili.

Tako kot povsod po Sloveniji, so tudi v Pomurju inšpektorji odkrili nepravilnosti. Le-te so bile ugotovljene pri naslednjih trgovcih oziroma mesarjih:

* Pred mesom v prodajni vitrini je bilo napačno označeno ali ni naveden dobavitelj/proizvajalec:

- Mercator d.d.- Market Ravenka Beltinci, Ravenska c.2, Beltinci

* Nosilci živilske dejavnosti niso mogli dokazati rojstva živali oz. je bilo drugačno od ostalih podatkov, a so kljub temu uporabili oz označili meso s “poreklo”, ki se lahko uporabi le, če je bila žival rojena, vzrejena in zaklana v isti državi:

- Mercator d.d.- Market Ravenka Beltinci, Ravenska c.2, Beltinci
- Mercator d.d., Hipermarket M.S., Plese 1, Murska Sobota
- Spar Slovenija d.o.o., Interspar Murska Sobota, Nemčavci 1d, Murska Sobota
- Eurospin EKO d.o.o., PE Murska Sobota
- Panvita MIR d.d., Gornja Radgona
- SPAR Černelavci- Štefana Kovača 43, Murska Sobota
- Panvita MIR d.d. Mesni center Ave Murska Sobota

 FOTO: freeimages.com

Celoten seznam si lahko ogledate TUKAJ.

 

Na naše poročanje so se že odzvali pri Mercatorju, ki so nam posredovali pojasnilo, ki ga objavljamo v celoti:

»V primeru ugotovitev Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v primeru Mercatorja ni v nobeni od ugotovljenih pomanjkljivosti prišlo do načrtnega zavajanja potrošnikov v smislu, da bi bilo v Mercatorjevih mesnicah meso iz tujine označeno kot slovensko. Ugotovljene napake so se v nekaterih primerih nanašale na tehnične napake na prodajnem mestu (tj. napaka pri označevanju posameznih izdelkov), pri drugih za pomanjkljivo navajanje deklaracij s strani dobavitelja ter v nekaterih primerih za različna pojmovanja izrazov v EU in slovenski zakonodaji. Omenjene pomanjkljivosti v nobenem primeru ne predstavljajo poskusa zavajanja ali sistematične kršitve označevanja mesa.

Takoj po izvajanju rednega inšpekcijskega nadzora, ki je bil izveden v aprilu in maju, smo v Mercatorju  te nedoslednosti izvajanja navodil že odpravili in še poostrili interni nadzor nad doslednim in pravilnim označevanjem mesa in upoštevanjem internih navodil.«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2015 ob 14:52 pomurec gost

      Zakaj enostavno ne napišete da Trgovci in manjši mesarje potvarjajo podatke. Pa poglejte koliko je slo porekla, pa toliko ni vseh prašičev. Je pa res , da na tem seznamu veterinarji iščejo dlako na jeziku. Napisana je samo SLO in ne Slovenija (budalaština, z tega veterinar naredi znanstveno razpravo) Niso vedeli kje je rojena imeli pa so papirje , tudi brezveze na seznamu, ker gre samo za birokracijo. Tako kot so sedaj zastavili itak nihče nemore zagotovo rečti kje je rojena. Lahko je mali prašič kupljen v Avstriji, od majhnega do zakola je rejen pri nas, potem pa ga zakolejo tudi pri nas. Pa ga pomešajo med rojene pri nas , pa pride iz zakola pa je vse SLO poreklo. Ker naši veleumi so tako naredili , da če imaš v partiji več živine iz različnih držav, bi moral za vsakega delat posebej, prevzem, pa zakol itd.. Torej 100 vrst birokracije in papirologije. Je pa vredu da se ve kdo ga je vzredil in kdo zaklal, sedaj če je kot majhen se narodil na HRV ali Avst. mislim da z samo kvaliteto in poreklom nima niti takega vpliva. Če relano gledate ima SLO samooskrbe z majhnimi prašički izpod 50% pa sedaj primerjajte vse akcije trgovcev.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2015 ob 16:01 gost

      Mlatenje prazne slame in jebanje kobili kraste !! budale !

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.07.2015 ob 18:07 gost

      TO JE METANJE PESKA V OČI SLEPIM. SANKCIJE PA SAMO ZA ENE.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.07.2015 ob 21:40 ms gost

      Od kec pa te Kodila vozi meso ?

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.07.2015 ob 20:01 gost gost

      gost zakaj ne kontrolirate privat mesarje kot je naprimer kodila

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.07.2015 ob 11:15 gurman gost

      Kupujmo SLOVENSKO in podobne fore so samo nateg s katerim si proizvajalci in trgovci hočejo kovati dodatne dobičke. Vsi skupaj smo ena velika globalna vas in danes prihaja blago iz vseh koncev in krajev. Vsak ga nabavlja tam, kjer je trenutno najugodneje. Pri mesu in tudi sadju ter zelenjavi, kjer so sveži artikli se dobavitelji lahko dnevno spreminjajo. V zahodnem delu EU so imeli preden smo šli zraven veliko strožje standarde. Vzhodne države so te standarde morale sprejeti. Zato je brez veze nekaj govoriti, da je edino naše domače kvalitetno. Kaj potem ves ostali svet uživa nekvalitetno meso???? Malo se zresnimo! Pač je vseeno, če je prašič rejen v Sloveniji, ali na Madžarskem, ali v Avstriji. Še za tiste najbolj zagrizene za Slovenske izdelke. A je kdo kdaj preverjal katero koruzo je kmet dal prašiču? Od kod je bilo seme tiste koruze? S čim je bila škropljena? Še nekaj malega o kruhu. Slovenski kruh? Malo morgen! Slovenija pridela komaj tretjino vse pšenice za naše potrebe. Nekaj je gre v izvoz, okoli polovica pa za krmo živine. Koliko je potem ostane za moko in kruh????? Bistvo je, da hrana ustreza vsem kriterijem.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2015 ob 23:01 gost

      Zelo zaskrbljujoče, da se človek sploh ne vpraša kaj sploh kupi? Ni čudno, da se po vseh teh vsiljivih reklamah, prospektih, človeški možgani očitno navežejo na vse to >>in mu sploh ni mar kaj kupi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.07.2015 ob 1:03 Radeba gost

      Football is cooler than any meat... http://radeba.manifo.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.