https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ugandske aktivistke na študijskem obisku v Murski Soboti

Murska Sobota, 15.01.2011 ob 15:38  

Danes so Hišo Sadeži družbe obiskale predstavnice in aktivistke organizacije »Sunny Skies Women's Project« iz Ugande, ki v projektu sodelujejo s Slovensko filantropijo.

Projekt se v okviru Slovenske razvojne pomoči izvaja od leta 2010, njihovo delovanje je namenjeno opolnomočenju žensk, ki živijo v najbolj revnem predelu Kampale v Ugandi. Projekt so tako tudi v Murski Soboti predstavile aktivistke iz Ugande in predstavnice Slovenske filantropije.

V Ugandi v povprečju 6,5 otrok na eno žensko

Predstavnice lokalne organizacije »Sunny Skies Women's Project« so v prvi medgeneracijski hiši predstavile delovanje projekta, pa tudi življenje v Ugandi, ki je precej drugačno od npr. evropskega. Po besedah aktivistk v Ugandi poteka kar nekaj projektov, problem pa je, da jih večina ne doseže ruralnih predelov. Aktivistke želijo s svojim delom pokazati, kako preživeti na čim lažji način. Slovenska filantropija je pri pomoči Ugandi naredila velik korak, saj brez slovenske razvojne pomoči ne bi uspeli ustanoviti organizacije.

Ženske opravijo večino dela

V Ugandi, kjer živi 31 milijonov ljudi, je še vedno slabo rabljena kontracepcija, saj jo uporablja samo 15 % žensk. Nizka poraba kontracepcije pa seveda sovpada s stanjem na področju religije in kulture. Mlada aktivistka iz Ugande, sicer učiteljica in mati samohranilka petih otrok, pravi, da imajo veliko težav z mladimi, ki zgodaj vstopajo v spolne odnose in se soočajo tudi z najstniško nosečnostjo. Aktivistke opozarjajo tudi na neenakomerno delitev dela, saj ženske opravijo večino dela.

»Mož je najbolj aktiven, ko pride zraven denar,« je povedala ena izmed aktivistk. Ženske so prikrajšane v mnogih pogledih, zato poskušajo s projektom izobraževati ženske. Na študijskem obisku so predstavnice iz Ugande prikazale in predstavile izdelavo unikatnih izdelkov iz odpadnega materiala, ki jih proizvajajo ženske v Ugandi in so že del svetovne pravične trgovine.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.