https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Štihec predstavil podžupana in osnutek proračuna za leto 2011

Murska Sobota, 31.01.2011 ob 12:09  

Jože Casar in Simona Čopi sta bila danes  strani Antona Štihca imenovana za podžupana Mestne občine Murska Sobota, obenem je bil predstavljen osnutek proračun za letošnje leto, ki znaša 23,4 milijona evrov in je uravnotežen – načrtovanih prihodkov je enako kot pričakovanih odhodkov.

Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec je danes imenoval svoja namestnika. Odločil se je, da bo imenoval eno predstavnico Modre liste Antona Štihca kot najmočnejše svetniške skupine, kot drugega pa predstavnika Desusa, stranke, ki ga je podpirala na volitvah.

»Jožeta Casarja že poznamo, je dolgoletni svetnik in moj podžupan v prejšnjem mandatu. Sam osebno sem bil z njegovim delom zadovoljen in tudi z njegovo pomočjo, ki mi jo je nudil kot podžupan, zato tudi ta odločitev, da ga tudi sedaj povabim k podžupanovanju v naslednjih štirih letih. Na drugi strani imamo Simono Čopi, ki prinaša med podžupane neko spremembo v smislu, da je nova v politiki. Sama je zelo uspešna na svojem poklicnem področju, tudi spoštovana in cenjena,« je povedal Štihec.

Casar naj bi pokrival področje negospodarskih dejavnosti - komunalna infrastruktura, okolje in prostor, Čopijeva pa področje družbenih dejavnosti - zdravstvo, šolstvo, kultura, šport in sociala. »Na tem mestu se bom maksimalno trudila, predvsem v dobro vseh občanov in občank Mestne občine Murska Sobota. Iskreno povem, da se bom trudila za dobro sodelovanje z županom in mu služila kot njegova desna roka,« je povedala Čopijeva, medtem ko je Casar ob imenovanju povedal: »Sami veste, da ni težko priti na vrh, ampak težko je na njem ostati. V čast mi je, da sem se obdržal na vrhu. Ogromno dela je pred nami, ampak uspešno delo temelji najprej na medsebojnem zaupanju in na koncu bo rezultat prišel sam.«

Osnutek proračuna je uravnotežen in znaša 23,4  milijonov evrov

Med prihodki več kot polovica predstavljajo davčni prihodki, kar 12,3 milijona evrov, med nje pa spadajo glavarnina, komunalne in okoljske takse. Nedavčnih prihodkov naj bi bilo 4 milijone evrov, med katere spadajo dividende, dobički, obresti in komunalni prispevki. Pri kapitalskih prihodkih, ki se jih načrtuje 7,3 milijone evrov, od tega 1,6 milijona evrov s prodajo zemljišč, preostalih 4,7 milijonov evrov pa predstavljajo tranferni prihodki.

Pri slednjih imajo odobrenih že dobrih 40 odstotkov sredstev, tako državnih kot tudi iz evropskih skladov za projekte prenova kinodvorane, kolesarsko omrežje, Trije parki in projekt Slovenije in Avstrije Trilog. Ostali projekti, ki se še bodo izvajali so prva faza ŠRC Fazanerija, kjer se bosta izvedli dve vrtini in obnovilo bazenski kompleks v kopališču in nakup gasilske avtolestve.

Načrtovano dodatno zadolževanje v višini 1,21 milijona evrov

Predvideno zadolževanje v letošnjem letu naj bi bilo v višini 1,21 milijonov evrov, od tega 800 tisoč evrov namenjeno za izvedbo kogeneracije na Lendavski kotlovnici, 210 tisoč evrov za obnovo bazenskega kompleksa in 200 tisoč evrov za Športni center Bakovci. Če bo do zadolžitve prišlo, bo skupna zadolžitev znašala 6,2 milijona evrov ali 683 tisoč evrov na letni ravni, kar predstavlja 62,7 odstotkov maksimalne zadolžitve občine. Ob koncu leta 2010 je imela Mestna občina Murska Sobota 531 tisoč evrov negativnega stanja, kar pa je po besedah župana posledica neprejetih 660 tisoč evrov s strani Komunale na račun amortizacije, niso pa prejeli tudi načrtovanih 800 tisoč evrov od Ministrstva za kulturo za sofinanciranje nakupa opreme za večnamensko gledališko dvorano.

Največ sredstev bo namenjeno za investicije

Na odhodkovni strani 19,2 odstotka predstavljajo tekoči odhodki, med katere sodijo stroški občinske uprave, plač, stroški materialov, stroški vzdrževanja ulic in naselij in podobno. Drugi največji segment na odhodkovni strani so tekoči transferi, ki znašajo 34,2 odstotkov, med nje pa sodijo subvencije javnih zavodov, transferi posameznikom za zagotavljenja socialne varnosti, štipendiranje, sofinanciranje za vrtce, prevoz otrok v šolo in podobno. Ti stroški so se glede na lansko leto povečali za 8,2 odstotkov, kar pomeni, da se sociala v občini slabša.

Največji delež med odhodki je namenjen investicijski odhodki, 45,2 odstotkov, tu gre za nakup opreme, novogradnje in adaptacije. Za slednje je namenjeno 6,5 milijonov evrov, največ za turistični center Fazanerija, za cestno-prometno infrastrukturo, kanalazacijsko omrežje in vodovodno omrežje. Investicijski transferji v višini 2,16 odstotkov odhodkov predstavljajo prenesena sredstva za javne ustanove (Cero Puconci, osnovne šole, gasilska društva in pomurski vodovod). Preostali delež 1,6 odstotkov predstavlja odplačilo zapadlih obveznosti, za to se načrtuje 381 tisoč za plačilo kreditov.

Štihec: Pričakujem, da bo proračun sprejet

»Osnutek proračuna je bil že poslan mestnim svetnikom v obravnavo in upam, da ne bo dosti sprememb. Šlo bo za prvo obravnavanje osnutka proračuna in pričakujem, da bo tudi sprejet s takšnimi ali drugačnimi korekcijami, korekturami in predlogi za spremembe, ki bodo smiselne. Težko pa bom sprejel predloge, ki bodo dani enostransko,« je ob koncu povedal Štihec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      01.02.2011 ob 16:36 lepi

      Do zdaj so bile non stop pejnaze za upokojence, upan ka de zdaj kaj več za mlade!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.