https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Plačevanje parkiranja v modri coni v Murski Soboti je vse bližje

Murska Sobota, 11.02.2011 ob 8:03  

Zdaj, ko je znova postala aktualna izgradnja poslovno – parkirne hiše na Kocljevi ulici, se bo tudi pospešeno delalo na uvedbi plačljivega parkiranja na modrih conah s pomočjo parkomatov. Sprva bo potrebno parkiranja plačati samo v strogem centru mesta.

Če je še slabo leto in pol nazaj bil projekt poslovno - parkirne hiše označen kot nedonosen in ekonomsko neupravičen v zaostrenih gospodarskih razmerah, zdaj, kot vse kaže, temu več ni tako. Razlog tiči v dejstvu, da družba Sobota-center, kjer ima 60-odstotni delež Mestna občina Murska Sobota, 40-odstotni delež pa družba Imo-Real, takrat ni imela kupca za poslovni del stavbe, danes pa ga ima in po naših virih gre za državno institucijo, ki trenutno v Murski Soboti domuje na drugi lokaciji.

V sklopu ureditve mirujočega prometa parkirna hiša in plačljivo parkiranje

Tako je Mestna občina Murska Sobota na podlagi sprejetega strateškega dokumenta »Načrt trajnostne mobilnosti na območju MOMS« pristopila k urejanju mirujočega prometa v Murski Soboti in do konca leta 2010 izvedla potrebne aktivnost za pričetek urejanja mirujočega prometa, ki temelji na raziskavah in analizah obstoječega stanja.

V navedenem dokumentu se ugotavlja, da je v okviru urejanja potrebno pristopiti k izgradnji parkirne hiše, vzporedno pa postopoma uvajati plačljivi način parkiranja v tako imenovanih modrih conah. To je bilo predstavljeno mestnim svetnikom za ponedeljkovi seji Mestnega sveta, ki so dobili tudi osnovne informacije iz opravljene študije za projekt izgradnje poslovno – parkirne hiše.

Parkomati naj bi bili uvedeni že letos, leta 2017 plačljivo parkiranje po celem mestu

Študijo je naredil in predstavil strokovnjak na področju vodenja gradbenih projektov Dušan Zekovič. Kot je povedal slednji, so pred začetkom ekonomske analize pridobili informacije o cenah in predvidenih prihodkih, ki jih bo določala cena parkiranja. Predlog cen je že oblikovan in pričakuje se, da se bo že v letošnjem letu nabralo nekaj čez 17 tisoč evrov prihodkov mesečno v modrih conah prvega območja, to je strogi center mesta.

Drugo območje bi postalo plačljivo predvidoma 2013 in iz njih se načrtuje dodatnih 15 tisoč evrov mesečnih prihodkov. Uvajanje parkomatov v tretjem območju, to je obrobje mesta, je predvideno v letu 2017 in iz tega naslova se računa na 3 tisoč evrov mesečnih prihodkov. Za zdaj še ni natančno znano, kdo bo pobiral parkirnine, predlog pa je bil, da bi bila to neodvisno podjetje, ki bi tržilo vse modre cone v mestu.

V parkirni hišo bo prostora za 172 avtomobilov

Kar se tiče samega parkiranja v garažni hiši, kjer bo na voljo 172 parkirnih mest, se je primerjalo podobne projekte po Sloveniji in na osnovi tega je bila postavljena izhodiščna cena, ki pa bo nižja kot drugod po Sloveniji zaradi varnejših izračunov pri prihodkih iz garažne hiše. Ugotovljeno je bilo, da bi z zasedenostjo garažne hiše med 60 do 70 odstotkov z vključenimi mesečnimi najemi lahko bili prihodki na letni ravni med 230 in 250 tisoč evri.

Bomo poleti 2012 v Murski Soboti dobili parkirno hišo?

Kar se tiče terminskega plana je bilo na seji mestnega sveta predstavljeno, da je vse postopke možno izpeljati v 15, 16 mesecih, gradbeno dovoljenje bi bilo možno pridobiti do jeseni, ko bi se tudi pričela gradnja, zaključena pa bi bila poleti 2012. Predračunska vrednost projekta je skupaj z vrednostjo zemljišča 3,9 milijone evrov, od tega je vrednost investicije v garažno hišo 2,5 milijona evrov, vrednost investicije v poslovni del pa 1,4 milijona evrov. Mestni svetniki so bili nad pripravljenim gradivom, ki so ga prejeli neposredno pred sejo po večini nezadovoljni, ker je bilo pripravljeno nenatančno z veliko napakami, niso pa si ga mogli niti natančno prebrati, tako da bo omenjena zadeva ponovno v obravnavi morda že na prihodnji seji.

Poslovno – parkirna hiša bi morala stati že pet let

Projekt poslovne – parkirne hiše na Kocljevi ulici ima že dolgo brado, saj je bil v Uradu župana predstavljen že konec leta 2005, dokončan pa bi moral biti že leto pozneje. Zakaj do tega ni prišlo, se je v preteklosti opravičevalo z besedami, da gre za zahteven projekt z organizacijskega, izvedbenega in z vidika zagotavljanja finančnih virov za njegovo realizacijo. Družba Sobota-center je šele v letu 2007 uspela kupiti potrebno zemljišče ob Panonki, leto dni kasneje pa se je na njem porušilo tudi dotrajan objekt.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. dsalko
      11.02.2011 ob 9:28 dsalko

      Modra cona da, samo tudi dodatna parkirišča. Zdaj je včasek katastrofa za parkeranje v MS.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Toki
      11.02.2011 ob 10:30 Toki

      To je čist vredi tak kak načrtujejo;).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. vidocq
      11.02.2011 ob 11:02 vidocq

      ---- To malo mesto ima razne inštitucije razmetano po celem mestu tako , če rabiš si kaj urediti , si vzameš dopust in potem se lepo sprehajaš in vsakokrat nekoga vprašaš če se to OSJE gnezdo tu nahaja .Avto odpade !!!!!!!!! mestno jedro pa bojo še bolj OMRTVILI -- mogoče bo MS prvo mesto v sloveniji brez avta , lepo pa bi bilo uvest kočije ; pa drugič več- lp

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. lepi
      11.02.2011 ob 11:25 lepi

      Tu viden težavo predvsem v stihijskon urejanje prostora! ČE se pa tak dela, pa do na konce plačale občane in občanke :(

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. sinek
      12.02.2011 ob 17:37 sinek

      Mesto prijazno obiskovalcem in občanom , ali smo to res?Kaj vse si ta bistroumna občinska elita še ne bo zaželela?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.