https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

So bili na RRA Mura prepozni z ukrepi?

10.09.2015 ob 13:07  

Regionalna razvojna agencija (RRA) Mura je v hudih finančnih težavah. Projektov ni, zaposlenih pa preveč?


RRA Mura naj bi imela letos 800.000 evrov minusa. Nadzorni svet je včeraj zaradi tega domnevno razrešil prokurista Danila Krapca, sicer bivšega direktorja te agencije. Direktor slednje Franc Gönc sicer še uživa zaupanje nadzornega sveta. Še naprej mu bo kljub razrešitvi z mesta prokurista svetoval Krapec. Ta komentarjev ne daje.

Projektov ni ...

Kot je za Večer povedal predsednik nadzornega sveta RRA Mura Štefan Pavlinjek, glavni razlog težav tiči v tem, ker ni objavljenih razpisov. Ravno projektno delo je bilo vrsto let glavno finančno gonilo agencije.

Ker velikih odpuščanj v RRA Muri ni bilo, stroški dela zaposlenih kljub pomanjkanju projektov še nastajajo. Po zatrjevanju naših virov vodstvo agencije ni bilo dovolj dobro pripravljeno na tovrsten scenarij, prav tako niso potegnili ustreznih kadrovskih ukrepov, ko bi morali. »Ko ni projektov, ni denarja za zaposlene. Preprosto si jih ne moreš privoščiti, če nimajo kaj za delati,« pravi naš vir blizu RRA Mura. Na drugi strani naj bi šlo po zatrjevanju nekaterih posredno tudi za »krivdo« države, ki še ni pripravila določenih razpisov.

Foto: arhiv Pomurec.com

Kako naprej?

Brez pomoči države bo šlo težko. Štefan Pavlinjek pravi, da imajo rezervo, na katero polagajo upe. To je 550 tisoč evrov, ki izvirajo izpred dveh desetletij, ko je nekdanji Pospeševalni center za malo gospodarstvo pomagal agencijam pri njihovi vzpostavitvi z nepovratnimi sredstvi. Če država ne bo privolila v sprostitev teh sredstev, jih ne bodo dobili. Še na dodatnih 300 tisoč evrov agencija upa iz naslova garancije sredstev za vzpostavitev podjetniškega inkubatorja, katerega nosilka je bila.

Zaposlenih je 15, ne 30

Informacije o tem, da je na agenciji trenutno zaposlenih15 ljudi, so napačne, je za Večer potrdil Franc Gönc, trenutni direktor RRA Mura. Ta bo v prihodnosti imel zaradi sanacije nižjo plačo. Do sedaj je, tako kot njegov predhodnik Krapec, mesečno prejemal okrog 4500 evrov. Šlo je za višjo plačo med regionalnimi razvojnimi agencijami v Sloveniji.

V Göncu sicer nadzorniki vidijo človeka, ki zna privabiti tuje investitorje, zato zaenkrat uživa njihovo zaupanje, pa tudi ob začetku mandata letos je že opozarjal na likvidnostne probleme v agenciji.

Jevšek kritičen

Do aktualnih razmer je kritičen tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek. Ta je v izjavi za TV Idea dejal, da bi se RRA Mura morala ukvarjati s pripravami na projekte, a se ukvarja sama s sabo. »To za mene kot župana in mestno občino ni sprejemljivo.«

Največji lastnik RRA Mura je sicer Slovenski regionalno razvojni sklad, torej država, sledi pa ji murskosoboška občina, ki ima med pomurskimi občinami v agenciji največji delež.   

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2015 ob 14:54 balkan je balkan gost

      ka ste nouri 800.000 EUR, ka so pa delali nadzorniki, ka so prle za zgubo nej znali?

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2015 ob 15:39 ;;; gost

      Bogme Pavlinjeki je jako sila ka či se vrag zeme ge de se pa napajal ?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2015 ob 18:25 gost

      tako je ! tile so še požrešneži--nadzorniki , da te kap , v svoj žep !

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2015 ob 18:30 ibro gost

      kaj to pomeni, da sta Krapec in Gönc nate..... nadzornike? svaka vam čast

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.09.2015 ob 20:42 gost gost

      So bili na RRA Mura prepozni z ukrepi? ALI SO ŽE KDAJ PRAVOČASNO UKREPALI ? predlagam da grejo po poti DDC ki jih je RS podržavila v DRI in sedaj delajo škodo še naprej !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2015 ob 9:04 kodila gost

      Sicer ne ven či man praf, ge bi šče malo počako, mijslin ka falij šče eden, ka bi mogel svoje povedati. Tou je Krapec.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2015 ob 10:56 redbull_jeosrednja tema gost

      no robi se je odločo ka de nekaj komentarov skoz pusto.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.