https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Slovesnost ob dnevu združitve Prekmurcev z matičnim narodom v Murski Soboti

Murska Sobota, 15.08.2015 ob 12:00  

Letošnja osrednja prekmurska slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga praznujemo 17. avgusta, je potekala včeraj v Gledališču Park v Murski Soboti. Slavnostni govornik prireditve je bil župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, zbrane pa je s svojim obiskom in nagovorom počastil tudi predsednik RS, Borut Pahor.

 

Župan Jevšek je v svojem slavnostnem nagovoru med drugim dejal: »Prekmurci so postali del matičnega naroda po skoraj tisoč letih. Ves ta čas so ohranjali in negovali svojo bit. Skoraj tisoč let so čakali na združitev, sedemnajstega avgusta 1919 so jo dočakali. Navedeno dejstvo največ pove o neizmerni srčnosti, narodni zavesti in karakterju Prekmurcev.«

Vendar pa je Jevšek dejal tudi, da smo v državi, ki smo si jo izborili leta 1991, padli na izpitu vrednot: »Za naše težave danes niso krivi ne Dunaj, ne Budimpešta in ne Beograd. Krivi smo sami,« pravi Jevšek. Poudaril je še, da uspešne skupnosti niso rezultat posameznikov, ampak vedno skupin, ki delujejo za skupni cilj. »Hočemo se postaviti in bomo se postavili na lastne noge, ker imamo v Prekmurju vrsto danosti, ki skupaj z ljudmi ustvarjajo možnost za dinamičen razvoj,« je še povedal Jevšek.


Prisotne je s svojim nagovorom počastil tudi predsednik Pahor, ki je dejal, da Slovenija v naslednjih treh mesecih z državnimi prazniki praznuje prelomne zgodovinske dogodke, ki so bili velikega pomena za sodobno slovensko državnost, saj so določili prostor naše suverenosti. Dotaknil se je tudi pomembnosti urejenosti mejnih vprašanj s sosednjimi državami in s tem povezanega arbitražnega sporazuma. Po njegovem mnenju je z vidika regionalnega miru,  varnosti in mirnega reševanja sporov pomembno, da se slednji uveljavi do konca.

Besedilo programa, ki ga je režirala Duša Škof, je pripravil Franc Kuzmič, nastopili pa so Ethnotrip, Dejan Berden in Murska Percussion Enseble. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.08.2015 ob 14:09 gost

      Lejko što razlože, kak je največje tajkunske direktor z javne uprave lejko na sakše prireditve, ge so lidje keri pošteno živejo ?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.08.2015 ob 15:48 Radeba gost

      Talking heads are cool, yet soccer cooler... http://radeba.manifo.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.08.2015 ob 16:32 velko gost

      Bole ka bi bilij tistoga časa pod Austroogersko nej pod matično ker zdaj so sami lopovi nastali iz tega.Ges neman kaj za gesti edni pa vse fele žrejo pa še kšenki ker so nam spokrali vse barabe tajkunske.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.08.2015 ob 18:54 KEPA gost

      kRKALO SE IN PILO NA RAČUN NAS NAVADNIH LJUDI - PREKMURCEV. PROSLAVLJALA JE SAMO TRENUTNO VLADAJOČA LEVA ELITA

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.08.2015 ob 8:48 Rexoza gost

      Od vsej nacij pod kerimi smo bili nan je šlo najslabše pod Vogrsko pa Slovenijo. Tak ka je te "svetek" bole namenjeni slovencon, ka proslavlajo pridobitev ene periferne province štero izkoriščajo do onemoglosti

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2015 ob 16:25 gost

        Oj ubogi Kalimero! A izkoriščajo te? Ti že paše tako, drugače bi kaj storil, da te nebi. Najlažje je jokcati in za vse kriviti druge. Kak se mi smiliš...

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.08.2015 ob 10:12 ms gost

      Te Pahor prokleti je tüdi Muro do kraja v rit pripelo .Zdaj se je vidlo kelko lidij bi se njemi in dröjgin naj raj v posrano rit potegnoli do šinjeka .

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.08.2015 ob 11:25 gost

      Evo pa zdaj si malo odejnite pa še ednok prečitajte te svoje komentare. Tou nejso komentari liki brezvezno šinfanje pa stonjanje. Ednok se že malo vkuper poberite pa si malo okoli poglednite, vse so krivi drugi, vse so nan spokradnoli pod vsemi drugimi nan je bilo bokše.Pa kak vi tou znate će ste pa vsi skuper rojeni v toj ali bivšoj Jugi. Šteri so živeli pod Madžari nedo glij tak pravili kak je te bilo lipou pa kak so vsega meli .Skromnost je bila pa velko siromaštvo zato pa mamo telko Prekmurcov v Kanadi , ZDA, Braziliji Aegentini šteri so šli delat v tujino.Pahor je Muro spravo v drek, pa tou je takša bedarija ka bi ti se še picajznili se smijali če bi znali šteti.Muro so v rit spravili tisti šteri so iskali falejše cote pa tisti šteri so Kitajce šolali ka so lejko začali šivati.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.08.2015 ob 19:55 drouba gost

        - ) 11:25 .......... Tij si semleti kak nouč .Ka nosiš ge vse so naši lidje po svejti .Pa nes den še lidje idejo delat v tujino nej samo negda .Moja dva sijna sta oba v tujini .Nikoli ne bi šla če bi bijla možnost zaposlijtve doma .Če pijšeš bi napijsal što je te zapravo tovarne v Prekmurji či nej tisti glavonje iz Ljubljane .Što je v Muro poslal Meha pa vso golazen za Mehon .Telko jih je bilo ka se bogme niti ne spomnim .Ne nakladaj in ne sofriraj z svojimi lintanijami .Čudno da je bijla Jugoslavija je vse dobro loufalo in vsaki je mel delo .Da so pa Jugoslavijo raztrgali takši kak Kučan pa Drko in Pučnik ter Bajuk te pa je nam šlo samo vse navzdol . Te babnjek Pahor nej bil dober minister vlade zdaj pa je ešče predcednik .Naj se goni nekan v pijzdo .......... Ja da ne pozabin .Omenjaš da krivijmo vse drüjge okroug sebe ka je slabo .Te so pa delavci vse pokradnoli ali što je bil pri koritaj ?

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.08.2015 ob 11:44 vrmida gost

      Gost@ vidiš kak si blesav hvališ nekaj kar neje istina Pahor pa Drnovšek so vse spravili na kolena nas navadne smrtnike.Vse sta dala spokradnoti in izropati tudi te Bajuk je bil polek pa je kradno.Muro so pa tej treje kanžari 100 procentno v drek spravili.Tak je bilou povedano na zasedanje skupščine.Zdaj se pa vo meče pa hodi še se knam kšenki gejst oj oj.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.08.2015 ob 12:10 drejc gost

      Grof ide dons na naš sds piknik?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.08.2015 ob 16:41 gost

      Prekmurje republika čim prej...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.08.2015 ob 11:44 gost gost

      Občutek imaš ,da te brezvezne z ničemer podkrepljene komentarje in šinfanja pišejo totalni brezvezniki in idioti iz nekšnih zabačenih krajov . Pišite o tistem o čemer imate vsaj malo pojma, če sploh to obstaja. Škoda je brati te komentarje nekih slaboumnih zelencev, ki bodo v jeseni šli v šolo, od katere se pa ne znajo nič naučiti. Vsaj po pisanju sodeč se to opazi.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.