https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ekološke pridelovalce čakajo novi izzivi in priložnosti

Sejem Agra, 27.08.2015 ob 7:15  

EKO podeželje z.o.o. je v ponedeljek, 24.8.2015, na sejmu AGRA v Gornji Radgoni organizirala 3. EKO posvet za ekološke pridelovalce z naslovom »Kaj prinašajo novosti ekološkemu pridelovalcu?«. Rezultati posveta kažejo, da ekološke pridelovalce čakajo v naslednjih petih letih novi izzivi in priložnosti, ki jih prinaša novo programsko obdobje 2014 – 2020, hkrati pa tudi novosti v uredbi o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah. Kmetije v Sloveniji še zmeraj koristijo premalo sredstev iz razpisov, kar velja v prihodnjih letih bolje izkoristiti.


Na 3. EKO posvet je organizator EKO podeželje z.o.o. tudi letos povabil vidne predstavnike stroke s področja kmetijstva (MKGP, FKBV UM, KGZS-Zavod Maribor) in EKO pridelovalce kot predstavnike primerov dobrih praks s področja ekološkega kmetovanja v Sloveniji.

Silvo Pozderec, direktor EKO podeželje z.o.o. je dobro obiskan posvet, katerega se je udeležilo dobrih 50 udeležencev, komentiral: »V veliko veseljem nam je, da lahko tradicionalni EKO posvet že tretje leto po vrsti organiziramo v sklopu mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni. Ker je novo programsko obdobje PRP 2014-2020 v polnem teku, ker ARSKTRP že aktivno objavlja prve javne razpise iz nove programske sheme in ker so investicije v kmetijstvu nujno potrebne za razvoj in napredek vsake individualne ekološke kmetije, smo se znotraj skupine EKO podeželje odločili, da letošnji EKO posvet posvetimo naslednji temi: Kaj prinašajo novosti ekološkemu pridelovalcu v novem programskem obdobju PRP 2014-2020?

Nova uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah, ki je bila sprejeta avgusta 2015, prinaša nekaj sprememb za kmetije, ki imajo registrirano dopolnilno dejavnost. Predstavlja predvsem manj administracije, razširja dopustne dopolnilne dejavnosti na kmetiji in dovoljuje vse oblike dela razen osebnega dopolnilnega dela, hkrati pa tudi nekaj izzivov za kmetije.

Hkrati pa prinaša novo programsko obdobje 2014 – 2020 za ekološke pridelovalce tudi precej novih priložnosti v naslednjih petih letih. Predvsem predstavlja novo programsko obdobje tudi priložnosti za kmetije za koriščenje sredstev iz razpisov tako za manjše kot tudi večje projekte. Nekatere kmetije sredstva že pridno koristijo za razne investicije (izgradnja hlevov, kapacitet za turistično ponudbo na kmetijah (apartmaji), nakup kmetijskih strojev…), medtem ko se mnoge kmetije nekako bojijo koriščenja sredstev. S tem posvetom so želeli organizatorji posveta kmetijam predstaviti (tudi s primeri dobrih praks kmetij), da je to lahko priložnost, ki jo lahko izkoristi vsaka kmetija.

Kot je v svojem prispevku o investicijah na svoji kmetiji poudaril ekološki kmetovalec Boštjan Kosec je vse v rokah kmetij. Pravi »Mi kmetje smo odgovorni za svojo prihodnost in za potrošnike. Hrano pridelujemo za potrošnike, zato morajo biti naš cilj.«

Neizkoriščenih priložnosti za ekološko kmetovanje v Sloveniji je še veliko, še posebej ker povpraševanje po ekoloških pridelkih in izdelkih v Sloveniji raste hitreje kot ponudba ekoloških pridelkov in izdelkov. Kot je povedala dr. Martina Bavec »je kar 80 % ekološke hrane, ki jo zaužijemo v Sloveniji, uvožene. Samo 20 % ekološke hrane pridelamo doma. Tako je v Sloveniji še precej priložnosti za ekološko kmetovanje.« Za uspešnost na kmetiji pa so potrebna tudi ustrezna znanja in inovacije. Kot še pravi dr. Martina Bavec »Je inovacija nova ideja, ki se izkaže uspešna v praksi. In največ inovacij v Sloveniji prihaja prav z ekoloških kmetij, ki se nato prenašajo tudi drugam. Npr. dostavo z zabojčki so pričeli prav ekološki kmetje in se je kasneje razširila tudi med integrirano pridelavo....« Dodatno ugotavlja, da so ekološke kmetije v Sloveniji v povprečju približno 2-krat večje (merijo 12,7 ha) od povprečne velikosti kmetij v Sloveniji in da ekološki kmetje v povprečju dosegajo višjo stopnjo izobrazbe. 

Silvo Pozderec, direktor EKO podeželje z.o.o. je predstavil tudi novost EKO podeželja »Da bi potrošniki hitreje in lažje našli ekološke kmetije v okolici ter veliko bolj in pogosteje posegali po ekoloških pridelkih in izdelkih, smo znotraj skupine EKO podeželje pred kratkim razvili EKO spletni portal in prvo EKO mobilno aplikacijo v Sloveniji, ki na enem mestu združujeta številne ekološke kmetije v RS. Na EKO spletnem portalu je mogoče med drugim tudi najti bogat nabor aktualnih vsebin s področja ekološkega kmetijstva, izobraževanja, dogodkov. Med tem, ko lahko EKO mobilna aplikacija preko GPS signala ali omrežne storitve pridobi trenutno lokacijo in izriše pot na zemljevidu do izbrane ekološke kmetije. Uporaba EKO spletnega portala in mobilne aplikacije je brezplačna. Kako vpisati ekološko kmetijo na EKO spletni portal in mobilno aplikacijo, si lahko preberete na naslednji povezavi: www.ekoportal.si«

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.