https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Jutri se v Ljutomeru prične fantastična filmska in vinska dogodiščina

13.07.2015 ob 11:00  

Ljubitelji filmov in vina boste tudi letos prišli na svoj račun. Jutri se v Ljutomeru začne 11. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Na festivalu se bo v petih dneh zvrstilo veliko število različnih dogodkov, ki so tako ali drugače povezani s fantastičnim filmom, vrhunskim vinom, tematskimi delavnicami in koncerti. Letošnji častni gost je Udo Kier- ikona filmskega zlobca srepih oči.

 

Poleg tekmovalnega dela filmskega programa se bodo obiskovalci lahko srečali z ustvarjalci gostujočih filmov in drugimi zanimivimi gosti. Otvoritev Grossmanna, ki se začne v torek, 14. julija ob 18. uri, bo pospremila simbolična vinska cesta, odprtje razstav in otvoritveni film, Številka 55. Festival se bo končal v soboto  z veliko zombi parado s performansi.

Filmi v tekmovalnih programih se bodo potegovali za nagrade:

-       Hudi maček – najboljši celovečerni film

-       Melies d’argent – najboljši evropski fantastični kratki film (nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma)

-       Slakov hudi maček – najboljši kratki film

-       Hrupni maček – najboljši glasbeni dokumentarec.

Številni gostje iz filmskega sveta

Glavni gostje festivala so igralec Udo Kier, letošnji nagrajenec za življenjsko delo, ki se bo v petek predstavil tudi na posebnem javnem pogovoru, pa tudi režiser Richard Stanley, ki bo predsedoval žiriji za celovečerne filme in skladatelj filmske glasbe Simon Boswell. Ljutomer bosta obiskala še režiserja Jörg Buttgereit in Andreas Marschall, v okviru posebnega programskega sklopa ob 110-letnici slovenskega filma pa tudi Badjurjeva nagrajenca Mako Sajko in Jože Pogačnik. 

Tekmovalni filmski program

V tekmovalnem programu celovečercev se bodo pomerili nemški horror omnibus Nemški strah (German Angst, 2015, Jörg Buttgereit, Michal Kosakowski, Andreas Marschall), nemško-ameriški creature feature Pik (Stung, 2015, Benni Diez), madžarska fantastična komedija Lisičja vila Liza (Liza, a rókatündér, 2015, Károly Ujj Mészáros), češka found footage uspešnica Zli duh (Ghoul, 2015, Petr Jákl). Za hudega mačka se bo letos prvič potegoval tudi slovenski film in sicer grozljivka Idila režiserja Tomaža Gorkiča, ki bo na festivalu doživela predpremiero.

V tekmovalnem programu glasbenih dokumentarcev se obeta devet filmov, med katerimi velja izpostaviti Morphine – potovanje sanj (Morphine – Journey of Dreams, 2014, ZDA/Italija, Mark Shuman), Izgubljeni gumb (Izgubljeno dugme, 2015, Avstrija/Hrvaška/BiH, Renato Tonković, Marijo Vukadin, Robert Bubalo), ki govori o prvem bobnarju Bijelega dugmeta, legendarnem Ipetu Ivandiću, in Naš vinil ima težo (Our Vinyl Weighs a Ton, 2013, ZDA, Jeff Broadway), ki bo predstavil kultno losangeleško hip hop založbo Stones Throw Records. Slovenske barve bosta zastopala jazzovski Čas za improvizacijo (2014, Tina Lešničar, Janez Stucin) in Kdo=Mi2 (2015, Rudi Uran), portret priljubljenih dečkov s Sotle.

V tekmovalnih programih kratkih filmov bo prikazanih 21 filmov iz 11 držav. Med režiserji tekmovalnih filmov so tudi uveljavljena imena, kot so španski kralji groze Jaume Balaguero, Paco Plaza in Rodrigo Cortes, in ameriški mojster posebnih učinkov Kevin McTurk, ki je sodeloval pri filmih, kot so Jurski park, Intervju z vampirjem in King Kong. Med filmi v tekmovalnem programu za srebrnega meliesa (Melies dargent), nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma, je tudi slovenski kratki film Sola y blanco režiserja Matiasa Zemljiča. Kratki filmi, izbrani na vsakem od festivalov, včlanjenih v federacijo (med njimi so vsi pomembnejši evropski fantastični festivali), se bodo potegovali za nagrado zlati melies (Melies dor) za najboljši evropski fantastični kratki film, Nagrada bo podeljena na letošnji ediciji tržaškega Science + Fiction festivala.

Izven tekmovalnih programov bodo prikazani še številni filmi v sekcijah Grossmann Grindhouse (ekstremni žanrski filmi), Šok dok (dokumentarci), Vrt mučenja – Torture Garden (8-urni filmski maraton), Na fantastični strani Alp (neodvisni kratki filmi s področja ex-Yu) in Kino Klopotec, ki se bo letos osredotočil na filme, prikazane na festivalih amaterskega filma, ki so v sedemdesetih in osemdesetih potekali v Ljutomeru.

Vinski program

Vina v tekmovalnem programu se bodo potegovala za nagrado Vinski šampion Hudi maček. Za nagrado za najboljše vino se bodo potegovali Turistična kmetija Hlebec, Vinogradništvo Družina Kos, P&F, Vinakoper in Vinoreja Kaučič. Gost vinskega programa bo češki sommelier in vinar Miroslav Majer.

Bogat spremljevalni program

V spremljevalnem programu bodo v četrtek kot glasbeni gosti nastopili legendarni Pankrti. Seveda ne bo šlo tudi brez razstav (razstavljala bosta fotograf Borut Krajnc in ilustrator Jan Hadžić), predstavitev knjig (med njimi gre izpostaviti Na filmskem vrtu-stoletje filma v Ljutomeru, ki opisuje ljutomersko filmsko dogajanje od nastankov prvih slovenskih filmov do Grossmannovega festivala)  in Zombi parado, za posebno atrakcijo pa bosta poskrbela performans Zombiopera in 3D Mapping na Glavnem trgu.

Prva dva dni festivala bo ob 110-letnici prvega slovenskega filmskega zapisa potekal tudi znanstveni simpozij Slovenski film v sliki, glasbi in besedi, ki ga prirejajo Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Grossmannov festival in Občina Ljutomer. Organizaijski odbor bosta vodila prorektor Univerze v Mariboru dr. Marko Jesenšek in Zvonko Kustec, ravnatelj GFML.

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.07.2015 ob 12:09 dokležovje gost

      Vej se ne morete delati zombije ka ste že po naravi takši

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.07.2015 ob 13:42 gost

      ti dokležovje si tudi lejko srečen ka se ti nej trbej nori delati.

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.07.2015 ob 20:54 ižekovci gost

      Ha,ha Prleki se delajo večje zombije kak so že .Saj se venda ne zavedajo kak so včuknjeni ha,haaaaaaaaaaa

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.07.2015 ob 21:17 film in vino gost

      ne ka bi jaz enega speka tu gore prekmarci zablujeni

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.07.2015 ob 16:03 beltinci gost

        film in vino ............Te te more več biti v hlačah .Pa nauči se pisati .Pridi potegni povuci

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.07.2015 ob 23:27 Radeba gost

      Any volunteers to translate the FC Koper vs. Olimpija match story into Slovenian? http://radeba.manifo.com

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.07.2015 ob 19:53 bakovci gost

      Rejsan so pravi zombiji brezi ka bi se mogli delati nemaš kaj original

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.