https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

O spornem zemljevidu Madžarske se bo pozanimal minister Erjavec

20.08.2015 ob 9:00  

Pred dobrim mesecem smo poročali, da je na vabilu na proslavo ob dnevu narodne povezanosti 3. junija bil uporabljen sporni zemljevid iz preteklosti, kjer je bilo Prekmurje del Madžarske. Minister Erjavec bo zaradi tega na "zagovor" poklical veleposlanico Madžarske.

Konzularna pisarna Republike Madžarske v Lendavi je v maju vabilo na dogodek ob Dnevu narodne povezanosti na katerem so pripisani Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Moravske Toplice, konzularna pisarna Republike Madžarske v Lendavi ter Slovenska reformatorska Krščanska cerkev, na katerem pa je bil uporabljen star zemljevid, na katerem so bile državne meje drugačne in na katerem je Prekmurje spadalo pod Madžarsko.

Veleposlaništvu Madžarske v Ljubljani se je na to dejanje odzvalo z besedami, da omenjeni zemljevid na vabilu ni prepovedani simbol in da prikazuje stanje pred letom 1920, kar je mogoče najti v v številnih zgodovinskih atlasih. Ker pa očitno gre za občutljivo tematiko, pa bi bilo v prihodnje smiselno upoštevati in uporabiti grafično rešitev, ki ne bo povzročila podobnih nesporazumov.

Erjavec se bo na pobudo Horvata sestal z madžarsko veleposlanico

Na omenjeno tematiko se je odzval tudi pomurski poslanec Jožef Horvat, sicer Podpredsednik Nove Slovenije in predsednik državnozborskega odbora za zunanjo politiko, in je zaradi, po njegovem mnenju nedopustnega ravnanja, na zunanjega ministra Karla Erjavca in na notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar naslovil poslansko pobudo zaradi spornega vabila.

Zunanje ministrstvo se je pred dnevi odzvalo na poslansko vprašanje z besedami, da o dogodku niso bili obveščeni do prejema pobude. V zvezi s tem pa bodo na pogovor poklicali veleposlanico Madžarske v Republiki Sloveniji Edit Szilágyiné Bátorfi in jo prosili za pojasnilo.

 

Oglejte si tudi:

Želijo skrajni madžarski desničarji Prekmurje nazaj?

Na sporni zemljevid »Velike Madžarske« se je odzvalo madžarsko veleposlaništvo in pomurski poslanec Horvat

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2015 ob 11:38 ogorčen gost

      Edino v Sloveniji nas lahko podjebavajo vsi, ki se jim to zahoče. Mi pa z njimi lepo v rokavicah, da se komu ne zamerimo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.08.2015 ob 22:01 sporen gost

        zemljevid ni sporen , sporna je RS , ki je neka umetna tvorba z razno-raznimi cmerarji , karleki , južeki , itd.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2015 ob 11:38 gost

      A zdaj se je oglasil? O arbitraži in pa nepravilnostih na veleposlaništvih pa naj kaj pove drugo leto.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.08.2015 ob 11:39 rudolfmajster gost

      vogrine znagnati odked so prišli ,pa te naj uživajo v svojoj vele državi,tu tak samo zrak kradnejo pa smrad delajo kama kole prijdejo

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.08.2015 ob 12:40 gost

      V Lendavi niti ne dobiš zaposlitve, če ne veš madzarsko.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.08.2015 ob 17:50 Tudomtudom gost

      Res je, ni šans da dobiš službo v Lendavi (JS in JU), če ne veš kao madžarski. Sicer ne vem kakšno madžarščino govorijo Lendavčani, ampak baje jih na madžarskem nihče nič ne razume :)

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.08.2015 ob 18:28 lendavčanka gost

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.08.2015 ob 19:50 Gost gost

      To je samo zemljevid nekdanje Madžarske, no! In da je bil na nekem vabilu, definitivno ne pomeni, da si Madžarska želi priključiti nazaj Prekmurje, niti nihče od lendavskih Madžarov ne dela na tem. Žal še vedno obstajajo neki stereotipi in komentarji so tudi v tem stilu. Če bi poslušali in tudi slišali drug drugega, bi se tudi razumeli in bolje spoznali. In oba naroda sta preživljala težke trenutke skozi zgodovino. Tako Slovenci kot Madžari ne morejo biti ponosni na to, kakšen odnos so v določenem trenutku imeli do pripadnikov druge narodnosti. Vendar bi to morali že prerast in videti, da so takšne ali drugačne odločitve bile velikokrat politične in da je mali človek vedno potegnil ta kratko. V resnici bi morali na sobivanje obeh narodnosti gledati kot na prednost, na nekaj, kar nas bogati. Prekmurje je to,,kar je danes, tudi zaradi ljudi, ki tu živijo, zaradi Slovencev in Madžarov.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.08.2015 ob 20:20 rudolfmajster gost

      gost-gost ka tij si tuj lendavski vogrin a?ka tak zagovarjaš svoje

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.08.2015 ob 20:52 Istvan gost

      najbolj zaposljiv kader v Lendavi si če si Madžar

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.08.2015 ob 1:25 gost

      gost - | 20.08.2015 ob 12:40 V Lendavi niti ne dobiš zaposlitve, če ne veš madzarsko. Prej bi rekel, da je obratno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.08.2015 ob 7:32 slovenec gost

      Niti ni to pravi problem, problem je v tem, da vogri za isto delo imajo večjo plačo od slovencev.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.08.2015 ob 7:55 gost

      Zakaj je prekmurje zaostalo? Zaradi romov in vpliva Madžarske.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.08.2015 ob 8:35 Pazi Slavko gost

      in zdaj se bo ta dokazani nesposobnež Erjavec pozanimal....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.08.2015 ob 9:02 gost

      Mi imamo na naših kovancih tudi knežni kamen iz Celovca, pa Avstrijci ne delajo halo iz tega. Včasih imam občutek, da smo preobčutljivi na takšne stvari, kot da bi imeli občutek, da nas bo zdaj zdaj Madžarska okupirala. Jaz tudi to razumem kot neko zgodovinsko karto nekdanje Madžarske brez težnje po okupaciji Prekmurja. Mi znamo včasih biti občutljivi to, da se na nekem območju uporabljata dva jezika, da ima manjšina določene pravice, češ - živimo v Sloveniji in naj vsi govorijo slovensko. Toda dragi moji, kako naj nek pripadnik naroda ohrani svoj jezik, če ga ne bo več uporabljal. Po drugi strani pa se jokcamo, kako nam izginja slovensko-govoreča skupnost v Avstriji. In mimogrede - še v Avstroogrski so nam pustili govoriti slovensko, pa bi tudi lahko kak nestrpnež rekel, da živimo v Avstriji. A bi bili še danes sploh Slovenci na obličju zemlje, če bi bilo tako?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.