https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Najvišji razgledni stolp v Sloveniji že vabi obiskovalce v višine nad Lendavo

03.09.2015 ob 9:00  

Včeraj so v Lendavskih goricah slovesno odprli Vinarium. 53,5 metrov visok razgledni stolp je najvišji tovrstni objekt v Sloveniji, ki omogoča razgled v štiri države.


Projekt razglednega stolpa za Lendavo in širšo okolico pomeni izjemno pridobitev na področju turistične infrastrukture in predstavlja velik doprinos k nadaljnjemu razvoju turizma v Lendavi in regiji. Stolp postaja platforma za nov zagon Lendave kot turistične, kulinarične in kulturne destinacije, obenem pa postaja točka povezovanja na lokalni in regionalni ravni.

Stolp, vreden dobrih 1,7 milijonov evrov, od katerih je bilo več kot polovica pridobljenih iz evropskih skladov, so včeraj na slovesni prireditvi odprli mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava, Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve RS in Mihály Varga, minister za narodno gospodarstvo Madžarske.

Balažek: Vinarium bo Lendavo vpisal na turistični zemljevid Evrope

Župan Balažek je izrazil zadovoljstvo ob uspešni izpeljavi projekta in se zahvalil vsem, ki so pri projektu sodelovali. Kot je pojasnil, verjame, da bo stolp, s katerim se je Lendava vpisala na turistični zemljevid tega dela Evrope, dal nov zagon turistični ponudbi in povpraševanju in da bodo turistični razvoj peljali skupaj z obmejnimi območji sosednjih držav.

Erjavec: Kar je Eifflov stolp za Pariz, bo Vinarium za Lendavo

Minister Erjavec v stolpu vidi simbol prijateljstva med Slovenijo in sosednjimi državami. Prepričan, da bo objekt v Lendavo privabil mnogo turistov, vidi v Lendavskih goricah perspektivo za razvoj turizma in dodaja: »Kar je Eifflov stolp za Pariz, bo stolp Vinarium za Lendavo.«

Zbrane je ob otvoritvi nagovoril tudi Mihály Varga, minister za narodno gospodarstvo Madžarske. V svojem nagovoru je izpostavil pomembnost narodnostnih manjšin na obeh straneh meje ter krepitev gospodarskega sodelovanja med prijateljskima državama. Po njegovem mnenju stolp na simbolni ravni daje upanje v boljšo prihodnost in razvoj krajev v Prekmurju in madžarski Zalski županiji, verjame pa, da bo stolp privabil tudi številne obiskovalce z Madžarske.

Otvoritev stolpa poimenovanega Vinarium, ki stoji sredi vinorodnih Lendavskih goric, so spremljali tudi člani Evropskega reda vitezov vina, ki so županu Balažku izročili listino o podelitvi naziva domicil, s čimer so stolpu na simboličen način izkazali čast in ga sprejeli kot svoje domovanje.

Na vrh po 240 stopnicah ali z dvigalom

Z najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji se odpira pogled v štiri države, in sicer Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Obiskovalci se lahko do vrha povzpnejo po 240 stopnicah ali s pomočjo dvigala. Na stolp, na vrhu katerega lahko v razgledu hkrati uživa do 50 ljudi, naj bi se letno povzpelo okoli 30 do 40 tisoč obiskovalcev.

S stolpom bo upravljala Turistična zveza Lendava vabi in bo izvajala tudi gostinske dejavnosti in dogodke izven objekta, Magdalena Rudaš, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji iz Radmožancev, pa je bila izbrana za izvajanje gostinske dejavnosti in dogodkov v objektu. Prodajo spominkov in ponudbo v hišicah ob stolpu bo prevzela Turistična zveza Lendava vabi, ki trenutno združuje in povezuje 35 članov. Gostinsko dejavnost v lesenih hišicah ob stolpu bodo izvajala vinogradniška društva iz občine Lendava, predvsem ob koncu tedna, ko bo največ obiskovalcev. Ob domači žlahtni kapljici bo v prihodnosti moč okusiti tudi tuja vina, saj potekajo dogovori za gostovanje vinarjev s sosednjih držav, do katerih seže pogled s stolpa.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.09.2015 ob 9:24 gost gost

      Poleg kolesarskega centra v Čentibi, ki je že pred enim letom prenehal z delovanjem, še ena brezvezna investicija v Lendavi. Če kdo misli, da bo ta stvar prinašala kakšno dodano vrednost, se hudo moti. Pogled s tega stolpa ni nič boljši od pogleda, če se vzpneš do cerkve Svete trojice v Lendavskih goricah. Pa še pogled pri cerkvi je zastonj, če pa kdo misli, da se bodo ljudje trumoma zbirali na stolpu in za vzpon nanj plačevali po 8-10 EUR, se hudo moti. Morda bo stolp atrakcija prvih nekaj mesecev, vsak, ki pa bo sestopil s tega stolpa, bo hudo razočaran, saj se z njega ne vidi ne Murske Sobote, ne Ljutomera, ne Čakovca in ne Balatona. Nič več kot s pogleda s Svete trojice.

      28 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.09.2015 ob 9:28 gost

      Pa baje je šerif hudo nategnil Lendavčane. Baje je na veliko propagiral brezplačne vstopnice za tridnevno ogledovanje stolpa, ko pa je teh 250 srečnežev pograbilo vstopnice v pičlih dveh urah, je dal na vrata listek z napisom, da so vstopnice pošle in da lahko občani Lendave kupijo vstopnice ves september po promocijski ceni 5 EUR. Halo - promocijska cena 5 EUR, koliko pa bo potem tržna cena vstopnice? Malo morgen za takšno ceno vstopnice, pa saj nismo v Parizu.

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.09.2015 ob 10:06 Fidlboiy gost

      Z kapelice na Sveti Trojici vidiš praktično vse in dosti več kot z stolpa. Me prav zanima od kod bo zdaj tolko novih delovnih mest, ki jih je župan napovedal. Bo morda poleg stolpa se zgradila kaka nova tovarna? Ker na stolpu pa zraven njega dvomim da bo delo dobilo400 do 500 občanov, kot so bile pred županskimi volitvami. Mora pohvalit tiste tipe z križami okoli vratu. Kje se jih da dobit? Jaz bi enega takega tudi imel, ne glede če je zelo drag bi si ga privoščil. Ali pa gre samo za novo modno smernico oziroma novodobne križarje??????

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2015 ob 0:30 gostja z razgledom brez stolpa gost

        Po moje so to kar domači malteški vitezi; ja, luštkani... Te maškerade s stolpom in vsemi nategi pa so pač plod domišljije in obupanih lendavskih ovc, ki še vedno verjamejo, da jih bo šerif popeljal v nebesa... Jok... Naj kar verjamejo...

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.09.2015 ob 11:06 kodila gost

      Se spomnite Balažekovega plakata v drugem krogu volitev. Gospodarski razvoj. Puščice navzgor. Lendava pa propada in to na vseh, dobesedno na vseh področjih. Če pa kaj zna, zna dobro delati samopromocijo. Odlično. Mislim pa, da je konec. Še tri leta se ga bo pač prenašalo.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2015 ob 0:34 gostja z razgledom brez stolpa gost

        Lendava je Potemkinova vas, nič drugega; in šerif Potemkin bo preživel vse nas, ker je narod ne samo naiven, ampak že od obupa umsko omejen. Ta stolp je genialna Potemkinova vas...

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.09.2015 ob 11:14 müjra gost

      v MS imamo enak problem. 3 leta de še pač trbelo stisnote. problem je vedno v naši naivnosti.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.09.2015 ob 11:28 rt gost

      Kje je Questor, ki ga je še tako slavnostno napovedoval šerif??? Prisesan na javne peneze, cela familija v občinskih poslih.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.09.2015 ob 11:31 rt gost

      @kodila Njegov izgovor je vedno: "tudi v MB in MS ni nič boljše"...to je tak, če si "luzer" po duši se vedno primerjaš s slabimi ali sebi podobnim, namesto z boljšimi.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.09.2015 ob 11:47 legionar gost

      Ha ha, kao vidi se v 4 dežele, vidiš samo njive in šume, ne vidi pa se ne Murske Sobote, ne Ljutomera, ne Gornje Radgone, ne Čakovca, ne Varaždina, ne Balatona, niti reke Mure ne vidiš. In za to, da se vzpneš, plačaš 7 EUR. Hvala lepa

      19 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.09.2015 ob 11:55 smrkci gost

      Evo upokojenci prišel je vaš ata smrk,v Lendavo,ite pe njemi rit polijžite.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.09.2015 ob 12:19 cene gost

      Upoštevajoč vse okoliščine bi morala biti realna cena vstopnice tam nekje 2-3 EUR. Nič več. Mogoče bo kdo iz gole radovednosti odštel 7 EUR za vzpon, toda to bo vse v stilu : "Zdaj in nikoli več!". Pri ceni 2-3 EUR pa bi morda kdo večkrat vstopil gor. Da ne govorim o tem, da se nekdo pripelje od daleč, plača vstopnico za 7 EUR, potem pa zgoraj naleti na megleno nebo. Saj te lahko srce zaboli, da si vrgel vstran 7 EUR. Pri 2-3 EUR ti kljub slabemu vremenu ne bi bilo žal in bi poskusil še kdaj drugič, pri 7 EUR pa hvala lepa.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.09.2015 ob 12:22 legionar gost

      Erjavec: Kar je Eifflov stolp za Pariz, bo Vinarium za Lendavo Eh, ubogi Karl še očitno nikoli ni bil na Eifflovem stolpu, da govori takšne bedarije.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.09.2015 ob 13:16 Slavko gost

      Vekšoga maškara kak je Erjavec so nej najšli?

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      03.09.2015 ob 13:38 opazovalka gost

      Parade je konec, zdaj bo pa stolp prinesel bogastvo Lendavi. Haha...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      03.09.2015 ob 13:48 ms gost

      Iz toga stolpa je edijno fajn samo srati dol .Najboukše te gda so spodi takši ka so na državnij jaslaj in kopanjaj .

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      03.09.2015 ob 13:58 gost

      Tou de vrag mogo zejti že razardi toga ka se je telko cerkvenih ta okoli motalo. ge so tej pouleg tan je nigdar nika nej dobro. pa ovi fašenki s tistimi velkimi križami so glij cuj valan k tomi cirkusi z erjavcon na čeli. o balažeki pa sploj brezveze, ne zasluži si niti ka bi ga šinfo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      03.09.2015 ob 14:24 gost gost

      Nehajte že enkrat s to Lendavo, ki se tak nasilno sama promovira, spremeni se pa nič. Tan je vedno hujše v vseh pogledih in velika izoliranost, čeprav govorijo o povezovanju. Promovirajo se naj na svojon portali. Ka se pa stolpa tiče, naj ga samo majo, osel ide enkrat na led, pa samo enkrat de nekdo plačo za bedni razgle, ki to ni. Res je razgled lepši iz okoliških gričev in cerkva, v tem se strinjamo z domačini.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      03.09.2015 ob 14:48 LOBI gost

      Mislim da ideja ni slaba ampak manjkajo mu še mere,in druge adrenalinske atrakcije,bolj bi se morali potrudit za tako edino priložnost ki bi privabljala ljudi oz turiste,upam da ga bodo še čez čas nadgradili in nam pokazali svet...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      03.09.2015 ob 15:49 gost

      Ja na vrhu bo pa še izposoja hoduljev ali lestve da bomo še lahko videli LONDON,to bi bila najboljša nadgradnja,saj za ostalo kar si napisal Lobi morajo počakat na dovolenja,ki to traja stoletja,pa še dodatne direktorje bodo morali zaposlit,no saj to bodo naredil hitro...

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      03.09.2015 ob 15:56 gost gost

      Če pogledaš prisotne je jasno le to da eni kradejo zdaj in ljudem prodajajo meglo, drugi so pa tisti s križi. Ti so si nakradli že v preteklosti, zdaj so se pa našemili in s križi verjetno prosijo za odpuščanje. Banda!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      03.09.2015 ob 16:04 mendo gost

      Što so pa tej na 18 sliki ka predstavlajo v tej haljaj mrtvaškij ?E boug moj dragi če bi Tito vido pa znal ka so napravili .Vse ka se zgradijlo za časa njega so pokrali in spodrli do temeljov

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.09.2015 ob 11:51 gost

        Tau so gvišno kakšni vitezi friške driske..maškuri..tau moreš biti rejsan hraber, ka si oblečeš na sebe, ali pa nauri.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      03.09.2015 ob 16:16 gost

      Za Pau leta več toga stolpa ne bo,ka cigani vso železo spokradneji!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      03.09.2015 ob 16:40 gost

      še so nej pokradnoli? eh, niti cigani so nej več tou ka so negda bili.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      03.09.2015 ob 20:12 lendavćar gost

      Ka golazni se je skup nagrmadilo ! Ali so tole sami penzionisti ? Potem lahko ta stolp že danes zaprejo ! Shod samih nepridipravov, razen seveda (gostov ) , ki si tole ime zaslužijo----izvajalci del !

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      04.09.2015 ob 5:43 gost

      Ka za teh 7 evrov je na vrhu restavracija ge častijo z pivom in gibanico

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      04.09.2015 ob 11:15 lendavčan gost

      Že prvi dan sem doživel šok ko je gospa ki sem jo nagovoril v slovenščini odgovarjala v madžarskem jeziku, pa čeprav vem da ve tudi slovenski in ni hotela se pogovarjat slovensko mi je bilo vedeti gdo je glavni nisem nacionalist ampak mi je dano v vednost kako se negdo lahko tako nesramno ponaša, isto je storila tudi z gospo iz novega mesta, mislim da taka trmasta in samovšečna gospa tja ne spada, sem pa iz dolgovaških goric, pa me toliko bolj preseneča takšno ponašanje

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      04.09.2015 ob 11:56 gost

      Uradni jezik v Sloveniji je Slovenščina in kdor se tega na na taki otvoritvi ne zaveda, mu ni pomoči.Omenjena gospa bi morala ločiti, kdo je domačin, kdo pa turist od drugod in se temu primerno tudi odzvati v ustreznem jeziku.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      04.09.2015 ob 12:06 goričan gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      04.09.2015 ob 12:17 gost

      Uradni jezik na območju, kjer stoji stolp, je sicer poleg slovenščine tudi madžarščina (preberi si v Ustavi RS), vendar to niti ni toliko pomembno, kot to, da se pravzaprav osebje mora čimbolj prilagoditi turistu. Če je turist Anglež ali Nemec, blebetanje tako v slovenščini ali madžarščini ne bo pomagalo. Enako velja tudi za slovenske turiste. Popolnoma nesmiselno se mi zdi, da nekdo slovenske turiste nagovarja v madžarskem jeziku, še posebej, če ta oseba zna tudi slovensko. Sicer pa se v Lendavi hvalijo, da so sprejeli že 1000 gostov. Pozabili so povedati, da je 90 % le-teh imelo brezplačne vstopnice (na dan otvoritve VIP gostje in v naslednjih dveh dneh še tistih 500 srečnežev, ki so uspeli dobiti brezplačne karte). Me zanima, koliko od teh je prišlo "nategnjenih" dol s stolpa, sprva upajoč, da bodo videli nevemkaj, sestopajoč s stolpa pa malce razočarani. Ampak, te, ki so dobili brezplačne vstopnice, to ne bo toliko skrbelo, ker se podarjenemu konju ne gleda v zobe, ko pa enkrat moraš odšteti 7 EUR, boš dobro premislil, če boš še kdaj šel na takšen stolp, od koder se ne vidi glih ne vem kaj (nič več kot od hriba pri Sveti trojici). Dragi Vinariumci, vas bom povprašal za kakšno leto, kakšen bo obisk tega stolpa. Prvo leto bo mogoče cilj 20.000 obiskovalcev izpolnjen že zaradi radovednosti, potem pa nikoli več.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      04.09.2015 ob 12:27 gost

      Dragi gostje, na stolpu so rdeče smernice, katere kažejo smer treh držav(na četrti stojite). Upam , da se boste zamešali Hrvaško z Avstrijo. Lep pozdrav z stolpa.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      04.09.2015 ob 12:31 Gost gost

      Poleg maškarov je edini srečen gospod z roza kravato Horvath (6), ker lahko s stolpa vidi velko Vogrsko od Sobote do Čakovca, dokeč mu njegov Orban ne postavi zidu.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      04.09.2015 ob 12:38 gost

      Prav čakal sem ,da bo kdo kaj napisal o tem človeku z roza kravato, ob tem pa ga vprašam, kako ga ni bilo sram sedeti med častnimi gosti glede tega, da je s svojim nepremišljenim dejanjem sprožil prepir in nemir med prebivalci Prekmurja in širše Slovenije. No če priznam, malo ga je morda vseeno bilo sram, saj na večini fotk gleda nekam navzdol in si ogleduje svoje čevlje.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      04.09.2015 ob 14:05 đouži gost

      Še en spomenik župani. Glavno, da ima on svoj stolp, ki sploh ne spada v ta prelepi naravni svet. S tem denarjem bi lahko že davno naredil nov most na mestu, kjer se je zaradi dotrajanega mostu pred časom zgodila huda nesreča in je mlad človek bil hudo poškodovan. Očitno so vogri navajeni postavljati kovinske zadeve v naravo. Eni stolpe drugi ograje. Kdo v Evropi je najmanj prijazen do beguncev? Kdo je naredil ograjo na meji z Srbijo? Kdo je včeraj povedal, da bo delal ograjo na meji s Hrvaško? Kdo je najbolj nestrpen? Tak me spominja ta stolp na tiste stolpe, ki so bili nekoč ob meji in so iz njega stražarji streljali na vse kaj se je pojavilo v tistem minskem pasu. Okrog narediš ograjo na sredini pa stolp da lahko vidiš okrog. Joj vogrini kaj delate?

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      07.09.2015 ob 15:01 marie gost

      A res je vstopnina 7 €? Ajoj, in zdaj naj jaz pridem iz Term Banovci na izlet in z možem plačava 14 € za kaj? Za nerazgled? V Siofoku lansko leto nisva plačala NIČ za čudovit razgled z mestnega stolpa, pa še vrtel se je. Veliko se mi zdi 14 €, rajši kaj pojeva in popijeva za ta denar.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      04.10.2015 ob 19:41 gost natasa gost

      Ne morem verjet vsem tistim ki šinfate vse po vrsti . Danes sem bila tukaj super je tudi vstopnina ni pretirana. Kaj ste pa mislili da bo zastonj vložek je bil tudi velik .Ko pa greste v Avstrijo pa vam vzamejo skoraj duplo več za piramid kugeln je pa vse v redu. Hvala bogu da še kaj takega naredite v Sloveniji da tudi turisti pridejo ki jih danes ni bilo malo. Res pohvala za tiste ki ste to naredili. Tistim ki vam pa nič ne paše pa ste lahko doma in sedite za pečjo.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      18.05.2016 ob 16:41 gost

      prav zanimivo je obiskat tole stran in prebirat, kako se domačini pritožujete nad nečim, kar nas tiste z drugega konca Slovenije, ki na srečo še nimamo težav z pogovornim jezikom, prav vleče k vam in veselo zanima, kakšen je pogled v štiri države iz enega mesta. Pa ne bi prišli pogledat samo stolp, tudi kleti in bograč nas zanima, pa morda kar se še da združit v en lušten izlet. Predlagam da tisti, ki vam ni vseeno, podate svoj predlog, kaj je pri vas še zanimivega in se pripravite na radovedneže. Četudi samo enkrat. Vaši hribi niso dolenjski griči, da bi se videlo 100km dalec brez stolpa, sicer pa res, vi živite tam in delite svoje misli, Jaz pa vas pridem kmalu pogledat. Lp.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      17.06.2016 ob 11:01 Mitja iz Hoč gost

      Včeraj smo bili na ogledu Lendavskega stolpa.Kot gradbenik, sem občudoval arhitektonsko mojstrovino.Čestitam projektantom in izvajalcem Lendavskega stolpa! Vse je bilo tip top in smo prav vsi zelo zadovoljni odhajali iz tega prelepega izleta in ogleda. Ostalim pa,ki neumorno kritizirajo in blatijo vsevprek pa svetujem:bolje nekaj kot nič! Pa vi pokažite kaj ste do sedaj v življenju že naredili.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.