https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Ljutomerske gimnazijke so se udeležile mladinske izmenjave v Litvi

29.7.2015  

Med 21.7. in 28.7. je v Litvi potekala enotedenska mladinska izmenjava »Active participation: NGO+ political participation + media« v okviru programa Erasmus+ pod okriljem Evropske komisije, v kateri sodeluje 36 mladih iz 6 držav; Slovenije, Litve, Latvije, Poljske, Italije in Romunije.

Gre za mednarodno izmenjavo na temo aktivne participacije mladih in vključevanja mladih v procese naše družbe skozi delovanje v nevladnih organizacijah. Pod vodstvom ljutomerčanke Sare Karbe, direktorice Zavoda Akson 2020, ki je partnerska organizacija v tej izmenjavi, se je iz Slovenije izmenjave udeležilo pet deklet.

V izmenjavi so sodelovale tri dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Sinja Miloševič. Timoteja Omar in Lara Štrokaj, ter študentka prava Ines Kalin in študentka turizma Eva Muhič iz Dolenjske.

Glavni namen mladinske izmenjave je deljenje izkušenj iz področja aktivne participacije mladih v družbi in nevladnih organizacijah, ki ima za mlade pozitivne učinke, namreč Študija Evropskega mladinskega foruma (YFJ) o vplivu neformalnega izobraževanja v mladinskih organizacijah na zaposljivost mladih, potrjuje, da se mladi mehih veščin, ki jih najbolj cenijo iskalci zaposlitev naučijo preko aktivnega sodelovanja v nevladnih organizacijah.

Ta študija je pokazala, da obstaja ujemanje med znanjem in veščinami, po katerih povprašujejo delodajalci, in tistimi, izoblikovanimi v mladinskem sektorju, med katerimi je 5 od 6 najbolj cenjenih s strani delodajalcev prav tistih, ki so se v veliki meri razvile v mladinskih organizacijah (komunikacijske veščine, organizacijske veščine, sposobnost sprejemanja odločitev, veščine timskega dela in  samostojnost). (Vir:http://www.mss.si/datoteke/dokumenti/NFE_EXEC_SLO.pdf).

Projekt poleg aktivnega državljanstva pri mladih spodbuja tudi aktivno sodelovanje v demokratičnih procesih, medkulturni dialog in spoznavanje pozitivnih učinkov uporabe medijev za širjenje glasu mladih, tako na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem področju.

Slovenske udeleženke so mladim iz drugih držav predstavile Slovenijo tudi na kulturnem večeru, kjer so poleg lepot Slovenije in predvsem domačih krajev navdušile še slovensko kulinariko in kulturo. Mlade iz držav Litve, Latvije, Romunije, Poljske in Italije so naučile plesati polko, ter slovenskega jezika. V prostem dnevu izmenjave so si ogledale pa tudi glavno mesto Litve Vilnius, ter okolico z neštetimi jezeri in gozdovi. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.