https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Država minimalne prispevke pobira od 832 evrov, sama pa jih plača le od 790 evrov

29.07.2015 ob 9:00  

Država minimalne prispevke za samostojne podjetnike pobira od osnove 832 evrov, sama pa jih plača od 40 evrov nižje osnove, od 790 evrov.


Primer: Samostojni podjetnik, ki je na neplačanem očetovskem dopustu, ki v kosu traja 75 dni, ne dobi plačila, mu pa država plača prispevke, kot bi imel minimalno plačo. Kljub temu, da sam plačuje minimalne prispevke od osnove 832 evrov, jih država sama lahko plača samo od 790 evrov, poroča spletni portal zurnal24.si.

Razlika pri vseh, ki dejansko prejemajo minimalno plačo

Razlika v plačevanju prispevkov ni samo pri samostojnih podjetnikih, ampak pri vseh, ki dejansko prejemajo minimalno plačo. Vsi ti morajo  po 1. marcu za izplačila plačevati prispevke od 52% povprečne plače, ne pa od minimalne, ki jo dejansko prejemajo. Prispevke torej plačujejo, kot bi bila njihova bruto plača 801 evrov, čeprav ni. Kadar pa mora minimalne prispevke za njih plačati država, pa jih obračuna od dobrih deset evrov nižje osnove.

 

Osnovo so zvišali vsem, razen sebi

Kot kaže je zadnja pokojninska reforma pozabila na državo. Eden od ciljev je bil namreč, da bi vsi minimalne prispevke plačevali od 60 odstotkov povprečne plače (zdaj 924 evrov) in ne več od minimalne plače (zdaj 790,73 evra), cilj naj bi bil dosežen leta 2021, prehodna obdobja pa so za vsako skupino določena različno.

Podoben primer tudi pri regresu

Vsi delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti regres v višini minimalne plače, torej 790 evrov, medtem ko je država sprejela zakon, da tisti z najvišjimi plačami dobijo le sto evrov, še tisti z najnižjimi plačami pa dobijo sto evrov manj regresa kot tisti v gospodarstvu. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.07.2015 ob 21:14 Radeba gost

      Ticket for PAOK vs. Spartak Trnava: 20 evrov... http://radeba.manifo.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.08.2015 ob 13:32 gost

      Za SLOVENIJO z LEVAKI muli v rit .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.