https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Primož in Cepo - "kvašena retaša"; ki zabavata Pomurce

16.2.2011  

Primož Dani in Miran Camplin – Cepo imata za sabo že kar dolgo pot igranja humorističnih vlog. Začela sta pred več kot desetletjem v oddaji Jožeta Činča I feel good, s katere se je razvila tudi skupina D'Kwaschen Retashy. V slednji trenutno doživljajo drugo pomlad.

Sprva sta se udejstvovala v impro ligi, v kateri ju je Jože Činč opazil in ju povabil v svojo oddajo I feel good, ki se je predvajala na TV AS. Od tega je že 12 let. "Meni je to bil prvi stik s televizijo na splošno. Skupaj z Miranom sva spoznavala nove stvari, mislim pa, da sva jih hitro osvojila in Činču prevzela televizijo - najprej sva bila samo igralca v skečih, nato pa sva jih že sama delala," se spominja Primož.

Iz oddaje nastali D'Kwaschen Retashy

V prej omenjeni oddaji sta Primož in Miran sodelovala tri leta, v tistem času pa je nastala tudi ideja o ustanovitvi glasbene skupine. Tako so nastali D'Kwaschen Rretashy, ki so hitro pridobili oboževalce, pa tudi nasprotnike, ki so se norčevali iz njihove glasbe. S tem, kot pravi Miran, se niso nikoli obremenjevali ter doda: "Sami smo svojo glasbo poimenovali goveja glasba, imeli smo tudi serijo majic Goveje - so what, na kateri je bil narisan še goveji zrezek. Naš klaviaturist je edini, ki jo še ima."

 Njihov namen se je bil ob nastopanju zabavati. "Skušali smo se poimenovati, kamor spadamo in ugotovili smo, da smo en navaden cirkus. Mi nismo glasbeniki, skupaj pa nas drži "zajebancija", radi imamo kontakt s publiko. Resna glasba nas niti ne zanima," pravi Primož.

Z videospotom prodrli tudi na vrh Videospotnic

Če je bila njihova glasba prepoznavna predvsem v severovzhodnem delu države, pa so se preostali Sloveniji predstavili z videospotom njihove prve uspešnice Baba malo me njaj in to "žmetnejše" verzije. Tako kot vse ideje, se jim je tudi ta porodila povsem spontano. "Dejstvo je, če pogledaš videospot, ni z besedilom nobene zveze, notri je samo ena ljubezenska zgodba. Je pa bila težava, kako spraviti noter sedem članov skupine. Tako so na koncu v spotu igrali lovec, poštar, nogometaš, pastir, žagar in mali petardaš. Uporabili smo torej like, s katerim se nihče niti ne "bavi"," pojasnjuje Primož idejo o nastanku videospota in besedila, katerega poanta je, da je moški lik copata svoje ženske.  

"Rejtaši" doživljajo svojo drugo pomlad

Po nekaj letih uspešnega nastopanja je prišlo tudi do manjše krize, saj je Jože Činč stopal na samostojno pot, "Rejtaši" pa so naprej ustvarjali sami brez njega. Na vprašanje, kaj je bil razlog, da jih nekaj časa ni bilo na sceni, Primož odgovarja, da so tuhtali. "Po odhodu Činča smo sami naredili še tri pesmi, res pa, da smo v tistem trenutku vsi imeli še neke druge obveznosti. To ne pomeni, da ni bilo volje, enostavno nismo imeli časa. Res je tudi, da je skupaj s Činčem prisoten veliko večji zagon. Po njegovi vrnitvi smo tako ponovno kompleten motor, ki lahko leti," pravi Miran.

V lanskem letu so namreč znova združiloi moči s Činčem in skupina zdaj doživlja svojo drugo pomlad. Že ta konec tedna bodo nastopili na tretji obletnici Kegl Cityja, čez dva tedna pa bo zabavali na tradicionalni Bujti repi v Ljubljani.

Potenciala oddaje Ko zori bezeg nista dovolj izkoristila

Sočasno z glasbo sta se pred leti Primož in Miran ponovno znašla na malih ekranih, tokrat na Idei TV, kjer sta ustvarjala oddajo Ko zori bezeg."Midva nisva imela namena, da bi v primeru, da oddaja postane hit, to koristila," pravi Primož. Oddaja je veliko gledanost pridobila z objavljanjem na svetovnem spletu, s čimer se, kot pravita, veliko nista obremenjevala, ni jima pa bilo tudi vseeno.

Pa menita, da sta izkoristila potencial, ki njima ga je nudila ta oddaja? "Glede na to, da sva vse delala v prekmurščini, sva oddajo precej visoko spravila. Kar se pa tiče prepoznavnosti oddaje izven regije, ne bi mogla uporabljati prekmurščine in zaradi tega morda ne bi bila tako uspešna..." meni Primož. Poleg tega sta v tistih časih lokalni televiziji, na katerih sta delovala, bili vidni samo v regiji, ne pa tudi širše, zato menita, da potencial nikoli ni popolnoma izkoriščen.

Gangsta kak si hud

Ena izmed najbolj popularnih epizod je bila "Gangsta kak si hud", a kot pravita, bi danes kakšne stvari spremenila. Kako pa sta dobila idejo za sceno za omenjeno epizodo? "V celi Murski Soboti so bile samo tri možnosti - v parku pri grafitirani steni, v podhodu pod železnico ali pri zdravstveni šoli, ki sva jo oba obiskovala," pojasnjuje Miran, Primož pa dodaja, da je eden od razlogov mir, saj snemanje sredi Murske Sobote ni bilo enostavno, saj ju je vedno zmotil kakšen avtomobil ali znanec. Tako sta se pri omenjeni oddaji odločila za Rakičan, na sami lokaciji pa sta dobila še dodatne ideje.

Prejela manj kot bi si zaslužila

Čeprav je bila oddaja Ko zori bezeg uspešna, se je prenehala snemati. Kot pravita oba, so bili razlogi delno finančne narave, predvsem pa se je sodelovanje prenehalo zaradi slabih odnosov. "Nekaj časa se dela iz entuziazma, ko pa enkrat že vidiš odzive od zunaj, pa si misliš, da bi bilo lepo, če bi dobil vsaj nekaj," pravi Miran, ob tem pa dodaja, da honorar, ki sta ga prejemala, ni bil velik, glede na uspešnost oddaje pa bi si zaslužila več. Pa sta razmišljala, da bi se kakšnega podobnega projekta ponovno lotila sama? "Sva že razmišljala, da bi samostojno delala nekaj podobnega, ampak bi to bil predvsem časovno prevelik zalogaj," meni Miran.

V Pomurju premalo možnosti za mlade

V Pomurju humoristov ni na pretek, zato se postavlja vprašanja, ali bi ga lahko bilo več in ali ga pogrešata. Miran pravi, da v Pomurju res ni veliko humoristov, pa še ti so predvsem za starejšo populacijo, prav tako ne pozna niti enega pomurskega stand up komika.

Hkrati priznava, da v tej "panogi" ni lahko preživeti. "Pogosto te nekdo na začetku zabije oziroma te postavi na realna tla, kjer prvo kot prvo vidiš, da ne boš dosti zaslužil, kot drugo nihče ti ne bo pomagal pri tem in prej ali slej izgubiš voljo, če nisi vztrajen. Na srečo sva midva dva in sva eden drugega rinila naprej, posamezniku pa ni lahko,« pravi Miran. Primož dodaja, da je v Pomurju premalo možnosti za mlade, pogrešata tudi impro ligo, skozi katero sta uspela sama.

Eden brez drugega najbrž ne bi nastopala

Zdaj vsako drugo soboto na radiu Murski val vodita oddajo Pröpeler, že tradicionalno sta vsako leto povezovalca na prireditvi Sam svoj čolnar, občasno pa vodita kakšne druge prireditve ali nastopita na kakšnem abrahamu. Ker sta v preteklosti skupaj preživela ogromno časa, danes ga manj, vseeno eden brez drugega ne bi nastopala.

V zasebnem življenju sta oba končala zdravstveno šolo, nobeden od njiju pa ne dela v svojem poklicu, ampak se oba na nek način ukvarjata s prodajo. Kot pravita, jima v prostem času po glavi hodijo neumnosti, za katere upata, da jima bodo še dolgo tičale v glavi.

Cepojevih NAJ 5

Svetovni voditelj: Mario Galunič je ... ne, Boris Kopitar!

Glasbena skupina/izvajalec: The Rolling Stones

Knjiga: Ponavadi tista katero nazadnje preberem - trenutno Life - avtobiografija Keith Richardsa.

Kraj v Pomurju: Vidonci

Želja v življenju: To vesta samo miklavž in božiček.

 

Primoževih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Voditelj tečaja "Pazi, lahko da si prevozil rdečo luč!", 3-dnevni seminar v okviru projekta "Kaj vse se ti zgodi, ko ostaneš brez šminke na obrazu!"

Glasbena skupina/izvajalec: Tuji: Mozart Kugel, domači: Zvonenje v levem ušesu (v desnem fušajo 100 na uro)

Knjiga: Navodila za uporabo brivskega aparata v finščini - avtor neznan

Kraj v Pomurju: Ko se pelješ iz Murske Sobote, za njivo na "kükli" so tikvi, greš levo, pa v naslednjem krožišču takoj desno in takoj spet desno! "Stari, svetsko!"

Želja v življenju: Da ne bi bil žejen in lačen.

PRIPOROČAMO:

- VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. luco
      17.02.2011 ob 6:32 luco

      dobriva sta, nega kaj! ova s pokopališča vodi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. nina85
      17.02.2011 ob 10:39 nina85

      Res sta kul. Samo se mi zdi, da je to vrhunec naše televizijske kulture v Pomurju, kar je žalostno :(

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. lepi
      17.02.2011 ob 15:46 lepi

      cara!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. okvals
      18.02.2011 ob 14:25 okvals

      bizgeca..))))dobra sta..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.