https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Begunci: Avstrija in Madžarska uvedli strožje nadzore, beguncem aktivisti priporočajo nove poti

16.09.2015 ob 12:00  

Madžarski organi so včeraj zavrnili sprejem 14 sirskih beguncev, ki jih je Slovenija v skladu s predpisi skušala vrniti Madžarski. Na Madžarskem velja stroga zakonodaja, zato naj bi se pritisk migrantov v prihodnje preusmeril z Madžarske na Hrvaško in Slovenijo. Avstrija je z današnjim dnem uvedla strožji nadzor na delu svoje meje.

 

V Avstriji strožja kontrola na jugovzhodnih mejah

V Avstriji so od danes začasno znova uvedli kontrolo na jugovzhodnih mejah, v prvi vrsti na meji z Madžarsko, po potrebi pa jo bodo razširili še na meje z Italijo, Slovenijo in Slovaško, poroča STA. O začasni odpravi izvajanja določil schengenskega sporazuma so obvestili tudi Evropsko komisijo, ki je ocenila, da je ta v skladu s schengenskimi pravili.

Slovensko notranje ministrstvo dogajanje intenzivno spremlja

Na slovenskem notranjem ministrstvu pravijo, da intenzivno spremljajo dogajanje v zvezi z begunsko krizo in so v stiku z Avstrijo, Hrvaško in drugimi državami ter razmere ocenjujejo sproti, na podlagi tega  pa bodo vladi predlagali ustrezne ukrepe.

Predsednik sekcije za promet Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Andrej Klobasa, ocenjuje, da je to katastrofa za slovenski promet in da nas na mejnih prehodih čakajo večurne vrste.

Na Madžarskem strožja zakonodaja, ki predvideva celo zaporne kazni

Zgodba 14 sirskih beguncev, ki so jih policisti v noči na četrtek prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu meje, se nadaljuje. Ker niso zaprosili za mednarodno zaščito, so jih slovenski organi v skladu s predpisi skušali včeraj vrniti Madžarski. Madžari so po pogovorih sprejem beguncev zavrnili.

Na Madžarskem je opolnoči stopila v veljavo prav tako stroga zakonodaja, po kateri je nezakonit vstop v državo odslej kaznivo dejanje, za katero je predvidena kazen do treh let zapora, če pride do poškodovanja ograje na meji pa celo do pet let. Ponoči so ob poskusu nezakonitega prehoda madžarsko-srbske meje aretirali 16 Sircev in Afganistancev, ki so jim tekom dneva sledile nove aretacije. Vlada je zaradi množičnih migracij dva okraja na jugu Madžarske celo razglasila za krizne razmere, s čimer bodo pospešili postopke pri obravnavah prošenj za azil in omogočili napotitev vojske na mejo. Nekaj sto beguncev naj bi na meji z Madžarsko v znak protesta zaradi zaprtja meje celo odločilo gladovno stavkati.

Alternativne poti beguncev vodijo tudi čez Slovenijo

Po poročanju STA je za pričakovati, da bodo begunci in tihotapci z ljudmi zaradi ostrega madžarskega ukrepanja odslej skušali v Madžarsko vstopati iz Hrvaške ali Romunije ali pa se ji izogniti ter ubrati nove poti proti Zahod preko Hrvaške in Slovenije.

Na grško-makedonski meji naj bi aktivisti beguncem delili zemljevide z alternativnimi potmi in sicer preko Srbije, Hrvaške in Slovenije. Podobne  letake naj bi delili tudi na madžarsko-srbski meji.

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2015 ob 21:23 gost

      Evo kako aktivisti držijo z nami.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2015 ob 16:52 gost

      Jebem vsakega aktivista v GLAVO.PRI DOMAČIH brezposlenih lačnih in takšnih ki ne morejo plačati položnic je naj AKTIVEN,magarec na roke napravljen.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.09.2015 ob 17:03 gost

      Po gobci ga naklesati, ka nede mogo gučati, prokleti majmuni..kak si pravo;Na roke napravleni.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.10.2015 ob 15:59 LFL gost

      Aktivisti jih naj usmerjajo k sebi domov .....me zanima kak dolgo jih bojo imeli

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.