https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Hotiza: Ob 20-letnici Hotiških ribiških dnevov pripravili bogat program

Hotiza, 15.07.2015 ob 10:30  

Včeraj so pri hotiškem brodu organizatorji Hotiških ribiških dnevov predstavili program letošnjih jubilejnih 20. ribiških dnevov.


Ob ustanovitvi Turističnega društva Hotiza izpred dvajsetih let se je vse začelo s hotiškim piknikom, ki se je čez leta razvil v tradicionalno prireditev Hotiški ribiški dnevi. »Slogan »Na Hotizi pri Lizi so vedno dobre ribe na mizi…« izhaja iz časa, ko je v letih 1903-1954 obratovala gostilna Pri Lizi. Največ so jo koristili mimovozeči, ki so vozili med Mursko Soboto in Lendavo. Zjutraj, ko so šli v eno stran, so gospodinji potrkali na okno in naročili ribe. Ko so se v popoldanskem času vračali, so jih ribe čakale na mizi. In takrat so vedno rekli, da so na Hotizi pri Lizi so vedno dobre ribe na mizi je razložil predsednik organizacijskega odbora Stanislav Gjerkeš. Od takrat se pripravljajo hotiške ribe na poseben mlinarski način.

Izkupiček ribiških dnevov namenjen za izgradnjo infrastrukture in ureditve vasi

Ribiške dni vsako leto obišče od 8 do 10 tisoč ljubiteljev rib. V teh dvajsetih letih so nalovili in pripravili okrog 18 tisoč kilogramov rib ali čez 50 tisoč porcij rib.

Vsa dela tekom prireditve opravijo vsa društva vasi in krajani brezplačno, z izkupičkom pa posodobijo in zgradijo infrastrukturo. Postavili so že ribiško hišo, po vasi so uredili zelenice, pri cerkvi so postavili klopi in vodomet, sofinancirala se je izgradnja nogometnega igrišča in igrišča za odbojko, letos so postavili še brodarsko hišo.

Obširen program čez cel teden

Ob 20-letnici ribiških dnevov so organizatorji pripravili obširnejši program. V soboto so v vaškem domu pripravili slavnostno sejo in otvorili mednarodno likovno razstavo »Življenje ob reki Muri«.  V nedeljo je na Hotiškem jezeru potekalo ribiško tekmovanje in pohod po Halasovi poti do točke treh grofij in Hotiškem jezeru. Proti večeru pa je potekala nogometna tekma med hotiškimi ribiči in ribiči iz Kapce.

Včeraj je pri hotiškem brodu potekala otroško-mladinska kolonija in predavanje o ribolovu ter ekologiji, sledila je otvoritev brodarske hiše in skulpture hotiškega ribiča »Tinča«.

Danes se bo odvijal tematski večer »Kaj veš o Hotizi«, kjer bodo organizatorji povedali vse kar vejo o zgodovini Hotize. Ob tem bodo otvorili tudi »Drevored prijateljstva«, ki je bil financiran z botrstvom.

Petkova zabava s Kalemberjem

V četrtek bodo na prireditvenem prostoru Nogača s kulturnim programom otvorili Hotiške ribiške dneve 2015, po otvoritvi bo nastopila skupina Casino. V petek bo zabava s skupino Weekend band, zabavni večer bo popestril Vlado Kalember, v soboto popoldan pa bo dan namenjen mednarodnemu srečanju upokojencev, zabavala jih bo skupina Efekt. V Večernih urah bodo oder zasedli Veseli svatje.

Vse od četrtka naprej pa bodo na voljo hotiške ribe, pripravljene na hotiški način, zapeljali pa se boste lahko tudi s kočijo po hotiških znamenitostih.

Letos poleg rib in ribiških pleskavic tudi ribiške bombice

»Vsako leto naročimo in pripravimo nekaj sto kilogramov več rib kot prejšnje leto, tako da lahko zadovoljimo vse, ki želijo hotiške ribe poskusiti,« je povedal Stanislav Gjerkeš. Poleg murskih rib in ribje čorbe boste lahko poskusili tudi ribiško pleskavico in ribiške bombice, ki so letošnja novost. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.07.2015 ob 20:01 črenšovci gost

      Ha,ha tiste žlöndrave pa z okuson blata mulja če glij iz ribogojnice na pol mrzle ribe do odavali pa toplo pijačo kak scalina .Enoga € ne bi potrošo raj ga ta vržen

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.07.2015 ob 20:29 EURO gost

      Pejneze čim prem ukiniti, vsega je zadosta za vse brez pejnez!!!

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.07.2015 ob 20:57 tulek gost

      črenšovci - če ti kaj ne paše boj doma pa ide na vaš jenamena fest keri je nič nej baukše.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.07.2015 ob 21:00 kodila gost

      Lejko je malome bluziti, ka njemi tak vse župan plača !!!

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.07.2015 ob 22:08 hotiza gost

      Sem domačin ali hvala na takšij ribaj bogme .................

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.07.2015 ob 4:48 gost

        Ka pa te tij jejs? Sigurno niti za kruj nemas la si tak pametenod tebe sigurno nega haska na Hotizi samo srati znas

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.07.2015 ob 19:08 Miran gost

      Veseli svatje,kero budalo si to zmislilo,pol šotora nede punoga v soboto,jao.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.07.2015 ob 11:32 gost

      gost- včeraj je bio šotor pun, tudi z mojo malenkostjo in Veseli svatje so šibali stou na voru......Ka se tijče porcije rib so zelo male vendar je okusno, ka si moremo vse ka je dobro je malo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.