https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kako za novorojenčke poskrbijo pomurske občine

14.02.2011 ob 10:29  

Ob rojstvu otroka pride prav vsakršna pomoč, tako finančna kot tudi materialna. V nekaterih pomurskih občinah so do novorojenčkov zelo naklonjeni, saj jim podarjajo tako finančne kot tudi druge pozornosti. 

Objavljamo seznam oblike pomoči s strani občin, od katerih smo prejeli odgovore. 

Občina

Oblika pomoči

Občina Cankova

Darilni bon v vrednosti 150 evrov

Občina Dobrovnik

Telegram in darilo (trenutno je v pripravi pravilnik o obdarovanju novorojenčkov)

Občina Gornja Radgona

100 evrov, ob odprtju Hrčkove knjižice PBS podari dodatnih 30 evrov; v bodoče bodo podarili še knjigo v vrednosti 20 evrov, in sicer Otrokovo prvo leto

Občina Kuzma

150 evrov za prvega otroka, 200 evrov za drugega otroka, 250 evrov za tretjega in naslednje otroke

Občina Lendava

Čestitka

Mestna občina Murska Sobota

Knjiga ter subvencioniranje dnevnega (72,58 evrov) in poldnevnega programa (50,81 evrov)

Občina Odranci

130 evrov nakazanih na hrčkovi knjižici Poštne banke Slovenije. 100 evrov prispeva občina, 30 evrov PBS

Dodajmo še, da občina Moravske Toplice za vsakega novorojenčka nameni kar 1000 evrov.

Kako deluje "sistem" v največji pomurski občini

Mestna občina Murska Sobota že približno osem let ob rojstvu otroka družinam podari knjigo. Tako v letošnjem letu predvidena sredstva za knjige znašajo približno nekaj nad 4.ooo evrov. Poleg knjige otrokom, ki imajo stalno prebivališče v njihovi občini, subvencionirajo dnevni in poldnevni program za otroka.

Foto: www.sxc.hu

Cena dnevnega programa (6-9 ur) za otroka v MO Murska Sobota znaša 401,10 evrov na otroka mesečno, cena poldnevnega programa (4-6 ur) pa 280,77 evrov. Kot osnova za izračun plačila staršev za prvega otroka v javnem vrtcu Murska Sobota, ki imajo stalno bivališče v MO Murska Sobota, se v skladu s Pravilnikom o plačilih staršev določi cena dnevnega programa 328,52 evrov in cena poldnevnega programa 229,96 evrov na otroka mesečno.

Razliko do dejanske cene dnevnega programa v višini 72,58 evrov ter razliko do dejanske cene poldnevnega programa v višini 50,81 evrov bo za otroke, ki imajo stalno bivališče v MO Murska Sobota, pokrivala občina iz sredstev občinskega proračuna za otroško varstvo. MO Murska Sobota je tako ena redkih občin v Sloveniji, ki otrokom še dodatno subvencionira razliko do polne cene programa.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.