https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Tivoli center v lasti Imo-Reala prvi objekt v Sloveniji z DGNB certifikatom

16.07.2015 ob 8:00  

V torek je na Avstrijskem združenju za trajnostno gradnjo (Austrian Sustainable Building Council) na Dunaju potekala slavnostna podelitev mednarodnih in uveljavljenih DGNB certifikatov. Podelitve se je udeležila tudi družba VB Nepremičnine iz Ljubljane, katere lastnik je nepremičninsko podjetje Imo – Real iz Murske Sobote, ki je za  poslovno stavbo »Tivoli center« prejela srebrni certifikat trajnostne kakovosti objekta. To je prvi poslovni objekt v Sloveniji, ki je prejel ta prestižen certifikat, ki potrjuje, da je stavba okolju prijazna in energetsko učinkovita. 

 

Tivoli center je na Bleiweisovi ulici v središču Ljubljane zasnoval mednarodno priznani arhitekt Andrej Kalamar. Od samega začetka je zamišljen kot stavba prihodnosti. Arhitektu je odlično uspelo združiti moderno zasnovo s starim delavskim domom iz obdobja evropskega funkcionalizma. Celotna arhitektura je eco prijazna in zgrajena z vestnim izborom materiala. Zato so se lastniki prijavili na mednarodno certificiranje DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen), Nemškega združenja za trajnostno gradnjo in prejeli srebrni DGNB certifikat.

DGNB cerifikat  ne vrednoti posameznih ukrepov temveč celotno učinkovitost objekta oziroma mestne četrti. Na izjemen način izpolnjuje trajnostne kriterije, upošteva dobro počutje in zdravje uporabnikov stavb, spremlja od samega začetka celotni življenjski cikel stavbe in s tem spodbuja manjše stroške in optimiranje procesa pri obratovanju. S certifikatom spodbujajo in dokumentirajo kakovost objekta, ki temelji na ključnih kriterijih trajnostnega razvoja, kot so ekologija, ekonomija in sociološko-kulturne vrednote dopolnjene s kriteriji tehničnih in procesnih področij ter lokacije. Certificira se izjemno izpolnjevanje 50-ih trajnostnih kriterijev iz omenjenih področij. Če so ti izpolnjeni preko norme, DGNB podeli zlati, srebrni ali bronasti certifikat.

Stavbe certificirane s strani DGNB-ja, so zgrajene tako, da prispevajo manj k toplogrednim emisijam in varujejo naravne vire, prispevajo k zmanjšanju odpadkov in na ta način varujejo naše okolje. 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2015 ob 10:38 kodila gost

      Tak se dela !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.