https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomurec.com na obisku: Podjetništvo naj bo izziv, lotite se ga

Murska Sobota, 29.09.2015 ob 9:25  

V okviru projekta Pomurske novice se je ekipa Pomurec.com danes mudila na obisku Pomurskega tehnološkega parka. 

 

O Pomurskem tehnološkem parku

Je središče za inovativna, tehnološka in na znanju temelječa podjetja. Nudi ustrezno infrastrukturo in pomoč na tržnem, finančnem in tehnološkem področju. Nahaja se na naslovu Plese 9 v Murski Soboti (v neposredni bližini novega Petrola in nekaj sto metrov vstran od tovarne Mura). 

Kako poteka dela, komu pomagajo in kako naprej

Ob začetku obiska nas je sprejel direktor Pomurskega tehnološkega parka mag. Marko Močnik, s katerim smo opravili kratek pogovor.
 
Usmerite se (tudi) na tuje trge
 
Podjetja, ki so trenutno v PTP, so različno poslovno uspešna. "Načeloma so mnenja različna. Ni enostavno. Tisti, ki so usmerjeni na tuje trge, nimajo problemov. Tisti, ki so osredotočeni na domači trg, imajo probleme. To je povezano s kupno močjo in kritično maso ciljne skupine. Zato je naš namen, da preko evropskih projektov podjetjem pomagamo pri povezovanju."
 
Močnik poudarja, da bi vsako podjetje moralo slej ko prej razmisliti o vstopu na tuji trg. "Biti usmerjen na prodajo zgolj na pomurskem oz. na slovenskem trgu ne predstavlja velikega izziva, na podlagi katerega bi se lahko generirala nova delovna mesta. Če podjetje želi zaposlovati večje število ljudi, mora biti slej ko prej usmerjeno na tuji trg. To so izkušnje, ki jih opažamo v zadnjih letih."
 
 
Prijave na razpise s "pametnimi vsebinami"
 
PTP se prav tako preživlja na trgu. To je velik izziv, ki ga dosegajo predvsem s prijavami na razpise s "pametnimi" vsebinami. "Nimamo zagotovljenega financiranja z nobenega proračuna. Preživljamo se s projekti, ki jih dobivamo na trgu. Gre predvsem za evropsko naravnane projekte. V regijo na ta način poskušamo dobiti še dodatna sredstva. Gre za področje, kjer smo se v zadnjih letih dobro pozicionirali."
 
V prvi vrsti so to programi, preko katerih pomagajo izvajati in financirati aktivnosti, ki so vezane na zagon start up podjetij ter razvoj novih produktov in tehnologij obstoječih podjetij. 
 
Ljubljana in Maribor sta v prednosti
 
Razvoj start up podjetij v pomurskem okolju ni tako izrazit v primerjavi z Ljubljano in Mariborom. O tamkajšnjem start up okolju se tudi več piše in govori. "Rad bi izpostavil, da smo del tega start up ekosistema. Morda je res videti, da je ta scena v Mariboru in Ljubljani bolj razvita, ker so to univerzitetna središča in se tam giba velika večina mladih. Toda mi sodelujemo s tamkajšnjimi start upi. Poleg tega so univerzitetni inkubatorji dodatno finacirani s strani ministrstva, kar pomeni, da se tam še dodatno izvajajo programi. Medtem ko smo ostale institucije, ki po regijah pomagamo start up podjetjem, primorane iskati vire financiranja še drugje - kot že rečeno, predvsem v okviru projektov," pravi prvi mož PTP. 
 
Izpostavlja, da imajo njihovi člani brezplačen dostop do teh storitev, ki jih izvajajo start up pospeševalniki v štajerski in slovenski prestolnici, pa tudi v Kopru. Glede na to, da v letošnjem letu ni veliko evropskih projektov, so toliko bolj hvaležni tukajšnjim občinam, ki so pristopile  na pomoč in zagotovile vire za izvajanje programov start up podjetij.  
 
Na kaj so ponosni?
 
V 12-letnem obdobju delovanja PTP je bilo skupno ustanovljenih okrog 150 podjetij, več kot 90 odstotkov jih je še vedno na trgu, imajo okrog 600 zaposlenih. Letos je bilo pod okriljem PTP organiziranih osem dogodkov, udeležilo se jih je več kot 180 mladih, nanizali so več kot 50 poslovnih idej, ustanovljenih je bilo 17 podjetij.
 
Organizirana je bila podjetniška šola, ki se je je udeležilo 18 podjetij. Še vsaj trije dogodki se bodo zvrstili do konca leta. Močnik dodaja, da trenutno aktivno pripravljajo program podpore za start up podjetja, ki naj bi bil deležen financiranja s strani ministrstva za gospodarstvo.
 
 
Kdo lahko pride?
 
Nudijo pomoč in svetovanje vsakemu, ki se pri njih oglasi. Trend je sicer ta, da podjetja v prvih šestih mesecih ne potrebujejo novih prostorov, ker želijo zagnati poslovanje s čim nižjimi stroški. Ravno zato imajo vzpostavljen program Coworkinga, ki podjetjem omogoča brezplačno koriščenje infrastrukture. 
 
Trenutne številke
 
PPT deluje na dveh lokacijah. V Murski Soboti njihove prostore koristi 19 podjetij, v Ljutomeru pa osem.  
 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.09.2015 ob 15:49 gost

      še ena zgradba ki jo podpiramo po nepotrebnem. ISto sranje samo drugo pakovanje kot RRA

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.09.2015 ob 17:46 gostr2 gost

      ˝Nimamo zagotovljenega financiranja z nobenega proračuna˝ S čim ti podpiraš njih?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2015 ob 22:50 gost

        vsako leto država da zadosti veliko finančno inekcijo.... NIČ, PRAV NIČ NE MORE POZITIVNO DELOVATI ČE IMA PRSTE POLEG DRŽAVA. Takoj ko ima poleg prste država se pa že začne (zaposlovanje samo za družine in jemlji koliko lahko )

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.10.2015 ob 18:54 Aus gost

      Tako se v tej gospodarsko propadli Zloveniji,še naprej prikazuje Podjetništvo,samo sedet za mizo pa pred računalnik,pa to je vse kar zmorejo tu.Namesto da bi pa jim pokazal kramp pa lopato je pa poniževalno.Saj se samo tako pride do poštenega kruha,ampak žal tega tu neznajo cenit ker so pre šminkerski in pre leni zakaj takega...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.10.2015 ob 8:51 Pamet v roke gost

      @gost - Aus | 01.10.2015 ob 18:54 - "Minioni vseh dežel, združite se"...prevod:očitno se ceni samo delo s krampom, z glavo pa več ne-to bo torej delal le tujec, mi bomo pa zanj le s krampom in lopato. Morda se res bližajo taki časi, saj bodo kmalu plačljive tudi šole, ki si jih starši ne bomo mogli privoščiti, in bomo otroke dajali "v industrijske pogone, kot podaljške strojev", ampak "živeli pa bodo pošteno od svojih rok". Kvaliteta življenja ni važna...glavno je da od rok in ne od pameti. Žal smo vsi imeli (ali pa imamo) vsi enake možnosti šolanja in s tem tudi dela, ali z glavo ali z rokami, nogami, karkoli, kar je koristnega ... torej imeli smo izbiro, zato "nabijanje na pamet in povprek" ter kazanje svoje jeze ali razočaranje nad tem kar je iz nas postalo na račun drugih, pa kaže na omejenost "pameti" ali pa čisto hipokrizijo lastnega jaza.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2015 ob 20:01 gost

        gost - Pamet v roke-Časi lopat in krampov so minili,vendar je bistvena razlika v tem kaj delaš na računalniku in kake storitve prodajaš.Raznorazne agencije za razvoj in tehnološki parki to zagotovo niso.Jaz bi jim prej rekel Agencije za prodajanje megle.Vsi v Sloveniji tudi ne bomo mogli živeti od storitev,Na koncu bomo še vedno rabili kuharja,čistilko in mizarja.Je pa res da se je delo v naši državi popolnoma razvrednotilo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.10.2015 ob 8:59 gost

      @gost - Aus | 01.10.2015 ob 18:54 - drži pa, da se vedno da še kaj izboljšati in to vsepovsod, tudi v tej tvoji "Zloveniji", ne samo v Avstriji ali Avstraliji in vse ni tako črno kot se ti morda zdi (morda pa samo ne vemo pohvaliti dobrih, ker je to "umevno samo po sebi" - v marketingu smo definitivno slabi, pri delu pa dobri, a nesrečne slovenske duše uživamo namreč v nabijanju slabega, senzacionalističnega! Zatorej gost-Aus, tudi tebi rudarski "SREČNO", kjerkoli si priden. Pa naj te preveč ne obdavčijo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.