https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na sporni zemljevid »Velike Madžarske« se je odzvalo madžarsko veleposlaništvo in pomurski poslanec Horvat

18.07.2015 ob 8:00  

V povezavi s spornim vabilom in zemljevidom »Velike Madžarske« o katerem smo pred kratkim poročali so se oglasili tudi iz Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani in pa pomurski poslanec Jožef Horvat.

 

Podpredsednik NSi in predsednik OZP Jožef Horvat o nestrpnem dejanju, ki kot pravi nima mesta v demokratični Evropi

Horvat je v poslanski pobudi za izvedbo potrebnih aktivnosti v zvezi z nedavnimi incidenti Konzularne pisarne Veleposlaništva Madžarske v Lendavi, ki jo naslavljam na ministra za zunanje zadeve, Karla Viktorja Erjavca in ministrico za notranje zadeve, mag. Vesno Györkös Žnidar zapisal: »V zadnjih dneh sem bil s strani številnih občanov številnih prekmurskih občin seznanjen z nedopustnim početjem Konzularne pisarne Veleposlaništva Madžarske v Lendavi, Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Moravske Toplice in Slovenske reformatorske krščanske cerkve. Na njihovem vabilu na prireditve ob dnevu narodne povezanosti so objavile zemljevid »Velike Madžarske«. Na tem zemljevidu je Prekmurje prikazano kot del ozemlja Madžarske. O tem dogodku so poročali številni mediji. Gre torej za nestrpno dejanje, ki nima mesta v demokratični Evropi. Znano je, da zemljevid »Velike Madžarske« konstantno propagira madžarska skrajno desničarska stranka Jobbik. To njeno idejo je v preteklosti že na slovenskem ozemlju že predstavljala. Čeprav je v Sloveniji delovanje političnih strank, ki niso registrirane v Sloveniji, prepovedano, po mojih informacijah pristojni slovenski organi na aktivnosti madžarske skrajno desničarske stranke v zvezi s širjenjem ideje o »Veliki Madžarski« niso reagirali. Vem in upam, da uradna Madžarska nima ozemeljskih interesov do Slovenije, vendar pa take aktivnosti vzbujajo med prekmurskimi Slovenci nelagodje in strah. Navedeno izzivanje, ki pa v zadnjem času ni osamljeno, lahko eskalira do neslutenih razsežnosti. Da se to ne bi zgodilo, dajem ministru za zunanje zadeve in ministrici za notranje zadeve pobudo, da v okviru svojih pristojnosti in v duhu dobrososedskih odnosov med državama ter v okviru njunih zakonskih pristojnosti nemudoma uporabita in izvedeta vse potrebne ukrepe v zvezi z opisanimi ravnanji. Prosim, da me obe ministrstvi obvestita o izvedenih aktivnostih in morebitnem opravičilu madžarske strani«.

Foto: arhiv pomurec.com

Na Veleposlaništvu Madžarske v Ljubljani pravijo, da »novica, objavljena na časovnici Facebook strani, nima nobene povezave s stranko Jobbik"

»Stranka Jobbik je na Madžarskem opozicijska stranka, od katere se madžarska vlada distancira. Zemljevid, ki je viden na vabilu, ni prepovedan simbol in ga ni mogoče šteti za znak neke določene stranke. Podoba prikazuje zgodovinski zemljevid izpred leta 1920, ki ga je mogoče najti v številnih zgodovinskih atlasih. Zgodovinski zemljevidi pa se redno pojavljajo v najrazličnejših kontekstih, med drugim tudi v povezavi z Jugoslavijo na plakatih raznih prireditev. Organizatorji prireditve, vabilo katere je bilo objavljeno na Facebook strani, so v preteklih letih sicer uporabili drugačno grafično rešitev. Prireditev, na katero se nanaša novica, ki jo je na svoji strani delila tudi konzularna pisarna, je potekala ob dnevu narodne povezanosti madžarskih skupnosti, ki živijo po celem svetu. Spominske dni, podobne temu, ki ga praznujemo Madžari, praznujejo tudi številne druge države, v katerih za to obstajajo zgodovinski razlogi. Na podlagi pisma bralca lahko sklepamo, da gre za občutljivost na to vprašanje, kar je v prihodnje smiselno upoštevati in uporabiti grafično rešitev, ki ne bo povzročila podobnih nesporazumov. V zvezi z vašim vprašanjem vas obveščamo, da se glede te zadeve na nas ni obrnila ne policija ne kdo drug«, pravijo na veleposlaništvu Madžarske v Ljubljani.  

Preberite tudi: http://www.pomurec.com/vsebina/31004/Zelijo_skrajni_madzarski_desnicarji_Prekmurje_nazaj? 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2015 ob 9:56 remenščevec gost

      Jao Vogrini celo opravičuvlejo pa podperajo izzivanje z nacionalističnimi forami, nede to dobro

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2015 ob 10:33 ms gost

      Če bi to ge delala kakša Slovenska manjšina bi se že vred zelo našili leleki pa še vougron v rit sijlijo in jih skoraj po rokaj nosijo .Nagnati ta na vogrsko pa amen

      16 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.07.2015 ob 23:16 mura gost

        Ja, nemreš vogre nagnati na vogrsko, ka je prekmurje 1000 let bilo v vogrski. Vogrini v Lendavi živijo že najmanj 1000 let, slovenci pa 90. Ka boš zaj naganjal, nimak eden!

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.07.2015 ob 10:38 šondor gost

      TAKO JE ! Šteri je za Vogre naj se jemi meja za vedno zapre , pa naj gre k tem somaron zabitim nazadnjaškim !!!! Vogrijce pa dobro ZGE....I !!!!

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.07.2015 ob 23:34 mura gost

        Slušaj ovo, šondor! Tej somari zabiti nazadnjaški Vogri so zmislili kočijo, šibice, dinamo/elektromotor, sončni kolektor, računalnik, hladilnik, infrakamero, morfin, kemični svinčnik, zvočni film, helikopter, vergazer/vplinjač, transformator, telefonsko centralo, holografijo, Microsoft Word, Excel, barvni tv, atomsko in hidrogensko bombo. Človek, malo se vkuper poberi, poguglaj, pa te lapaj...

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.07.2015 ob 11:16 juužek gost

      što drugi pa se je oglaso kak južek , ker mu je prejšnji sistem predobro opral glavo pač ne pozna zgodovine , ni govora o veliki madžarski ampak o obsegu madžarske krone , leta 2014 bi ga o tem poučila madžarska predstavnika in to 20. avgusta v Lendavi in 21. avgusta v Dobrovniku , a je ta predavanja v rimokatoliških cerkvah prešprical kakor tudi njegov beltinski pušpek , ker nekdanji tovariš južek pač ne vej kak samo za "ofer" !

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.07.2015 ob 14:36 ivanocy gost

      prekmurje do lendave ...dele pa tak brezveze ,vogrine pa znagnati na vogersko ,grable pa rasije v roki pa stat na mejo

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.07.2015 ob 18:50 Mur gost

      Strinjam se, da objava omenjenega zemljevida ni bila dobra poteza, ne strinjam pa se z žaljivimi komentarji o Vogrih in Vogrijcah.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.07.2015 ob 8:18 gost gost

      Dvojezičnim vogrom je treba dati vse pravice, kot jih imamo slovenci. Seveda pa jim je treba takoj ukiniti vse dodatke in privilegije, ki jih na veliko koristijo in jim ni nikoli dovolj. Zaradi tega jih je tudi vsako let več.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.07.2015 ob 12:17 ivanocy gost

      gost-gost točno tak kak si napijsal,tej vogrini majo več pravic kak pa mij prekmurci,majo naši slovenci na vogerskon isto takše privilegije pa pravice?majo sračko nej pa pravice..vogrin je nigdar nej nikaj dobroga buo,najbole zahrbten narod deleč naokoli..naj se spakivlejo na vogersko pa do del njujve "velke vogerske"

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.07.2015 ob 15:19 ZEKO gost

      JA RES JE KAKE VSE PRAVICE IMAJO TI V SLOVENIJOI.DOBIVAJO FANTASTIČNE DODATKE,,PREDNOST IMAJO PRI ZAPOSLITVAH IN ŠE IN ŠE....A TEGA OD SLOVENSKIH MUDONJEV NIHČE NE ŽELI VIDETI!!!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.07.2015 ob 18:52 voger gost

      jes san dvojezični voger. kakšne posebne pravice man? ne ven o čen gučijte. jes neman nikših posebnih pravic, dodatkov in privilegijof. to je izmišljena pravljica za hujskanje proti madžarom. naj mi to nehče odgovori. drugače pa san proti toj nacionalistični zastavi. ivanocy, povej zakaj so vogri najbole zahrbten narod? en primer prosim.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2015 ob 21:02 drodaš gost

        voger ......Za koj če živite v Sloveniji neščete govoriti slovenski ?Što koga hujska ?Bil sem v bolnišnici Murski Soboti in se prepričal kakši ste .En stari vogrin iz Kapce se je drl na medicinsko sestro za koj ne gučij madžarski ka je on mađar .Talal njoj je p+++o materno slovensko pa še marsi kaj hüjšega .To je samo ena mala opazka in ne da se mi pijsati ka je ogromno toga kakši so madžari v Sloveniji .

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.07.2015 ob 21:45 gost

      Vseposedik se najdejo dobri pa slabi, žalostno je pa ka se lejko takši komentari sploj lejko davlejo na portal. Komentatori se šče premalo zavedajo ka se je potrebno tak kak v živlenji tak na spleti lipou obnašati pa tudik tak kak pravi Prekmurec druge lidi meti rad.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.07.2015 ob 21:47 voger gost

      samo stari ljudje ne gučijo slovenski, ker po pravici niti ne znajo. mlajše generacije vse gučijmo slovenski in še povrh vsega se nekateri mamo za slovenca (dvojezičnega slovenca). madžar nisem, slovenec pa tudi nej, nešto između. to z gospodon iz kapce si si zmislo. 40 let san star pa v moji dvojezični vasi še v životi nej san čul nikoga pravti zakoj ne gučij madžarski. takšen si pa ti ,ka hujskaš.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.07.2015 ob 15:04 ZEKO gost

        TUDI JAZ SEM BIL V BOLNICI V RAKIČANU ,PA SE JE EDEN TUDI DRL ,ZAKAJ NE GOVORIJO MADŽARSKO....NISI PRAV NIČ IZMISLIL...DODATKE ZA DVOJEZIČNOST PA DOBIJO RES LEPE ,KI SE JIM POZNEJE ZELO POZNAJO PRI PENZIJAH!!!

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.07.2015 ob 21:49 voger gost

      aja, pa še nekaj. od kod tebi podatek, ka je on iz kapce? ka ti je povedal?

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      19.07.2015 ob 22:48 feri gost

      voger ----- ka pa te što hujska ? te pa ne pijše razločno ka se gor prosi nekša MEDŽARSKA stranka Joobik ?in kaže negdanje zemljevide .Ka če bi Slovenska manjšijna na Madžarskom to napravila vse bi je pozaprli in bili samo henjajte .Če si v Sloveniji se trbej držati zakonov in vsega ge se živij .Kakša dvojna državljanstva pa manjšijne in ka vse .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.07.2015 ob 8:38 gost

      V Lendavi je ogromno priviligirancev, ki dobro živijo na račun madžarske manjšine in so pri koritu. Navadni ljudje madžarske narodnosti od njih nimajo nič, samo hujskanje in jokanje kak je nekoč bilo itd. Ukinit dodatek za dvojezičnost, pa bomo videli, koliko bo še zaposlenih na priviligiranih del.mestih..npr.radio MMR..da ne bom dalje našteval..

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      20.07.2015 ob 15:55 voger gost

      dodatek za dvojezičnost je samo v nekaj službah kjer se to uporablja. navadni delavci tega nimamo.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      20.07.2015 ob 16:54 gost

      kaj pa osnovna šola, srednja šola, ...njihovi učitelji.penez kak blata...to ni samo nekaj služb.. pa genterovska osnovna šola, kjer je več učiteljev kot učencec..še bi se dalo naštevati..ne si zatiskati oči pri belem dnevu.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      20.07.2015 ob 18:50 voger gost

      to je samo pljunek v morje in kot sem rekel je to nekaj poklice kjer se to rabi. dodatek pa imajo zato, ker imajo več znanja in ga prenašajo na učence. ne moreš met iste plače, če učiš enojezično kot če učiš dvojezično.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.07.2015 ob 21:56 ZEKO gost

        voger;več znanja??Pa še slovensko ne vejo govoriti ,saj jih je večina končala šolanje na Madžarskem!!!!

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      21.07.2015 ob 8:25 gost

      Voger, oprosti, ampak ti si tele. Vaši dvojezični učitelji poneumljajo lendavsko deco, to se vidi po njih, ko pridejo v srednje šole v Maribor. Kak je napisal Zeko, niti po slovensko ne vejo.Tisti, ki pa gredo v Hungario študirat, pa dobijo potem v Lendavi službo na MMR in na drugih del.mestih, kjer se govori dvojezično. Lendavo je prav zradi tega problema zapustilo ogromno mladih ljudi, ker se doma ne morejo zaposliti, namesto, da bi skrbeli za delo in vlagatelje, se greste igric..o veliki Madžarski..samo sanjajte..to vam je edino ostalo.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      21.07.2015 ob 15:59 voger gost

      da smo na jasnem, jaz sem proti veliki madžarski. to, da pa lendavčani ne znajo zlovensko si se pa zelo zmotil. bolje govorijo slovensko, kot večina slovencev. sam sem goričanec, pa 95% goričancov ne zna slovensko. da ne govorim o ljubljančanih in gorencih, ki drugo kot svoje ne terajo. sam sem se šolal v ljubljani tako, da govorim iz izkušenj. Da te popravim, na MMR se govori madžarsko, ker je madžarsko govoreči radio. Pa še replika na uporabnika ZEKO! Večina učiteljev se je šolala v sloveniji in ne na madžarskem. In sicer zelo velika večina. lahko govorimo preko 90% učiteljev. Govoriš na pamet brez dokazov.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.07.2015 ob 21:26 gost

      voger, či si tij goričanec, te sam ges biciklin, posamezne tvoje besede te izdajajo, ka si lendavčar.vej pa perse, ka na MMR nega niti enoga Slovenca.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      22.07.2015 ob 10:21 ZEKO gost

      Voger:sam sebi lažeš in zakrivaš resnico...ZAKAJ SE POTEM NA DVOJEZIČNI ŠOLI NE MORE ZAPOSLITI NOBEDEN ,KI NE VE MADŽARSKO?ISTO SRANJE JE TUDI NA OSNOVNI ŠOLI ,PA V VRTCIH!!!IN MI ANTI VOGRINI TO GLEDAMO IN PRENAŠAMO,KO NAŠI OTROCI PO KONČANIH FAKULTETAH ODHAJAJO IZ LENDAVE NIN NJENE OKOLICE.....V LJUBKJANI SE JIM NITI NE BLEDE KAJ SE TUKAJ DOGAJA?????

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      22.07.2015 ob 18:13 strime gost

      na MMR nega slovencov, ker je to Madžarski radijo. ka vam ni jasno? ni dvojezični ampak madžadžarski. tam se ne govori slovensko. ka bo tam slovenec delal? ZEKO, Na dvojezični šoli je zaposlenih nekaj slovencev ampoak samo pri predmetih, ki ne zahtevajo prevajanja v drugi jezik. npr. slovenski jezik, glasba, telovadba...Biologija,, kemija, zemljepis in drugi strokovni predmeti pa potrebujejo učitelja, ki zna razložit v obejh jezikih in nan ta način se dobi naprednejše in bolj šolano prebivalstvo. dvojezično je vedno bolj napredno kot enojezično. kakor koli gledaš.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      20.08.2015 ob 11:48 ivanocy gost

      gost-vogrin...mijslin ka nej trbej več ka pojasnjevati zakuj so vogrini najbole zahrbten narod ka po tuj zemli hodi,en primer je avtobus,javno prevozno sredstvo..da se pelaš za lendavo ti uzaja vogrini sidijo,baug ne daj ka se paulek keroga dol sideš,ka že tikvače obračajo se pa ta pa malo nej skozi okno vo pa žlabručejo po vogrinsko pa se hikečejo kak nekši z lj-polje da idejo na izlet ...tak ka nevejš či se z tebe delajo norca ali ka...tak ka če bi jas buo gazda tu,bi si dvojezični pa enojezični vogrini leteli kar fajn prejk meje ..pa tan žlobručite kak van po mili voli paše,ovak pa ja,te stare vogrinske nasnage pa se majo za nekše lorde da kama prijdejo pa vogrinsko melejo,fuj pa vogrini..

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.